Biztosító vagy alkusz? Mi a különbség a kettő között?

KGFB | 2020. október 20.
Mi is az Insura tevékenysége? Biztosító, alkusz?

Röviden a válasz: az Insura egy biztosítási alkusz, azaz NEM biztosító.

De mi a különbség?

Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy ügyfeleink nem tudják pontosan kivel, milyen szerződésben állnak, mi az alkusz és mi a biztosító szerepe, feladata, ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Nagyon leegyszerűsítve: a biztosító, aki biztosítási tevékenységet végez, az alkusz (legyen az egy cég vagy egy személy) pedig eljár az ügyfél érdekében, aki biztosítást szeretne kötni. Tulajdonképpen az alkusz az ügyfél (azaz Te:)) érdekeinek képviselője egy biztosítás megkötése során.

Tehát az Insura felületein tudsz biztosítást kötni, azonban a biztosításod egy biztosítónál lesz (ő nyújta a biztosítási szolgáltatást), maga az Insura NEM biztosító.

Egy másik hasonlat: Te megbízol valakit, hogy a Te igényeidnek megfelelően szerezzen be valamit a számodra - jelen esetben megbízol minket, hogy az Insura járjon el a biztosításod beszerzésében, segítsen Téged ebben, a Te érdekeidet szem előtt tartva megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást (azaz biztosítást).

"Ha az Insura csak segít nekem beszerezni a biztosításokat, miért ne menjek közvetlenül a biztosítóhoz?"

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy megteheted, jellemzően van lehetőség közvetlenül a biztosítónál biztosítást kötni, azonban van néhány érvünk, ami miatt mégsem ezt gondoljuk a legjobb megoldásnak:

- az Insurán keresztül, alkuszként több biztosító terméke érhető el, így nem csak egy biztosító által kínált biztosításokat láthatod, van "választék".

- Kalkulátorainkkal azonos feltételek mellett hasonlíthatod össze a biztosításokat, így a számodra legmefelelőbb változatot is könnyen megtalálod.

- Ha több biztosításod van, egy helyen kezelheted őket. Ha van egy kötelező biztosításod A) biztosítónál, egy casco biztosításod B) biztosítónál és C)-nél egy lakásbiztosításod, akkor nem kell 3 különböző helyen kezelni őket, mindet megtekintheted a MyInsura fiókodban.

- Így a legolcsóbb. Maga a biztosítás nem lesz olcsóbb közvetlenül a biztosítónál sem, így egy alkusz segítségével találhatod meg a legjobb ajánlatot (hiszen több biztosító ajánlata közül választhatsz).

- Segítünk! A Te érdekedet képviseljük, számíthatsz ránk! Szívesen megválaszoljuk kérdéseidet, elmondjuk mik a lehetőségeid a különböző helyzetekben. Mi a Te érdekedet képviseljük, a mi működésünk célja, hogy Te megtaláld a számodra ideális biztosítási megoldást és azt kényelmesen megköthesd.


Tehát összefoglalva íme néhány gyakori kérdést és választ a biztosító - alkusz, azaz biztosító - Insura témában!


Hol, kinél köthetem meg a biztosítást?

A biztosítást nálunk kötheted meg, legyegyszerűbben online felülünkön.


Kinél lesz a biztosításom?

Magánál a biztosító-társaságnál.


Kinek kell fizetnem?

Változó. Sok esetben fizetni közvetlenül a biztosítónak kell fizetned, viszont pl. utasbiztosításnál nekünk kell fizetned és mi továbbítjuk azt a biztosítónak.


Más biztosításom lesz attól függően, hogy hol kötöm?

Alapvetően nem, pl. a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás termékek megegyeznek, akár alkusznál, akár a biztosítónál kötöd. Azonban előfordulhat, hogy bizonyos termékek csak bizonyos alkusznál találhatóak meg, de ezek jellemzően csak termékváltozatok, kisebb eltérésekkel, főleg utasbiztosítások esetében.
De ha ugyanaz a konkrét biztosítási termék (pontosan ugyanaz a neve), akkor tartalmát (és díját!) tekintve mindegy, hogy biztosítónál, vagy valamelyik alkusznál kötöd meg.


Bízunk benne, hogy sikerült tisztáznunk néhány gyakori félreértést, kérdést, amit a biztosító vs. alkusz kérdéskör okoz.


Itt találod kalkulátorainkat, melyekkel gyorsan, kényelmesen megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb biztosítást:

Kötelező biztosítás (kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, KGFB) kalkulátor

Lakásbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítás kalkulátor

Casco biztosítás kalkulátor

Kiegészítő gépjármű biztosítások

Legújabb cikkek

KGFB | 2020. március 28.
Mindig a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választani?
Ha autód van, kötnöd kell kötelező biztosítást, ez a törvény, illetve minden forgalomban résztvevőnek közös érdeke, hogy mindenkinek legyen biztosítás az autóján. A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, nincs olyan eset, hogy valakinek egyik kgfb megfelel, míg egy másik nem.Éppen ezért a bi ...
CASCO | 2020. október 20.
Félsz, hogy ellopják, feltörik az autódat?
Az autólopások, feltörések száma szerencsére évről évre csökken, de ha csak 1 eset történik egész évben, viszont az pont velünk, akkor ez a statisztika a legkevésbé sem fog vigasztalni.Arra, hogy minimalizáld az autód ellopásának, feltörésének kockázatát, számos módszer van.Íme néhány tipp, hog ...
KGFB | 2020. március 28.
KGFB vs. CASCO: mik a főbb különbségek?
Autók esetében a két leggyakrabban felmerülő biztosításfajta a casco és a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás, mely a köznyelvben egyszerűen " kötelező "-ként, " KGFB "-ként, esetleg " kötelező biztosítás " néven szokott szerepelni.A kettő között hatalmas különbség van több szempontból is, nézzü ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
KGFB | 2020. június 6.
Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?
Mire van szükség átíráshoz?Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.Ki járhat el?Te, mint új tulajdono ...