Hogyan találd meg a legolcsóbb kötelező biztosítást? - Első rész

KGFB | 2021. február 28.
A mi küldetésünk, hogy segítsünk Neked megtalálni a számodra legmegfelelőbb biztosítást, legyen szó akár autód kötelező vagy casco biztosításáról, lakásodról vagy akár az utazásodról.

Az, hogy mi a "legmegfelelőbb", számos tényezőtől függ, azonban nézzük a leggyakoribb esetet:
- kötelező biztosítást kell kötnöd - hisz kötelező
- a legolcsóbb megoldást keresed: legyünk őszinték, kötelező biztosítás esetén nagyon ritka, hogy valakinek ne az elérhető legolcsóbb biztosítás legyen a megfelelő választás


Rengeteget dolgoztunk, dolgozunk azon, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kalkulátorunk jól használható, egyszerű és gyors legyen. Ettől függetlenül ezen rövid cikksorozat - melynek első részét olvasod - végigkísér a tarifáló felületünkön, hátha meg tudjuk már előre válaszolni a felmerülő kérdéseidet.


Vágjunk is bele!


A legolcsóbb kötelező biztosítás kutatása során mindenhol meg kell adnod az autód adatait, azonban nálunk rögtön az első kérdés egy olyan kérdés, mellyel (tudomásunk szerint) máshol nem találkozhatsz: milyen ajándék kupont adhatunk a kötelező biztosításod mellé? Az itt elérhető kuponok választéka nem állandó, azonban mindig olyan partnerek bevonására törekszünk, akiknek a szolgáltatása kifejezetten hasznos lehet annak, akinek autója van. 


Tehát első lépésként válassz kupont, a biztosítás megkötése után emailben kapod is a kódot, valamint a beváltáshoz szükséges instrukciókat!


Ezt követően meg kell adnod, hogy miért szeretnél kötelező biztosítást kötni. Itt az egyik leggyakoribb ok, hogy biztosításod évfordulója közeleg, kíváncsi vagy, elérhető-e olcsóbb lehetőség számodra, ez az ún. évfordulós kötés. Másik gyakori ok, ha éppen most vásároltad az autót, ekkor a "gépjármű került a birtokomba" opciót kell választanod. Ha egy autó üzembentartója lettél, így Te fizeted a biztosítását, azt szintén itt kell megadni.
Ha megszűnt egy kötelező biztosításod, viszont most ismét szükséged lenne rá, a "megszűnt az előző szerződésem" gombra kell kattintanod - mely után meg kell adnod a megszűnés okát is. Másik eset, ha egy forgalomból kivont autót szeretnél visszahelyeztetni, az ehhez szükséges biztosításkötési szándékodat külön gombbal tudod jelezni.


(Innentől a gépjármű adatai, paraméterei következnek. Javasoljuk, hogy az oldalon szereplő sorrendben haladj, mert a kalkulátor mezői egymásra épülhetnek, illetve bizonyos adatok megadásával más adatokat betöltünk előre Neked, ezzel egyszerűbbé téve a kalkulációt.)


Ezután meg kell adnod a jármű kategóriáját, melyet a forgalmi engedély (J) rovatában találsz. A leggyakoribb kategóriákat látod elsőre, ha nincs ott, amire szükséged van, nem kell megijedni, az "összes lehetőség megjelenítése" gombra kattintva még külön motorkerékpár utánfutót is kiválaszthatsz, mint kategóriát :)
TIPP: ha teherautónak vizsgáztatott, de alapvetően személyautód van, először a személyautót add meg, utána lesz lehetőséged megjelölni, ha teherautónak lett vizsgáztatva.


A gépjármű rendszáma következik, ez a forgalmi engedély (A) rovatában található, azonban ha még nem rendelkezel vele, üresen hagyhatod a mezőt.
TIPP: Ha volt már rajtunk keresztül kötött kötelező biztosítás erre a rendszámra, akkor betöltjük a gépjármű adatait, ezzel is időt spórolva Neked.


Következő adat a gyártási év, mely a forgalmi engedély (Q) rovatában található. Ellenőrizd le, gyakori, hogy a modellévet, első forgalomba helyezést tudjuk, azonban ezek nem feltétlenül egyeznek a tényleges gyártási évvel.


Következő lépés az üzemanyag típusának (forgalmi engedély (P.3) rovata) megadása. Itt elsőre szintén csak a 3 leggyakoribb opciót látod, azonban természetesen pl. metanollal hajtott járművekre is köthető biztosítás - az "összes lehetőség megjelenítése" gombra kattintva látod a további opciókat.


Most következik a gépjármű márkája (D1 rovat), a gépjármű típusa (D3), majd néhány további paraméter (hengerűrtartalom, teljesítmény, váltó, ajtók száma, szállítható személyek száma) segítségével beazonosíthatod és kiválaszthatod a konkrét típust, felszereltséget.


Ezután megadhatod a jármű saját tömegét (forgalmi G rovat), megengedett össztömegét manuálisan, de az előző pontban megjelölt típus alapján mi kitöltötjük automatikusan ezeket, Neked csak le kell ellenőrizni és szükség esetén javítani.


Következő a szerződő nemének megadása, figyelj, itt is a forgalmi engedély a mérvadó (C1), tehát ha nagymamádnak segítesz a kötelező biztosítás megkötésében és ő a szerződő, az ő nemét kell megadni. Ha cég a szerződő, itt adhatod meg, azonban ha egyéni vállalkozó (EV) a szerződő, akkor magánszemélyként a nemet kell megadni, majd ezután lehet megjelölni az egyéni vállalkozó lehetőséget.


Ezután a szerződő születési dátuma, valamint állandó lakcímének irányítószáma szükséges. Amennyiben cég köti a kötelező biztosítás szerződését, természetesen itt cégre vonatkozó adatokra kérdezünk rá.


Következő pont a kockázatviselés kezdetének megadása: ez lehet a mai nap (évfordulós kötésnél mai nap nem adható meg), vagy egy későbbi nap, azonban természetesen visszamenőleg nem várható el egy biztosítótól sem a fedezet biztosítása, így a mai napnál korábbi dátum nem adható meg. Fontos előre tervezni, azonban a túlzott sietség sem jó dolog: 60 napnál későbbi dátum nem adható meg a kockázatviselés kezdetének.


Ezután kiválaszthatod, ha esetleg ragaszkodsz bizonyos biztosítókhoz, azonban éppen az egy biztosítási alkusz (amilyen az Insura is) lényege, hogy minél több lehetőséget, minél nagyobb választékot nyújt Neked, így javasoljuk, hogy az "összes biztosító ajánlata érdekel" lehetőséget pipáld be.


Utolsó lépés ezen az oldalon: természetesen nem kezeljük adataidat a hozzájárulásod nélkül, az adatkezelési tájékoztatónk elfogadását szintén pipával tudod jelölni az oldal alján.

Ezután még következik néhány egyszerű kérdés, de azok már egy új bejegyzésben témái lesznek.

Reméljük, tudtunk egy kis extra segítséget adni kötelező biztosítás kalkulátorunk használatához!

Legújabb cikkek

KGFB | 2022. március 25.
A bonus-malus fokozatok
Ha kötelező biztosítás díjakról kérdezed ismerőseidet, nagyon eltérő díjakkal találkozhatsz hasonló korú, lakhelyű, akár azonos autóval rendelkező személyeknél. 
A kötelező biztosítás díja sok tényezőtől függ, ezek közül nézzük most meg az egyiket, ez pedig a bonus - malus besorolás, mel ...
KGFB | 2021. december 15.
Hol a legolcsóbb a kötelező biztosítás? Lehet valahol olcsóbb a biztosítás mint máshol?
Vannak biztosítások, ahol ár/érték alapján döntünk, de például kötelező gépjármű felelősség az a termék, ahol néhány kivételtől eltekintve a legolcsóbb lehetőséget érdemes választani.Vannak fix tényezők (a szerződő és a gépjármű adatai), ezekből készül egy kalkuláció, ami kiadja különböző biztosítók ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
UTAS | 2021. augusztus 3.
Ezt az 5 dolgot gondold át, mielőtt utasbiztosítást kötsz!
Ha külföldre utazol, erősen ajánlott biztosítást kötni. Sokan hiszik, hogy az utasbiztosítás csak arra vonatkozik, ha utazásod során baleset ér, holott ennél sokkal többről van szó!Az utasbiztosítás segítségedre lehet a fent említett baleset, megbetegedés mellett akkor is, ha mondjuk lerobban az aut ...
KGFB | 2021. június 18.
Kötelező biztosítás és az autók cseréje
A kötelező biztosítások területén a legegyszerűbb helyzet, amikor van egy autód és van egy kötelező biztosításod. Egy autó, egy kötelező, tiszta sor.Azonban mi a helyzet, ha az autót épp lecseréled, esetleg párhuzamosan van több autód. Nézzük ezeket!(Az egyszerűség kedvéért "autó" szót használunk, d ...