Baleseti bejelentő: mikor van rá szükség, és hogyan kell kitölteni?

Insura 2024. május 24. KGFB
A baleseti bejelentő, vagy ismertebb nevén kék-sárga kárbejelentő lap ideális esetben csupán a kesztyűtartóban pihen, és soha nem lesz rá szükség – ha azonban mégis, fontos, hogy ismerd a vonatkozó teendőket. Cikkünkben sorra vesszük a baleseti bejelentő nyomtatvány kitöltésének lépéseit, és egy mintán is megmutatjuk, hogy pontosan mit hova kell írnod kár esetén!
Baleseti bejelentő kitöltése

Mikor van szükség baleseti bejelentő nyomtatványra, és hol tudom beszerezni?

A baleseti bejelentő nyomtatvány, amit kék-sárga kárbejelentő lap és betétlap néven is ismerhetsz, egy európai szinten egységes dokumentum, amely segíti a kötelező biztosítást érintő károk pontos és egységes rögzítését. A nyomtatvány tartalma és elrendezése minden európai országban egységes, így akárhol is történik a baleset, a helyi kárbejelentő lap a magyar nyelvű dokumentum alapján is kitölthető.

Emiatt szerencsés, ha mindig tartasz egy-két példányt az autóban – a nyomtatványt papírboltokban tudod beszerezni, illetve a biztosítók weboldaláról is letölthető, vagy az INSURA Dokumentumtárból kinyomtatható. A baleseti bejelentő online is kitölthető a MABISZ Kárbejelentő felületén. Fontos részlet, hogy a kárbejelentő lap kitöltését semmilyen törvény nem írja elő, azonban a gyorsabb és egyszerűbb kárrendezéshez mindenképpen ajánlott – így természetesen a te érdeked is, hogy sor kerüljön rá.

TIPP: Kárbejelentéshez használhatod a MABISZ ingyenesen letölthető E-kárbejelentő applikációját is, amely kényelmes, okostelefonon történő kitöltést tesz lehetővé, ráadásul a káresethez kapcsolódó fotókat is rögtön csatolhatod a kárbejelentéshez.

Mikor kell sort keríteni a betétlap kitöltésére?

Egy közlekedési baleset minden résztvevő számára kisebb-nagyobb sokkot jelent, ezért érthető, ha a kárbejelentő lap kitöltése nem az első gondolatod ilyenkor. Amennyiben bármelyik sofőr megsérül, szintén nem ez a prioritás, így felmerülhet, hogy ebben az esetben mikor kell sort keríteni a kitöltésre. Általánosságban elmondható, hogy a biztosítóhoz történő kárbejelentéskor már jó, ha rendelkezésre áll a kárbejelentő lap. Természetesen mivel az idő múlásával egyre kevesebb részlet marad meg a pontos körülményekről, feltétlenül ajánlott már rögtön a helyszínen kitölteni a nyomtatványt, amennyiben ennek nincs semmi akadálya. A rendőrségi jegyzőkönyv nem feltétlenül váltja ki a kárbejelentőt, ezért ettől függetlenül is érdemes szánni rá pár percet.

Hogyan történik pontosan a baleseti bejelentő kitöltése?

A kárbejelentő lap kitöltése rendkívül egyszerű: a balesetet követően érdemes azonnal fotókkal és esetleg videókkal dokumentálni a helyszínt, a járművek sérüléseit, valamint ha vannak tanúk, az ő nevüket és elérhetőségüket is kérd el. A nyomtatványt mindkét félnek ki kell töltenie, és fontos, hogy mindkét érintettnél maradjon egy példány – az indigós változatnál ez egyértelmű, azonban ha te nyomtattad a papírt, ügyelj arra, hogy két példányban töltsétek ki. A kárbejelentő lap alapértelmezetten két résztvevővel számol, ezért ha a balesetben három vagy több jármű vett részt, több kárbejelentő lap kitöltésére is szükség van. Ebben az esetben azoknak az érintetteknek kell közös nyomtatványt kitölteniük, akik a balesetben érintkeztek, azonban a rajzon és a megjegyzés mezőben érdemes feltüntetni a résztvevők pontos számát és helyzetét.

Fontos, hogy ismerd a kárbejelentő lap tartalmát

Mivel rengeteg adatot és információt kell megadni a nyomtatványon, fontos, hogy ne a baleset alkalmával találkozz először a tartalmával: legalább egyszer nyugodt körülmények között olvasd át, így nem egy stresszhelyzetben fogsz először szembesülni a részletekkel. Láthatod, hogy a bejelentő lapon mindenre gondoltak: van külön rubrika a tanúk adatainak, a baleset pontos körülményeinek, és azt is jelezheted, ha rendelkezel CASCO biztosítással. Fontos, hogy törekedj a minél pontosabb kitöltésre, és alaposan gondold át, hogy minden, a kárrendezéshez releváns információt megadtál-e – miután mindkét fél aláírta és megkapta a saját példányát, már tilos módosítani a nyomtatvány tartalmán. A károkozást egyik félnek sem kötelező elismernie a kárbejelentő lapon, azonban egyértelmű esetekben gyorsítja a kárrendezést, ha a felek feltüntetik ezt a nyomtatványon. A kárbejelentő lap pontos kitöltéséhez a cikk alatt találsz mintát!

Mit kell tennem a baleseti bejelentő lappal, miután kitöltöttük?

A kárbejelentő lap kitöltését és aláírását követően a következő lépés a biztosítóhoz történő kárbejelentés, amit mindig a károkozó biztosítójánál kell megtenni. Erre a károkozónak 5, a károsultnak 30 napja van, de érdemes minél előbb megtenni, hogy időben megkezdődhessen a káreljárás. A MABISZ E-kárbejelentő weboldalán vagy applikáción keresztül kitöltött kárbejelentéseket automatikusan továbbítják a megadott biztosítóknak, így ezzel eggyel kevesebb dolgod lesz. Ha készült rendőrségi jegyzőkönyv, a kárbejelentő lap mellett azt is csatolni kell a kárbejelentéshez, ezt követően pedig többnyire sor kerül kárfelmérésre is, amely során egy kárszakértő ellenőrzi a járművek sérüléseit, hogy tisztázza a felelősség kérdését.

Mi a teendő vitás esetekben, és mikor kell rendőrt hívni?

Egy közlekedési baleset bekövetkezésekor nemcsak a kárbejelentés menetét kell ismerned, de azt is, hogy melyek azok a helyzetek, amikor mindenképpen rendőrt kell hívni. Ilyen az, amikor nem tudtok megegyezni a felelős kérdésében: ebben az esetben a rendőrségi helyszínelés és a jegyzőkönyv dönthet, így ettől semmiképp se tekints el. Szintén kötelező rendőrt hívnod, ha személyi sérülés történt, akkor is, ha csak egy karcolásról van szó, súlyosabb sérülés esetén pedig természetesen a mentőket is értesítened kell. Ha a balesetben részt vevő járművek egyike külföldi rendszámmal rendelkezik, szintén rendőrt kell hívni, és ez akkor is ajánlott, ha a balesetben kettőnél több jármű vett részt, ugyanis a felelősség kérdése ekkor bonyolultabb lehet.

Baleseti bejelentő minta

Hasznosnak találtad a cikket?

2

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.