Autóval indulnál síelni? Olvasd el tanácsainkat!

KGFB| CASCO| UTAS | 2020. március 24.
Az év első hónapjaiban gyakori utazási cél valamelyik körny(e)ző ország sípályája. Ha Te is autóval mennél síelni, esetleg csak egy téli pihenésre, olvasd el tippjeinket!

Legyen az autód megfelelő állapotban

Elcsépelt tanácsnak hangzik, mégis sokan indulnak úgy hosszabb utakra, hogy előtte nem vizsgálták, vizsgáltatták át autójukat. A tél, hideg idő, hó extra terhelésnek teszi ki autódat, arról nem is beszélve, hogy ha egy síelésre vezető úton történik valami vele, jó eséllyel több száz kilométerre leszel otthonodtól. Javasoljuk, hogy legalább egy rövid átvizsgálás erejéig keress fel egy szervizt, szakembert.


Téli gumi

Sokan gondolják, hogy Magyarországon az enyhe telek miatt nincs szükség téli gumi használatára, azonban ha síelni indulunk, jellemzően a hó miatt tesszük, tehát sípályák környékén jellemzően téliesebb útviszonyok vannak. Arról nem is beszélve, hogy számos mérés alapján már 7 fok alatt jobb választás a téli gumi, függetlenül attól, hogy van-e bármilyen csapadék az úton.
És ha még ez nem lenne elegendő érv, számos környező országban kötelező a téli gumi, sőt, akár a hólánc megléte/használata is.


Üzemanyag

Tudjuk, hogy autópálya mellett nem a legolcsóbb tankolni, de nem tanácsos megközelíteni a tank kiürülését még akkor sem, ha elvben kényelmesen oda tudsz érni úticélodhoz tankolás nélkül.


Felkészülni a "gondra"

Ma már jellemzően jól takarítják az utakat, de érdemes felkészülni az elakadásra: néhány takaró, víz, egy kis étel nem foglal sok helyet, viszont szükség esetén szó szerint életet menthet. Esetleg egy kis kézi ásót is dobj még be a csomagtartóba.
Emellett javasoljuk a telefonok feltötését, esetleg egy extra power bank is jól tud jönni az autóban.


Kötelező biztosítás igazolása

Kötelező biztosítás (ahogy a neve is utal rá), kötelező, hogy legyen, külföldön viszont kiemelten fontos, hogy ezt tudd igazolni. Ha nem küld magától, kérj időben biztosítódtól úgynevezett zöld kártyát, mely nemzetközi szinten igazolja, hogy van kötelező biztosítás szerződésed.

A zöldkártya azonban a nem minden országban kötelező, erről érdemes tájékozódnod indulás előtt.

Minden esetben kötelező kiváltani a zöldkártyát az alább felsorolt országokba gépjárművel történő utazáskor: Azerbajdzsán, Belarusz, Irán, Izrael, Marokkó, Moldávia, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna.

Fentiektől függetlenül azt javasoljuk, hogy külföldre utazáskor minden esetben váltsd ki a zöldkártyát.


Készpénz

Kényelmes és egyre elterjedtebb a bankkártyák használata, de nincs kellemetlenebb, amikor mondjuk egy benzinkúton technikai gond miatt nem fogadnak el kártyás fizetést. Arról nem is beszélve, hogy ha esetleg szükség van egy autómentésre, ott is valószínűleg jól fog jönni, ha készpénzzel is ki tudod egyenlíteni a számlát.


Asszisztencia, kiegészítő biztosítás autódra

Számos kiegészítő gépjármű biztosítás lehet segítségedre külföldre utazáskor, az asszisztencia biztosítás például segítséget nyújhat lemerült akkumulátor vagy éppen e fent említett autómentés esetén.
link


Tájékozódás

Érdemes az útvonalat jó előre megtervezni, ellenőrizni az útviszonyokat (pl. nincs-e lezárás azon az úton, ahová éppen indulni készülsz). Javasoljuk, hogy a lavinaveszély(r)e vonatkozó figyelmeztetéseknek is járj utána, valamint mentsd el a telefonodba, milyen telefonszámokon kérhetsz segítséget külfödön.


Utasbiztosítás

Külföldre utazás esetén erősen javasolt, síelés esetén pedig szinte kötelezőnek mondható egy utasbiztosítás megkötése. Ennek díja sokszor csak néhány száz forint naponta, viszont számos utasbiztosítás nagyon komoly segítséget nyújt akár csomagjaid sérülése, akár egy külföldi baleset esetén. Ne tudd meg, mennyibe kerül egy helikopteres mentés egy sípályán ;)

Íme egy lista, miket érdemes magaddal vinni, ha tényleg mindenre fel szeretnél készülni:
- víz, esetleg termoszban, ami nem fagy meg
- élelem, ami nem romlik és nem fagy meg, pl. müzliszelet
- takaró
- kis ásó
- power bank, feltöltött telefon
- készpénz, minden ország devizája, amit érint az útvonalad
-bikakábel
-biztosítás zöldkártya
-segélyhívás,asszisztencia, biztosítók elérhetőségei

Talán soknak, feleslegesnek tűnik a felkészülés, de egy esetleges hóban elakadás esetén nagyon fog hiányozni az a palack víz, egy esetleges síbaleset esetén a hegyi mentés nagyon sokba fog kerülni. Nem célunk az ijesztgetés, de az az 1-2 óra extra felkészülés, az a néhány ezer plusz forint véleményünk szerint megéri azt, hogy nyugodtan és biztonságosan tölthesd téli pihenésedet!

Legújabb cikkek

KGFB | 2021. február 28.
Hogyan találd meg a legolcsóbb kötelező biztosítást? - Első rész
A mi küldetésünk, hogy segítsünk Neked megtalálni a számodra legmegfelelőbb biztosítást, legyen szó akár autód kötelező vagy casco biztosításáról, lakásodról vagy akár az utazásodról.Az, hogy mi a "legmegfelelőbb", számos tényezőtől függ, azonban nézzük a leggyakoribb esetet:- kötelező biztosít ...
KIEGÉSZÍTŐK | 2021. február 27.
A kötelező biztosításon túl #2 - a MiniCasco
Ha van autód, kötelező biztosítás biztosan van kötve (ugye?!?), hiszen ez nem opció. A név kötelez, ugyebár :)Azonban vannak egyéb opcióid, ha szeretnél további védelmet élvezni, hiszen "Akkor tudod gondtalanul élni a hétköznapokat, ha fontos dolgaidat biztonságban tudhatod."Ami elsőre eszünkbe jut ...
KGFB | 2021. február 13.
Szeretnél értékes ajándékot az olcsó kötelező biztosítás mellé?
Az Insuránál folyamatosan törekszünk arra, hogy a kötelező biztosítás megkötése gyorsabb, kényelmesebb, gördülékenyebb legyen.Miért?Egyszerűen azért, mert tudjuk, hogy nem "akarod" megkötni, hanem muszáj. Te csak azt szeretnéd, ha a lehető leggyorsabban ki lenne pipálva az "olcsó kötelező biztosítás ...
CASCO | 2021. február 6.
Mit kell tudnod a casco biztosítás önrészről?
Kötelező biztosítás megkötése nem opció, ha autót használsz, biztosan rendelkezned kell ilyen biztosítással - innen a neve. Ennek a lényege, hogy ha Te másnak kárt okozol, akkor a Te kötelező biztosításod fogja fedezni a másik, vétlen fél kárát, illetve természetesen fordított esetben. Így mindenki ...
KGFB | 2020. október 26.
Miért kell ennyi adat a legolcsóbb kötelező biztosítás kalkulálásához?
Ha találkoztál már kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kalkulátorunkkal vagy tulajdonképpen bármilyen kötelező biztosítás kalkulátorral, láthattad, hogy elég sok különféle adatot meg kell adni. Vannak adatok, melyek rád (vagyis a szerződőre) vonatkoznak, vannak a gépjárműre vonatkozó adatok, sőt, ...