Baleset történt? Ezekre figyelj!

KGFB | 2020. október 20.
Senki nem szeretné, hogy autós (vagy bármilyen) baleset történjen vele, de sajnos bárkivel, bármikor előfordulhat. Lehetünk elővigyázatos, rutinos sofőrök, megesik, hogy valaki más nem figyel és balesetet okoz, melynek károsultjai mi vagyunk. És bizony az sem kizárt, hogy mi okozunk balesetet.

Ennek megelőzésére számos mód van, gyakorlás, vezetéstechnikai tréning, figyelem, koncentráció, vezetésre alkalmas állapot, a jármű megfelelő műszaki állapota...

A közlekedési balesetekhez tulajdonképpen egy "aktív" és egy "passzív" védekezés tartozik:
Az aktív védekezés az tulajdonképpen a megelőzés, melyre néhány példát az imént írtunk, összegezve: megpróbáljuk elkerülni a balesetet.
A passzív pedig inkább a baleset következményei ellen "véd", azok ellen biztosít be: bizonyára már kitaláltad, a biztosítások ezek.

Nagyon tömören, leegyszerűsítve íme, hogy kinek a biztosítása fizet kinek:
- A károkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása téríti meg a másik (vétlen) fél kárát
- A károkozó kárát az ő casco biztosítása téríti meg - amennyiben van neki, nyilván.

Tehát ha valaki pl. nem adja meg Neked az elsőbbséget, az autódat ért kár nem a Te költséged lesz, erre van az ő kötelező biztosítása. Tulajdonképpen a kötelező biztosítás ezért van, hogy a vétlen felek mindenképpen védve legyenek az őket érő károk ellen.
Ha Te nem adsz meg egy elsőbbséget és nincs CASCO biztosítás az autódon, akkor a másik fél kárát a Te kötelező biztosítás szerződésedet nyújtó biztosító téríti, a Te károdat viszont Neked kell, "zsebből" fizetned. Amennyiben Te vagy a károkozó, CASCO biztosítás is van az autódon, akkor mind a Te, mind a másik fél kárát biztosítók fogják fizetni (mínusz az önrész CASCO esetében).

Természetesen ezek végletekig leegyszerűsített példák, gyakran nem egyértelmű a felelősség, több résztvevő is van stb.

Baleset bekövetkezte után természetesen figyeljetek a szabályokra, személyi sérülés esetén hívjatok mentőt, sőt ebben az esetben rendőrt is kötelező, viseljetek láthatósági mellényt amennyiben szükséges, jelöljétek meg az autókat elakadásjelző háromszöggel stb. 

+1 tipp: készítsetek minél több fényképet, videót mind a sérült járművekről, mind a környezetről.

A legfontosabb az emberi élet mentése, megóvása, ezt kell elsődlegesen szem előtt tartani. Azonban ezt követően a káreseményt be kell jelenteni. Erre egy opció a hosszú ideje használatban lévő  kék-sárga "betétlap", azonban már elkészült egy remek okostelefonos alkalmazás, az E-Kárbejelentő, mely lényegesen megkönnyíti a balesetek körülményeinek pontos bejelentését.

További részletek, az alkalmazás működése itt tekinthető meg:
https://ekarbejelento.hu/#/landing

Letöltés okostelefonra:

Letöltés Android eszközreLetöltés iOS eszközre


Azonban a bejelentés és az egész kárrendezés lényegesen kevésbé kellemetlen, amennyiben rendezett kötelező biztosítás vagy akár casco biztosítás is van autódon, ezeket itt tudsz kalkulálni:
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
Casco biztosítás

Legújabb cikkek

KGFB | 2020. március 28.
Mindig a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választani?
Ha autód van, kötnöd kell kötelező biztosítást, ez a törvény, illetve minden forgalomban résztvevőnek közös érdeke, hogy mindenkinek legyen biztosítás az autóján. A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, nincs olyan eset, hogy valakinek egyik kgfb megfelel, míg egy másik nem.Éppen ezért a bi ...
CASCO | 2020. október 20.
Félsz, hogy ellopják, feltörik az autódat?
Az autólopások, feltörések száma szerencsére évről évre csökken, de ha csak 1 eset történik egész évben, viszont az pont velünk, akkor ez a statisztika a legkevésbé sem fog vigasztalni.Arra, hogy minimalizáld az autód ellopásának, feltörésének kockázatát, számos módszer van.Íme néhány tipp, hog ...
KGFB | 2020. március 28.
KGFB vs. CASCO: mik a főbb különbségek?
Autók esetében a két leggyakrabban felmerülő biztosításfajta a casco és a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás, mely a köznyelvben egyszerűen " kötelező "-ként, " KGFB "-ként, esetleg " kötelező biztosítás " néven szokott szerepelni.A kettő között hatalmas különbség van több szempontból is, nézzü ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
KGFB | 2020. június 6.
Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?
Mire van szükség átíráshoz?Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.Ki járhat el?Te, mint új tulajdono ...