A bonus-malus fokozatok

KGFB | 2022. március 25.

Ha kötelező biztosítás díjakról kérdezed ismerőseidet, nagyon eltérő díjakkal találkozhatsz hasonló korú, lakhelyű, akár azonos autóval rendelkező személyeknél. 

A kötelező biztosítás díja sok tényezőtől függ, ezek közül nézzük most meg az egyiket, ez pedig a bonus - malus besorolás, mely nagy díjkülönbséget okozhat két ránézésre nagyon hasonló autó/tulajdonos esetében. 

A biztosítási díj tükrözi, hogy a biztosító szemében - csúnyán fogalmazva - mekkora kockázatot jelent biztosítani a forgalom többi résztvevőjét az általad esetlegesen okozott károk ellen.

 

Mi ennek a lényege?

Röviden összefoglalva a rendszer jutalmaz / “büntet” Téged a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díján keresztül attól függően, hogy okoztál-e kárt.

 

Fokozatok

A besorolás A0 fokozatról indul és pozitív irányba B10 fokozatig, negatív irányba M04 fokozatig változhat. Minden fokozat befolyásolja a kötelező biztosítás díját. Természetesen minél magasabb fokozatban vagy, annál inkább csökken a díjad, hiszen ez azt jelenti, hosszabb ideje balesetmentesen vezetsz. Alapesetben minden baleset okozása nélkül eltelt év után 1 fokozattal feljebb lépsz. Amennyiben balesetet okozol, visszaesik a besorolás. A visszasorolás járműkategóriától függ, személyautók esetén 2, míg teherautók esetén 1 fokozat esik vissza.

3-nál több okozott baleset után a legrosszabb, M4 kategóriába kerülsz. 

 

Csak az okozott baleset számít?

Igen, amennyiben teljes mértékben vétlen vagy egy balesetben, az a fokozatodat nem érinti.

 

Ez a bonus-malus besorolás csak kötelező biztosítás esetén van?

Nem, a casco biztosítás esetén is létezik hasonló, de ott picit más a működése.

 

A bónuszfokozat a személyre, azaz Rád vonatkozik, nem az autóra, hiszen azt mutatja, hogy Te, mint sofőr, mennyire vezetsz balesetmentesen. 

 

Ami fontos, hogy az aktuális fokozatot egyszerre egy autón érvényesítheted, párhuzamos üzemeltetés esetén el kell döntened, hogy melyik autón legyen. Tehát ha van egy autód, aminek a biztosítása B5-ben van, veszel egy másik autót, annak a kötelező biztosítását A0 fokozatban tudod elindítani.

 

A bónuszt át tudod vezetni egy másik autóra: ha eladod az autódat, veszel egy másikat, átkérheted a bónuszfokozatot az új autóra. 

 

Szintén fontos, hogy a bónusz maximum 2 évig “tartható” autó nélkül. Tehát, ha eladod az autódat, maximum 2 éven belül át kell vezetned egy másik szerződésre (azonos járműkategóriában), különben lenullázódik.

A bonus-malus fokozat egy fontos, a kötelező biztosítás díját meghatározó tényező. Reméljük írásunkkal sikerült eloszlatni az esetleges tévhiteket és megtudtad a legfontosabb információkat.

Legújabb cikkek

KGFB | 2022. március 25.
A bonus-malus fokozatok
Ha kötelező biztosítás díjakról kérdezed ismerőseidet, nagyon eltérő díjakkal találkozhatsz hasonló korú, lakhelyű, akár azonos autóval rendelkező személyeknél. 
A kötelező biztosítás díja sok tényezőtől függ, ezek közül nézzük most meg az egyiket, ez pedig a bonus - malus besorolás, mel ...
KGFB | 2021. december 15.
Hol a legolcsóbb a kötelező biztosítás? Lehet valahol olcsóbb a biztosítás mint máshol?
Vannak biztosítások, ahol ár/érték alapján döntünk, de például kötelező gépjármű felelősség az a termék, ahol néhány kivételtől eltekintve a legolcsóbb lehetőséget érdemes választani.Vannak fix tényezők (a szerződő és a gépjármű adatai), ezekből készül egy kalkuláció, ami kiadja különböző biztosítók ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
UTAS | 2021. augusztus 3.
Ezt az 5 dolgot gondold át, mielőtt utasbiztosítást kötsz!
Ha külföldre utazol, erősen ajánlott biztosítást kötni. Sokan hiszik, hogy az utasbiztosítás csak arra vonatkozik, ha utazásod során baleset ér, holott ennél sokkal többről van szó!Az utasbiztosítás segítségedre lehet a fent említett baleset, megbetegedés mellett akkor is, ha mondjuk lerobban az aut ...
KGFB | 2021. június 18.
Kötelező biztosítás és az autók cseréje
A kötelező biztosítások területén a legegyszerűbb helyzet, amikor van egy autód és van egy kötelező biztosításod. Egy autó, egy kötelező, tiszta sor.Azonban mi a helyzet, ha az autót épp lecseréled, esetleg párhuzamosan van több autód. Nézzük ezeket!(Az egyszerűség kedvéért "autó" szót használunk, d ...