Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?

KGFB| HÍREK | 2020. június 6.
Mire van szükség átíráshoz?

Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?

Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.

Ki járhat el?

Te, mint új tulajdonos vagy meghatalmazottad.


Milyen dokumentumokra, igazolásokra van szükség?

Szükséged van egy, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét igazoló dokumentumra, ez lehet a biztosítási kötvény, de jellemzően ekkor még csak az ajánlat szokott rendelkezésre állni, de ez is megfelel. Fontos: a biztosítás megrendeléséről szóló visszaigazolás NEM elég, meg kell várnod legalább az ajánlat megérkdezését!

Szükséges egy előzetes eredetvizsgálatot elvégeztetned bármely, erre jogosult helyszínen. Ennek az igazolására szintén szükséged lesz.

Igazolás arról, hogy a vagyon szerzési illetéket megfizetted. Bizonyos esetekben mentesülsz ez alól, pl. egyenesági rokonok, házastársak vagyonátruházása esetén. Ilyenor azonban kell tudnod igazolni, hogy miért mentesülsz az illeték megfizetése alól (pl. házassági anyakönyvi kivonattal)

Személyazonosságot igazoló dokumentum, meghatalmazott esetén természetesen a meghatalmazás is kell.

Jogi személyesetén aláírási címpéldány szükséges, illetve valamilyen igazolás, ami igazolja az illető eljárási jogosultságát.

Ha 3,5t megengedett össztömeg feletti járműről van szó, akkor a hatályos törvények értelmében annak a településnek az önkormányzatának jegyzőjétől származó igazolás, ami a jármű tényleges tárolási helye lesz, valamint egy bizalmi vagyonkezelői minőséget igazoló irat is kelleni fog.

Le kell tudnod adni egy, a tulajdonjog megszerzését igazoló dokumentumot, ez leggyakrabban az adásvételi szerződés.

Be kell fizetned a forgalmi engedély, illetve a törzskönyv illetékét és ezt kell tudnod igazolni.

Szükséges a régi forgalmi engedély, illetve törzskönyv leadása is.

Talán soknak tűnik ez a mennyiségű dokumentum, teendő, de mindannyiunk érdeke, hogy csak megfelelő állapotú gépjárművek cserélhessenek gazdát, melyek biztosítva vannak és legális úton tett rájuk szert az új tulajdonosa.

A felsoroltak közül konkrét segítséget a számodra legjobb kötelező biztosítás, illetve casco megkötésében tudunk nyújtani, de azért bízunk benne, hogy a listával megkönnyítettük az ügyintézés előkészületeit!
Ha autó vásárlásakor olvasod ezt, gratulálunk hozzá! :)

Fontos: a bejegyzés 2020. májusában készült, az akkor aktuális információk alapján. Az átíráshoz szükséges dokumentumok listája változhat, ezért mindig érdemes az esetleges változásokról a hatóságoknál, hivataloknál érdeklődni.

Legújabb cikkek

UTAS | 2021. augusztus 3.
Ezt az 5 dolgot gondold át, mielőtt utasbiztosítást kötsz!
Ha külföldre utazol, erősen ajánlott biztosítást kötni. Sokan hiszik, hogy az utasbiztosítás csak arra vonatkozik, ha utazásod során baleset ér, holott ennél sokkal többről van szó!Az utasbiztosítás segítségedre lehet a fent említett baleset, megbetegedés mellett akkor is, ha mondjuk lerobban az aut ...
KGFB | 2021. június 18.
Kötelező biztosítás és az autók cseréje
A kötelező biztosítások területén a legegyszerűbb helyzet, amikor van egy autód és van egy kötelező biztosításod. Egy autó, egy kötelező, tiszta sor.Azonban mi a helyzet, ha az autót épp lecseréled, esetleg párhuzamosan van több autód. Nézzük ezeket!(Az egyszerűség kedvéért "autó" szót használunk, d ...
KGFB | 2021. május 22.
Egy kötelező biztosítás létrejötte
"Kész, megkötöttem a kötelező biztosítást az autómra." Szeretjük, amikor kimondhatjuk ezt a mondatot, viszont nem feltétlenül egyértelmű, mikortól ez a helyes megfogalmazás. A kötelező biztosítás megkötésének több lépése van, nézzük ezeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó főbb időpontokat.A legelső l ...
KGFB | 2021. február 28.
Hogyan találd meg a legolcsóbb kötelező biztosítást? - Első rész
A mi küldetésünk, hogy segítsünk Neked megtalálni a számodra legmegfelelőbb biztosítást, legyen szó akár autód kötelező vagy casco biztosításáról, lakásodról vagy akár az utazásodról.Az, hogy mi a "legmegfelelőbb", számos tényezőtől függ, azonban nézzük a leggyakoribb esetet:- kötelező biztosít ...
KIEGÉSZÍTŐK | 2021. február 27.
A kötelező biztosításon túl #2 - a MiniCasco
Ha van autód, kötelező biztosítás biztosan van kötve (ugye?!?), hiszen ez nem opció. A név kötelez, ugyebár :)Azonban vannak egyéb opcióid, ha szeretnél további védelmet élvezni, hiszen "Akkor tudod gondtalanul élni a hétköznapokat, ha fontos dolgaidat biztonságban tudhatod."Ami elsőre eszünkbe jut ...