Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?

KGFB| HÍREK | 2020. június 6.
Mire van szükség átíráshoz?

Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?

Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.

Ki járhat el?

Te, mint új tulajdonos vagy meghatalmazottad.


Milyen dokumentumokra, igazolásokra van szükség?

Szükséged van egy, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét igazoló dokumentumra, ez lehet a biztosítási kötvény, de jellemzően ekkor még csak az ajánlat szokott rendelkezésre állni, de ez is megfelel. Fontos: a biztosítás megrendeléséről szóló visszaigazolás NEM elég, meg kell várnod legalább az ajánlat megérkdezését!

Szükséges egy előzetes eredetvizsgálatot elvégeztetned bármely, erre jogosult helyszínen. Ennek az igazolására szintén szükséged lesz.

Igazolás arról, hogy a vagyon szerzési illetéket megfizetted. Bizonyos esetekben mentesülsz ez alól, pl. egyenesági rokonok, házastársak vagyonátruházása esetén. Ilyenor azonban kell tudnod igazolni, hogy miért mentesülsz az illeték megfizetése alól (pl. házassági anyakönyvi kivonattal)

Személyazonosságot igazoló dokumentum, meghatalmazott esetén természetesen a meghatalmazás is kell.

Jogi személyesetén aláírási címpéldány szükséges, illetve valamilyen igazolás, ami igazolja az illető eljárási jogosultságát.

Ha 3,5t megengedett össztömeg feletti járműről van szó, akkor a hatályos törvények értelmében annak a településnek az önkormányzatának jegyzőjétől származó igazolás, ami a jármű tényleges tárolási helye lesz, valamint egy bizalmi vagyonkezelői minőséget igazoló irat is kelleni fog.

Le kell tudnod adni egy, a tulajdonjog megszerzését igazoló dokumentumot, ez leggyakrabban az adásvételi szerződés.

Be kell fizetned a forgalmi engedély, illetve a törzskönyv illetékét és ezt kell tudnod igazolni.

Szükséges a régi forgalmi engedély, illetve törzskönyv leadása is.

Talán soknak tűnik ez a mennyiségű dokumentum, teendő, de mindannyiunk érdeke, hogy csak megfelelő állapotú gépjárművek cserélhessenek gazdát, melyek biztosítva vannak és legális úton tett rájuk szert az új tulajdonosa.

A felsoroltak közül konkrét segítséget a számodra legjobb kötelező biztosítás, illetve casco megkötésében tudunk nyújtani, de azért bízunk benne, hogy a listával megkönnyítettük az ügyintézés előkészületeit!
Ha autó vásárlásakor olvasod ezt, gratulálunk hozzá! :)

Fontos: a bejegyzés 2020. májusában készült, az akkor aktuális információk alapján. Az átíráshoz szükséges dokumentumok listája változhat, ezért mindig érdemes az esetleges változásokról a hatóságoknál, hivataloknál érdeklődni.

Legújabb cikkek

KGFB | 2020. október 26.
Miért kell ennyi adat a legolcsóbb kötelező biztosítás kalkulálásához?
Ha találkoztál már kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kalkulátorunkkal vagy tulajdonképpen bármilyen kötelező biztosítás kalkulátorral, láthattad, hogy elég sok különféle adatot meg kell adni. Vannak adatok, melyek rád (vagyis a szerződőre) vonatkoznak, vannak a gépjárműre vonatkozó adatok, sőt, ...
KIEGÉSZÍTŐK | 2020. október 20.
Online zaklatás, cyberbullying - mire figyeljünk szülőként?
Ha valakit csúfolnak az iskolában, arról a helyzetről egyértelműen tudjuk, hogy rossz, káros hatással van a gyermekre. Ha belekötnek, szidalmazzák a buszon, szintén. Ha valakit az osztálytársai kiközösítenek, gúnyolnak, tudjuk, hogy mennyire rosszat tesz a gyerek fejlődésének, önbecsülésének.Azonban ...
CASCO| KIEGÉSZÍTŐK | 2020. október 20.
Félsz, hogy ellopják, feltörik az autódat?
Az autólopások, feltörések száma szerencsére évről évre csökken, de ha csak 1 eset történik egész évben, viszont az pont velünk, akkor ez a statisztika a legkevésbé sem fog vigasztalni.Arra, hogy minimalizáld az autód ellopásának, feltörésének kockázatát, számos módszer van.Íme néhány tipp, hog ...
KGFB| CASCO| OTTHON| UTAS| HÍREK| KIEGÉSZÍTŐK | 2020. október 20.
Biztosító vagy alkusz? Mi a különbség a kettő között?
Mi is az Insura tevékenysége? Biztosító, alkusz?Röviden a válasz: az Insura egy biztosítási alkusz, azaz NEM biztosító. De mi a különbség?Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy ügyfeleink nem tudják pontosan kivel, milyen szerződésben állnak, mi az alkusz és mi a biztosító szerepe, feladata, ...
KGFB| CASCO| KIEGÉSZÍTŐK | 2020. október 20.
Baleset történt? Ezekre figyelj!
Senki nem szeretné, hogy autós (vagy bármilyen) baleset történjen vele, de sajnos bárkivel, bármikor előfordulhat. Lehetünk elővigyázatos, rutinos sofőrök, megesik, hogy valaki más nem figyel és balesetet okoz, melynek károsultjai mi vagyunk. És bizony az sem kizárt, hogy mi okozunk balesetet.Ennek ...