Egy kötelező biztosítás létrejötte

KGFB | 2021. május 22.
"Kész, megkötöttem a kötelező biztosítást az autómra." Szeretjük, amikor kimondhatjuk ezt a mondatot, viszont nem feltétlenül egyértelmű, mikortól ez a helyes megfogalmazás. A kötelező biztosítás megkötésének több lépése van, nézzük ezeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó főbb időpontokat.

A legelső lépés kötelező biztosítás megkötésekor a kalkuláció. Az online kalkulátorunkkal gyorsan, egyszerűen megtalálhatod, melyik számodra a legolcsóbb kötelező biztosítás, illetve meg is kötheted azt.

A kötelező biztosítás kalkuláció folyamat végén megkötöd a biztosítást. Ekkor kapsz tőlünk egy e-mailt, melyben visszaigazoljuk a megrendelést. Ez annyi, hogy visszaigazoljuk, hogy hozzánk, az alkuszhoz megérkezett a kötelező biztosítás megkötése iránti szándékod. Ha egy webáruházhoz hasonlítjuk a dolgot, a visszaigazolás megérkezésekor még nincs összeállítva a csomagod, nincs a futárnál és közel sem kaptad még meg.


A következő lépés az ajánlat megérkezése. Itt már a biztosító is visszaigazolja, hogy a kapott adatok alapján, ezen a díjon nyújt kötelező biztosítást Neked. A kalkulátor által számított díj abban az esetben térhet el a valóságtól, ha valamilyen adat esetleg rosszul került megadásra és ez később derül ki. Mi alkusz vagyunk, így ezt mi automatikusan nem tudjuk visszaigazolni, mi "csak" közvetítjük a biztosítási igényedet a biztosító felé. A biztosító és alkusz közti különbségekről itt írtunk bővebben.


Az ajánlat már elegendő, ha gépjármű tulajdonszerzés (pl. autó vásárlása) miatt kellett a kötelező biztosítás, ezzel már elindítható a folyamat, a megrendelés visszaigazolásával azonban még NEM. A webshopos példánál maradva ez kb. olyan, mintha már a futárszolgálatnál lenne a csomagod.
Az ajánlatot a biztosítás megrendelése után jellemzően néhány órán belül megkapod. Innentől már van fedezeted, részt vehetsz a forgalomban.


Amennyiben évfordulós kötést végeztél, azaz találtál egy számodra olcsóbb kötelező biztosítást, mi elvégezzük helyetted a korábbi biztosításod felmondását, amennyiben nem az újra/átkötési határidő utolsó napjaiban jársz. Erről szintén küldünk egy értesítést, kb. az ajánlattal egy időben. Ha nem tudjuk vállalni a kötelező biztosításod felmondását, akkor még az ajánlat véglegesítése előtt tájékoztatunk. Tehát érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni évfordulókor az olcsóbb kötelező biztosítás felkutatását! :)


A következő lépés, itt jön valójában létre a biztosítás, az a kötvényesedés, ilyenkor még egy biztosítási kötvényt is kapsz. Ez a legutolsó dokumentum, igazolás, amit a biztosításodról a kötés folyamán kapsz. Innentől mondható hivatalosan, hogy rendelkezel kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. A kötvényesedés, amennyiben minden rendben megy, automatikusan megtörténik néhány napon belül (ritka, de van olyan biztosító, aki nem küld külön kötvényt).


Tehát összefoglalva:
- kalkuláció végén megrendelés visszaigazolása
- biztosító részéről a megrendelés befogadása, ajánlattal történő visszaigazolása (ez kell átíráshoz)
- (évfordulós kötés esetén felmondás visszaigazolása)
- kötvény megérkezése, kötelező biztosítás hivatalos létrejötte


Bízunk benne, hogy hasznosnak találtad az írást! Ha igen, megköszönjük, ha elküldöd ismerőseidnek, esetleg megosztod Facebookon.

Legújabb cikkek

KGFB | 2021. június 18.
Kötelező biztosítás és az autók cseréje
A kötelező biztosítások területén a legegyszerűbb helyzet, amikor van egy autód és van egy kötelező biztosításod. Egy autó, egy kötelező, tiszta sor.Azonban mi a helyzet, ha az autót épp lecseréled, esetleg párhuzamosan van több autód. Nézzük ezeket!(Az egyszerűség kedvéért "autó" szót használunk, d ...
KGFB | 2021. május 22.
Egy kötelező biztosítás létrejötte
"Kész, megkötöttem a kötelező biztosítást az autómra." Szeretjük, amikor kimondhatjuk ezt a mondatot, viszont nem feltétlenül egyértelmű, mikortól ez a helyes megfogalmazás. A kötelező biztosítás megkötésének több lépése van, nézzük ezeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó főbb időpontokat.A legelső l ...
KGFB | 2021. február 28.
Hogyan találd meg a legolcsóbb kötelező biztosítást? - Első rész
A mi küldetésünk, hogy segítsünk Neked megtalálni a számodra legmegfelelőbb biztosítást, legyen szó akár autód kötelező vagy casco biztosításáról, lakásodról vagy akár az utazásodról.Az, hogy mi a "legmegfelelőbb", számos tényezőtől függ, azonban nézzük a leggyakoribb esetet:- kötelező biztosít ...
KIEGÉSZÍTŐK | 2021. február 27.
A kötelező biztosításon túl #2 - a MiniCasco
Ha van autód, kötelező biztosítás biztosan van kötve (ugye?!?), hiszen ez nem opció. A név kötelez, ugyebár :)Azonban vannak egyéb opcióid, ha szeretnél további védelmet élvezni, hiszen "Akkor tudod gondtalanul élni a hétköznapokat, ha fontos dolgaidat biztonságban tudhatod."Ami elsőre eszünkbe jut ...
KGFB | 2021. február 13.
Szeretnél értékes ajándékot az olcsó kötelező biztosítás mellé?
Az Insuránál folyamatosan törekszünk arra, hogy a kötelező biztosítás megkötése gyorsabb, kényelmesebb, gördülékenyebb legyen.Miért?Egyszerűen azért, mert tudjuk, hogy nem "akarod" megkötni, hanem muszáj. Te csak azt szeretnéd, ha a lehető leggyorsabban ki lenne pipálva az "olcsó kötelező biztosítás ...