Kötelező biztosítás és az autók cseréje

KGFB | 2021. június 18.
A kötelező biztosítások területén a legegyszerűbb helyzet, amikor van egy autód és van egy kötelező biztosításod. Egy autó, egy kötelező, tiszta sor.
Azonban mi a helyzet, ha az autót épp lecseréled, esetleg párhuzamosan van több autód. Nézzük ezeket!

(Az egyszerűség kedvéért "autó" szót használunk, de ilyenkor személyautóra gondolunk)
  1. Eset: eladtad autódat, majd ezt követően veszel egy másikat. Ez elég egyértelmű helyzet: az adásvételi szerződéssel be kell jelentened a biztosítónak (akinél a már eladott autód kötelező biztosítás szerződése volt), hogy eladtad az autódat, ekkor a kötelező biztosítás szerződésed úgynevezett érdekmúlással megszűnik. Az új autóhoz kötsz egy új kötelező biztosítást (sőt, a segítségünkkel olcsó kötelező biztosítást ;)), majd kéred a bónuszfokozadot átvezetését az előző autóról.
  2. Eset: megvetted az új autódat, de még megvan a korábbi is, de tervezed eladni. Az új autóra az átíráshoz kell már a kötelező biztosítás, így ezt A0 fokozattal tudod megkötni. Amint eladtad a korábbi autódat, életbe lép az 1. pont: kötelező biztosítás felmondása a biztosítónál, majd a bónusz átvezetésének kérése az új autódra.
  3. Eset: megvetted az új autódat, de a korábbit is szeretnéd megtartani.Ebben az estben az első autódon van a bónusz fokozat, az új autód A0-ról indul. Ha később eladod az első autót (vagy üzembentartót jegyeztetsz be), akkor kérheted a bónusz átvezetését a második autóra, mert az elsőn a szerződésed így érdekmúlással megszűnik. 
  4. Eset: eladtad az autódat, valószínűleg tervezel venni egy másikat, de nem tudod még, hogy mikor. Az autó eladását érdemes ekkor is bejelenteni a biztosítónak (is), az adás-vételi szerződés másolatával. Ebben az esetben a bónuszoddal nincs teendő, azonban fontos, hogy a kötelező biztosítás bónusz fokozata 2 évig marad meg. Ha ezen idő alatt kerül ismét autó a nevedre, az 1. esethez hasonló a szituáció: kéred a bónusz átvezetését. Azonban a 2. év letelte után A0-ról indulsz, mintha még nem lett volna autó a neveden. Ezt érdemes lehet kiszámolni, mekkorát veszítesz azzal, ha kicsúszol ebből az időszakból. Számos tényezőtől függ, lehet gyakorlatilag elhanyagolható is a különbség, de okozhat elég komoly költségeket is, ha hagyod elveszni a bónuszodat.
Talán van, akinek egyértelmű, de felmerülhet kérdésként: bónusz átvezetésére csak azonos járműkategóriában van lehetőség.
Bízunk benne, hogy írásunk segített, hogy tisztábban láss a kötelező biztosítás bónusz fokozati témakörben. Ha tetszett az írás és úgy gondolod, másoknak is segítenél vele, kérjük, hogy oszd meg Facebookon!

Legújabb cikkek

KGFB | 2022. március 25.
A bonus-malus fokozatok
Ha kötelező biztosítás díjakról kérdezed ismerőseidet, nagyon eltérő díjakkal találkozhatsz hasonló korú, lakhelyű, akár azonos autóval rendelkező személyeknél. 
A kötelező biztosítás díja sok tényezőtől függ, ezek közül nézzük most meg az egyiket, ez pedig a bonus - malus besorolás, mel ...
KGFB | 2021. december 15.
Hol a legolcsóbb a kötelező biztosítás? Lehet valahol olcsóbb a biztosítás mint máshol?
Vannak biztosítások, ahol ár/érték alapján döntünk, de például kötelező gépjármű felelősség az a termék, ahol néhány kivételtől eltekintve a legolcsóbb lehetőséget érdemes választani.Vannak fix tényezők (a szerződő és a gépjármű adatai), ezekből készül egy kalkuláció, ami kiadja különböző biztosítók ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
UTAS | 2021. augusztus 3.
Ezt az 5 dolgot gondold át, mielőtt utasbiztosítást kötsz!
Ha külföldre utazol, erősen ajánlott biztosítást kötni. Sokan hiszik, hogy az utasbiztosítás csak arra vonatkozik, ha utazásod során baleset ér, holott ennél sokkal többről van szó!Az utasbiztosítás segítségedre lehet a fent említett baleset, megbetegedés mellett akkor is, ha mondjuk lerobban az aut ...
KGFB | 2021. június 18.
Kötelező biztosítás és az autók cseréje
A kötelező biztosítások területén a legegyszerűbb helyzet, amikor van egy autód és van egy kötelező biztosításod. Egy autó, egy kötelező, tiszta sor.Azonban mi a helyzet, ha az autót épp lecseréled, esetleg párhuzamosan van több autód. Nézzük ezeket!(Az egyszerűség kedvéért "autó" szót használunk, d ...