Gépjármű típusa
Gépjármű kora
év
Motor hengerűrtartalom
cm3
Motor teljesítmény
 
Átírás költsége összesen:
(Nem tartalmazza a kötelező biztosítás díját)
A kalkulációd eredményét elküldtük a megadott e-mail címre
Ellenőrizd postafiókodat, pillanatokon belül megkapod az átírás várható költségeit!
Kötelező Biztosítás Kalkulátor

Ne feledd, a gépjármű átírás feltétele a kötelező biztosítás megkötése!


Válaszd a legkedvezőbb ajánlatot: az INSURA kötelező biztosítás kalkulátorában az összes biztosító ajánlatát összehasonlíthatod! Kalkulálj percek alatt, akár az adásvétel helyszínén, mobilról is, és kösd meg a számodra legelőnyösebb szerződést árgaranciával!


TIPP: Gépjármű adásvételi szerződést is keresel? Irány a Dokumentumtár!
KGFB Kalkulátor

A gépjármű átírás menete

Egy jármű adásvételét követően – sőt, már előtte is – számos teendőd van, hogy a jármű átírása zökkenőmentes legyen. Gépjármű átírás kalkulátorunk segít, hogy tájékozódhass az átírás költségeivel és a felmerülő feladatokkal kapcsolatban: csupán néhány egyszerű adatot kell megadnod, és máris láthatod a várható költségeket! Most pedig nézzük, hogy pontosan milyen feladatok várnak rád, méghozzá időrendi sorrendben:

1

Eredetiségvizsgálat

Mivel a jármű átírásának feltétele az eredetiségvizsgálat vagy más néven eredetvizsga elvégzése, a legjobb, ha erre már az adásvételi szerződés aláírása előtt sort kerítetek. Nincs konkrét szabály arra, hogy ennek a költségét kinek kell viselnie, ez mindig egyéni megállapodás kérdése: az eredetvizsgát fizetheti az eladó, a vevő, vagy a két fél közösen. Maga a vizsgálat egy kb. 60 perces eljárás, amely során ellenőrzik, hogy jármű azonosítói és okmányai eredetiek-e. A vizsgálaton annak a személynek vagy meghatalmazottjának kell jelen lennie, aki kezdeményezi az eljárást (amennyiben közösen, akkor ez mindkét felet jelenti), és a személyi igazolvány mellett a jármű forgalmijára is szükség lesz. Az eljárás hatósági áras, tehát minden vizsgaállomáson ugyanannyiba kerül, a díjat azonban befolyásolja a jármű típusa és lökettérfogata – a gépjármű átírás kalkulátorban már ezek alapján számolunk neked. Az eredetvizsga érvényessége 60 nap, az ott kapott igazolás pedig csak egyszer használható fel.

2

Egy megfelelő adásvételi szerződés elkészítése

A gépjármű átírásához elengedhetetlen egy olyan adásvételi szerződés, amely megfelel a vonatkozó jogszabályban rögzített tartalmi követelményeknek. Ezeket a követelményeket a Kormányhivatal weboldalán ellenőrizheted - de az INSURA Dokumentumtárban is találsz megbízható adásvételi szerződésmintát!

3

Kötelező biztosításod megkötése

Az autó átírás előtti utolsó lépés a kötelező biztosítás megkötése. Ezt hivatalosan már az adásvétel helyszínén meg kell kötnöd ahhoz, hogy szabályosan hazamehess az autóval, így érdemes felkészülten érkezni. Az INSURA kötelező biztosítás kalkulátorával könnyedén megkötheted a biztosításodat, az e-mailben kapott biztosítási ajánlattal pedig már nyugodtan használhatod az autót és kezdeményezheted az átírást. A gyorsabb ügyintézés érdekében bizonyos, a biztosítás megkötéséhez szükséges adatokat érdemes már előre bekérni az előző tulajdonostól: ilyen a rendszám, az alvázszám, a pontos modell (gyártási év, üzemanyag, típus), a kilométeróra állása, illetve a forgalomba helyezés dátuma.

Az átírási folyamat elindítása

Ha a kezedben van az összes szükséges dokumentum, az adásvételtől számítva az eladóval együtt 15 naptári napod van arra, hogy elindítsd az átírás folyamatát a közlekedési igazgatási hatóságoknál, azaz bármelyik kormányablakban, okmányirodában vagy járási hivatalban. A fent említett dokumentumokon kívül mindenképpen legyen nálad a személyi igazolványod, a jármű korábbi forgalmi engedélye, és ha van, törzskönyve. A vonatkozó illetékeket (törzskönyv és forgalmi illetéke, vagyonszerzési illeték) a helyszínen is kifizetheted, ha viszont ragaszkodsz a hagyományos sárga csekkes befizetéshez, arról az átírás kezdeményezése előtt gondoskodnod kell, a befizetési igazolást pedig szintén be kell mutatnod.

A gépjármű átírás költségei

Vagyonszerzési illeték

Eredetvizsga díja

Kötelező biztosítás

Új forgalmi/igazolólap díja

Új törzskönyv díja

Rendszám igénylés (ha kell)

Az átírási költségek mértéke számos tényezőtől függ, amelyeket a gépjármű átírás kalkulátorban is meg kell adnod: a jármű kora, típusa és teljesítménye mellett fontos, hogy autóvásárlás, ajándékozás vagy öröklés történt-e, illetve, hogy a járművet külföldről hoztad-e be. Az átírás költségeinek legnagyobb tétele a vagyonszerzési illeték vagy más néven visszterhes vagyonátruházási illeték, amelynek összegét a jármű korából és teljesítményéből számítják. Bizonyos esetekben mentesülhetsz az illeték megfizetése alól, például, ha elektromos autót vásárolsz, vagy egyenesági rokonok között történik az adásvétel. A vagyonszerzési illeték mellett meg kell fizetned az új forgalmi engedély (vagy igazolólap) és törzskönyv díját, valamint meg kell kötnöd a kötelező biztosítást. Ha valamilyen okból új rendszámra van szükséged, ennek a költségével is számolnod kell, ez azonban függ az igényelt rendszám típusától.

Gyakran ismételt gépjármű átírás kérdések

Gépjármű átírás

 • Hány nap van az autó átírására, és mi történik, ha kifutok a határidőből?

  A gépjármű átírását az adásvétel jogerőre emelkedésétől számított 15 naptári napon belül kell kezdeményezned. Amennyiben ennek nem teszel eleget, a járművet kivonhatják a forgalomból, ezért nagyon fontos, hogy betartsd ezt a határidőt. Természetesen ha igazolható okból, például kórházi kezelés vagy betegség miatt mulasztottad el az átírást, a megfelelő igazolás bemutatásával a hatóságok törlik a kiszabott büntetést, viszont érdemes már az akadályoztatást is időben jelezni a hatóságnak, így legalább a kellemetlenségek egy részét elkerülheted.

 • Mikor illetékmentes a gépjármű átírása?

  A vagyonszerzési illeték megfizetése alól a következő esetekben mentesülhetsz:

  • ha a vagyonszerzés (beleértve az öröklést és az ajándékozást is) egyenesági rokonokházastársak vagy bejegyzett élettársak között történik
  • testvérek között, ha öröklés vagy ajándékozás történik
  • elektromos és nulla emissziós gépjárművek esetén
  • amennyiben a vagyonszerzés a házastársi vagyonközösség megszüntetéséből származik
  • egyes szervezetekvállalkozók és forgalmazók esetén
 • Mennyi egy elektromos gépjármű átírási költsége?

  Ha környezetkímélő járművet vagy motorkerékpárt vásároltál, mentesülsz a vagyonszerzési illeték alól, amivel egy igen jelentős pénzösszeget spórolhatsz meg. Ebben az esetben csak a törzskönyv és a forgalmi engedély illetékét kell megfizetned, ami 2023-ban összesen 12000 Ft, illetve a kötelező biztosítás mellett szükséged lesz eredetvizsgára is, amelynek mértéke a jármű típusától és teljesítményétől függ.

 • Mely gépjárművek minősülnek környezetkímélő járműnek?

  Környezetkímélő gépjárműnek minősül a tisztán elektromos gépkocsi (5E környezetvédelmi osztály), az úgynevezett plug-in hibrid gépkocsi (legalább 25 km hatótávolság, 5P környezetvédelmi osztály), a növelt hatótávolságú hibrid gépkocsi (legalább 50 km hatótávolság, 5N környezetvédelmi osztály), valamint a nulla emissziós gépkocsi (5Z környezetvédelmi osztály) és a tisztán elektromos motorkerékpár.

 • Milyen szabályok vonatkoznak a pótkocsi átírására?

  A pótkocsi átírásának menete gyakorlatilag megegyezik a személygépjármű átírás menetével, azonban néhány apróságra nem árt odafigyelni. Amennyiben az új tulajdonos jogi személy vagy társaság, a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek, így a pótkocsi esetén is szükséges az illetékes települési önkormányzat jegyzőjének igazolása arról, hogy a bejegyezni kívánt települési cím szerinti ingatlan alkalmas a járművek tárolására. Ebben az esetben arról is nyilatkozni kell, hogy összesen hány jármű áll a cég tulajdonában, és ha ez a 10 darabot meghaladja, a cégnyilvántartásban fel kell tüntetni a címet. Jó hír, hogy amennyiben a pótkocsit gazdálkodó szervezet szerezte meg, nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, egyéb esetben pedig 2,5 tonna össztömeg alatt 9000, afelett 22000 Ft az illeték összege.

 • Mit kell tudni a négykerekű segédmotoros kerékpárok (quad, moped) átírásáról?

  A gépjárművek egy speciális típusát képezik az úgynevezett négykerekű segédmotoros kerékpárok, azaz a quadok, és az igen változatos megjelenésű mopedek, amelyek közül egyes modellek inkább tűnnek rollernek, mások pedig már egészen autószerűek. Jó hír, hogy sem a quadok, sem a mopedek után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, viszont eredetvizsgára szükség lesz, és átíráskor a forgalmi engedélyt helyettesítő igazolólapért is fizetni kell.

 • Miért nem tudok robogóra kalkulálni?

  Amennyiben egy motorkerékpár hengerűrtartalma kisebb, mint 50 cm3, segédmotoros kerékpárról beszélünk. A hagyományos segédmotoros kerékpárok, például a robogók és egyes elektromos kerékpárok esetén a tulajdonosváltáshoz csupán egy adásvételi szerződés és a kötelező biztosítás megkötése szükséges, okmányirodai átírásra nincs szükség. Ennek az oka, hogy ezek a járművek nem rendelkeznek forgalmi engedéllyel és nincs központi nyilvántartásuk sem, ezért a tulajdonosváltozást nem kell külön bejelenteni.

 • Mikor kell új rendszámtáblát igényelni átíráskor?

  Egyes esetekben előfordulhat, hogy átíráskor új rendszámra van szükséged: amennyiben egyéni vagy egyedi rendszámot szeretnél, vagy egyszerűen csak szeretnéd, ha a megvásárolt jármű új rendszámot kapna, ezt átíráskor igényelheted. Külföldről behozott jármű esetén szintén szükséged lesz rendszámra, azonban ezt nem átírási, hanem forgalomba helyezési vagy honosítási eljárásnak nevezzük. Ne feledd, hogy ha a kötelező biztosítás megkötését követően új rendszámot kap az autó, mindenképpen fel kell keresned a biztosítót a rendszám módosítása miatt, vagy lépj kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal, és mi segítünk az ügyintézésben!

 • Milyen típusú rendszámokat igényelhetek átíráskor?

  Általános rendszámtábla: a jelenlegi szabványnak megfelelő, 7 karakterből (2x2 betű és 3 szám, 2022. július 1. előtt 3 betű és 3 szám) álló rendszámtábla 

  Különleges rendszámtábla: olyan rendszámtábla, amely jelzi a jármű üzemeltetésének jellegét vagy tulajdonosát (üzembentartóját), például taxi (TX), muzeális minősítésű veterán járművek (OT)

  Egyénileg választott általános rendszámtábla: a szabvány karakterkészlethez (2x2 betű és 3 szám) igazodó, egyénileg választott rendszám 

  Egyedi rendszámtábla: egyedileg választott, legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, azaz együttesen 7 karakterből álló rendszám

  Quad és Mopedautó rendszámtábla: Az E típusú négykerekű segédmotoros kerékpárokhoz kiadott különleges rendszámtábla

  A rendszám alapvetően fehér alapon, fekete betűkkel, környezetkímélő gépjárművek esetében pedig zöld alapon fekete betűkkel ellátott tábla. 2015 óta a környezetkímélő gépjárműveket már minden esetben zöld alapszínű rendszámmal helyezik forgalomba. Azokra az elektromos autókra, amelyek még nem rendelkeznek zöld rendszámtáblával – ez főként a 2015 nyara előtt forgalomba helyezett környezetbarát járművekre igaz –, utólag igényelheted a zöld rendszámot. Ehhez azonban szükséges egy műszaki szemle a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál (NKH), amelyet követően intézheted a rendszámigénylést bármelyik okmányirodában. A vonatkozó költségekről az NKH ügyfélszolgálatán és a kormányhivataloknál érdeklődhetsz. 

 • Kell-e kötelező biztosítást kötnöm átírás előtt?

  Igen, az átírásnak feltétele a kötelező biztosítás megkötése, amelyet az átírás során bizonyítanod kell. Amennyiben biztosításodat az Insurán kötötted, az e-mailben érkezett fedezetigazolást tudod felmutatni ügyintézés során.

 • Minden esetben szükséges az eredetvizsga?

  Öröklés és közeli hozzátartozók közötti vagyonátruházás esetén nem szükséges az eredetvizsga elvégzése. Közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon, azaz a szülő, a nagyszülő és a dédszülő, valamint a gyermek, az unoka és a dédunoka, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.

 • Intézhetem az átírást meghatalmazással is?

  Igen, a gépjármű átírásával kapcsolatban a meghatalmazottad is eljárhat helyetted, azonban fontos, hogy a meghatalmazás megfeleljen a vonatkozó tartalmi követelményeknek - meghatalmazás mintát letölthetsz a dokumentumtárból is. A meghatalmazó és meghatalmazott személyes adatain kívül a dokumentumon szerepelnie kell a jármű azonosítóinak is, a meghatalmazást pedig teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni, azaz két tanú (esetleg bíró vagy közjegyző) szükséges a hitelesítéséhez.

 • Autót örököltem, hogyan tudom átíratni a nevemre?

  Az autó átírás folyamata öröklés esetén is hasonló, mintha az autó adásvétel vagy ajándékozás útján kerülne a birtokodba, annyi különbséggel, hogy eredetvizsgára nem lesz szükség, és a vagyonszerzési illetéket is ritkán kell megfizetni. Ha az öröklés egyenesági rokonok (szülő, nagyszülő, dédszülő, gyermek, unoka, dédunoka), testvérek, házastársak vagy bejegyzett élettársak között történik, mentesülsz a vagyonszerzési illeték megfizetése alól. Az átíráshoz szükséged lesz a hagyatéki végzésre, valamint az illetékmentességet bizonyító anyakönyvi kivonatokra.

 • Autót kaptam ajándékba, hogyan tudom átíratni?

  Jármű ajándékozása esetén ugyanúgy meg kell kötnöd a kötelező biztosítást, mintha adásvétel történt volna, ezt ugyanis átíráskor igazolnod kell. Amennyiben az ajándékozás egyenesági rokonok, házastársak, bejegyzett élettársak vagy testvérek között történik, az átírás illetékmentes, és eredetvizsgára sincs szükség. Egyéb esetben ajándékozási illeték terheli az ügyletet, amely a vagyonszerzési illeték összegének kétszerese. Az átíráshoz szükséged lesz az ajándékozási szerződés eredeti példányára, a kötelező biztosítás megkötését igazoló dokumentumra, a jármű előző forgalmi engedélyére és törzskönyvére (ha van), valamint az esetleges illetékmentességet igazoló anyakönyvi kivonatokra.

 • Milyen iratokat vigyek magammal átíráskor?

  Az ügyintézéshez a következő iratokra lesz szükséged:

  • személyazonosságot igazoló okmány, azaz személyi igazolvány, kártya formátumú vezetői engedély vagy útlevél
  • az adásvételi szerződés eredeti példánya
  • ha korábban intézted, a vagyonszerzési illeték, valamint a forgalmi és a törzskönyv illetékének befizetését igazoló dokumentum (ezeket az átírás során helyben is fizetheted)
  • az eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló dokumentum
  • a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötését igazoló dokumentum (ajánlat vagy kötvény)
  • a jármű korábbi forgalmi engedélye és törzskönyve, ha van
  • amennyiben nem személyesen járnál el az ügyben, a tartalmi követelményeknek megfelelő meghatalmazás
  • az esetleges illetékmentességet igazoló okiratok (pl. születési- vagy házassági anyakönyvi kivonat, öröklésnél hagyatéki végzés)

  Céges járművek és egyes járműtípusok esetén egyéb dokumentumokra is szükség lehet, amiről mindig érdeklődj a közlekedési igazgatási hatóságoknál!

 • Mi az átírás menete, ha csak az üzembentartó személye változik?

  Üzembentartó váltás esetén amennyiben ingyenes átruházás történik – tehát az üzembentartói jogokért nem kérsz pénzt – a kalkulált vagyonszerzési illeték 50 százalékát kell megfizetni, visszterhes átruházás esetén pedig az illeték 25 százalékának megegyező összeggel kell számolni. Az üzembentartói jog átadása illetékmentes, ha egyenesági rokonok vagy házastársak között történik – testvérek esetében ez akkor igaz, ha a vagyoni értékű jogot ajándékozzák. Ezen kívül még a kötelező biztosítás és a forgalmi engedély díjával kell számolni, utóbbi 2023-ban 6000 Ft.

Gépjármű átírás cikkek

ÁTÍRÁS | 2024. május 6.
Az Eurotax kifejezéssel legalább egyszer minden autóvezető találkozott már – ha máshol nem is, a forgalmi engedélyben található Eurotax kód...
ÁTÍRÁS | 2024. április 16.
2023-ban közel megduplázódott a pótolt rendszámtáblák száma: míg 2022-ben 8886 ilyen kérelmet nyújtottak be, tavaly ez a szám meghaladta a 16 ezret....
ÁTÍRÁS | 2024. február 22.
Bár a forgalmi engedély ma már nem akad mindennap a kezünkbe, rengeteg hasznos adatot és információt tartalmaz, amely számos helyzetben jól jöhet. A...