Biztosító vagy alkusz? Mi a különbség a kettő között?

KGFB| CASCO| OTTHON| UTAS| HÍREK| KIEGÉSZÍTŐK | 2020. október 20.
Mi is az Insura tevékenysége? Biztosító, alkusz?

Röviden a válasz: az Insura egy biztosítási alkusz, azaz NEM biztosító.

De mi a különbség?

Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy ügyfeleink nem tudják pontosan kivel, milyen szerződésben állnak, mi az alkusz és mi a biztosító szerepe, feladata, ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Nagyon leegyszerűsítve: a biztosító, aki biztosítási tevékenységet végez, az alkusz (legyen az egy cég vagy egy személy) pedig eljár az ügyfél érdekében, aki biztosítást szeretne kötni. Tulajdonképpen az alkusz az ügyfél (azaz Te:)) érdekeinek képviselője egy biztosítás megkötése során.

Tehát az Insura felületein tudsz biztosítást kötni, azonban a biztosításod egy biztosítónál lesz (ő nyújta a biztosítási szolgáltatást), maga az Insura NEM biztosító.

Egy másik hasonlat: Te megbízol valakit, hogy a Te igényeidnek megfelelően szerezzen be valamit a számodra - jelen esetben megbízol minket, hogy az Insura járjon el a biztosításod beszerzésében, segítsen Téged ebben, a Te érdekeidet szem előtt tartva megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást (azaz biztosítást).

"Ha az Insura csak segít nekem beszerezni a biztosításokat, miért ne menjek közvetlenül a biztosítóhoz?"

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy megteheted, jellemzően van lehetőség közvetlenül a biztosítónál biztosítást kötni, azonban van néhány érvünk, ami miatt mégsem ezt gondoljuk a legjobb megoldásnak:

- az Insurán keresztül, alkuszként több biztosító terméke érhető el, így nem csak egy biztosító által kínált biztosításokat láthatod, van "választék".

- Kalkulátorainkkal azonos feltételek mellett hasonlíthatod össze a biztosításokat, így a számodra legmefelelőbb változatot is könnyen megtalálod.

- Ha több biztosításod van, egy helyen kezelheted őket. Ha van egy kötelező biztosításod A) biztosítónál, egy casco biztosításod B) biztosítónál és C)-nél egy lakásbiztosításod, akkor nem kell 3 különböző helyen kezelni őket, mindet megtekintheted a MyInsura fiókodban.

- Így a legolcsóbb. Maga a biztosítás nem lesz olcsóbb közvetlenül a biztosítónál sem, így egy alkusz segítségével találhatod meg a legjobb ajánlatot (hiszen több biztosító ajánlata közül választhatsz).

- Segítünk! A Te érdekedet képviseljük, számíthatsz ránk! Szívesen megválaszoljuk kérdéseidet, elmondjuk mik a lehetőségeid a különböző helyzetekben. Mi a Te érdekedet képviseljük, a mi működésünk célja, hogy Te megtaláld a számodra ideális biztosítási megoldást és azt kényelmesen megköthesd.


Tehát összefoglalva íme néhány gyakori kérdést és választ a biztosító - alkusz, azaz biztosító - Insura témában!


Hol, kinél köthetem meg a biztosítást?

A biztosítást nálunk kötheted meg, legyegyszerűbben online felülünkön.


Kinél lesz a biztosításom?

Magánál a biztosító-társaságnál.


Kinek kell fizetnem?

Változó. Sok esetben fizetni közvetlenül a biztosítónak kell fizetned, viszont pl. utasbiztosításnál nekünk kell fizetned és mi továbbítjuk azt a biztosítónak.


Más biztosításom lesz attól függően, hogy hol kötöm?

Alapvetően nem, pl. a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás termékek megegyeznek, akár alkusznál, akár a biztosítónál kötöd. Azonban előfordulhat, hogy bizonyos termékek csak bizonyos alkusznál találhatóak meg, de ezek jellemzően csak termékváltozatok, kisebb eltérésekkel, főleg utasbiztosítások esetében.
De ha ugyanaz a konkrét biztosítási termék (pontosan ugyanaz a neve), akkor tartalmát (és díját!) tekintve mindegy, hogy biztosítónál, vagy valamelyik alkusznál kötöd meg.


Bízunk benne, hogy sikerült tisztáznunk néhány gyakori félreértést, kérdést, amit a biztosító vs. alkusz kérdéskör okoz.


Itt találod kalkulátorainkat, melyekkel gyorsan, kényelmesen megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb biztosítást:

Kötelező biztosítás (kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, KGFB) kalkulátor

Lakásbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítás kalkulátor

Casco biztosítás kalkulátor

Kiegészítő gépjármű biztosítások

Legújabb cikkek

KGFB | 2021. június 18.
Kötelező biztosítás és az autók cseréje
A kötelező biztosítások területén a legegyszerűbb helyzet, amikor van egy autód és van egy kötelező biztosításod. Egy autó, egy kötelező, tiszta sor.Azonban mi a helyzet, ha az autót épp lecseréled, esetleg párhuzamosan van több autód. Nézzük ezeket!(Az egyszerűség kedvéért "autó" szót használunk, d ...
KGFB | 2021. május 22.
Egy kötelező biztosítás létrejötte
"Kész, megkötöttem a kötelező biztosítást az autómra." Szeretjük, amikor kimondhatjuk ezt a mondatot, viszont nem feltétlenül egyértelmű, mikortól ez a helyes megfogalmazás. A kötelező biztosítás megkötésének több lépése van, nézzük ezeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó főbb időpontokat.A legelső l ...
KGFB | 2021. február 28.
Hogyan találd meg a legolcsóbb kötelező biztosítást? - Első rész
A mi küldetésünk, hogy segítsünk Neked megtalálni a számodra legmegfelelőbb biztosítást, legyen szó akár autód kötelező vagy casco biztosításáról, lakásodról vagy akár az utazásodról.Az, hogy mi a "legmegfelelőbb", számos tényezőtől függ, azonban nézzük a leggyakoribb esetet:- kötelező biztosít ...
KIEGÉSZÍTŐK | 2021. február 27.
A kötelező biztosításon túl #2 - a MiniCasco
Ha van autód, kötelező biztosítás biztosan van kötve (ugye?!?), hiszen ez nem opció. A név kötelez, ugyebár :)Azonban vannak egyéb opcióid, ha szeretnél további védelmet élvezni, hiszen "Akkor tudod gondtalanul élni a hétköznapokat, ha fontos dolgaidat biztonságban tudhatod."Ami elsőre eszünkbe jut ...
KGFB | 2021. február 13.
Szeretnél értékes ajándékot az olcsó kötelező biztosítás mellé?
Az Insuránál folyamatosan törekszünk arra, hogy a kötelező biztosítás megkötése gyorsabb, kényelmesebb, gördülékenyebb legyen.Miért?Egyszerűen azért, mert tudjuk, hogy nem "akarod" megkötni, hanem muszáj. Te csak azt szeretnéd, ha a lehető leggyorsabban ki lenne pipálva az "olcsó kötelező biztosítás ...