Lehet valahol olcsóbb a biztosítás, mint máshol?

KGFB | 2021. december 15.
Vannak biztosítások, ahol ár/érték alapján döntünk, de például kötelező gépjármű felelősség az a termék, ahol néhány kivételtől eltekintve a legolcsóbb lehetőséget érdemes választani.
Vannak fix tényezők (a szerződő és a gépjármű adatai), ezekből készül egy kalkuláció, ami kiadja különböző biztosítók ajánlatát, és mivel ezen termékek szolgáltatástartalma megegyezik, ezért alapvetően a legolcsóbb kötelező biztosítás a jó választás.

Casco vagy lakásbiztosítás tekintetében már nem ennyire egyszerű a kérdés, ott ugyanis a különböző biztosítások nem feltétlenül ugyanarra nyújtanak fedezetet, azaz míg két kötelező biztosítás esetén ugyanazt a "szolgáltatást" kapod, addig lakás- casco-, de akár még utasbiztosítás esetén is igen komoly eltérések vannak. Ezért utóbbiak esetében fontosabb a MEGFELELŐ biztosítást kiválasztani, ami nem feltétlenül a legolcsóbb lesz.

De térjünk egy kicsit vissza a kötelező biztosításokhoz, ezt kötjük a leggyakrabban, már csak a neve miatt is :)

Gyakran hallani, hogy "az XY jobb árat adott" (azaz kedvezőbb díjat kalkulált), vagy "mindig ott kapom a legjobb díjat".

Tudom, bátor dolognak tűnhet ilyet látatlanban kijelenteni, de ez nem lehetséges.

A piaci szabályozások miatt sem a biztosító, sem az alkuszok (mint amilyen az Insura is) nem adhatnak eltérő díjat - AZONOS ADATOKKAL TÖRTÉNŐ KALKULÁCIÓ ESETÉN.

Nem véletlenül lett kiemelve ez a mondat, ugyanis rendszerint ebben van a "trükk".

Ha két kalkulátorba mindent pontosan ugyanúgy adsz meg, nem jöhet ki eltérő díj a végén.

Hogyan lehetséges akkor az, hogy van, ahol máshoz képest olcsóbb kötelező biztosítást kalkuláltak Neked?

Ezek alapján talán sejted, de eláruljuk: az adatok valamiben eltérnek.
Nem ritka, hogy ha valaki más kalkulál Neked kötelező biztosítást, bizonyos adatokat csak feltételez, melyekről tudja, hogy pozitív irányba befolyásolhatja a kalkuláció végeredményét.

FONTOS: ez nem csalás, nem trükk, az illető a Te (rövidtávú) érdekedben jár el, lejjebb akarja faragni a díjat.
Nyilván valótlan adatok
 ilyenkor sem kerülnek megadásra, azonban van néhány adat, ami gyakorlatilag becslés, nem (vagy csak ritkán) lehet teljes bizonyossággal tudni.

Nézzünk néhány példát ezekre:
- éves futásteljesítmény - legalacsonyabb adat megadása
- a külföldi használat mennyisége - nem írni bele külföldi használatot
- az autót vezető személyek életkora - azt írni, csak a szerződő fogja vezetni, pedig nem feltétlenül
- ígéret az évszaknak megfelelő gumiabroncs használatára stb.

Ezeknél nagyjából bármit is adsz meg, nem követsz el kifejezetten szabálytalanságot, azonban egy esetleges kárrendezésnél lehet probléma, ha a valóság nagyon eltér attól, amit kalkuláció során megadtál.

A kötelező biztosításod díja azt mutatja, mekkora "kockázatot jelentesz" a biztosító számára, csúnyán fogalmazva. Ha valaki "jobb" díjat kalkulál Neked, akkor ezekkel a becsült adatokkal próbál Téged picit jobb színben feltüntetni a biztosítónál, amiért cserébe alacsonyabb díjat kapsz - ahogy mondtuk, rövid távon természetesen ez jó dolog.

Ezzel a módszerrel, vagyis a megbecsülendő adatokhoz a legkedvezőbb lehetőséget beírva spórolhatsz éves szinten néhány ezer forintot. Természetesen ez is pénz, amit viszont érdemes átgondolni, hogy megéri-e azt a kockázatot, ha esetleg emiatt problémákba ütközöl majd egy kárrendezés során.

Vigyázat! Nem azt mondjuk, hogy a lehető legmagasabb díjat kell kalkulálnod. Természetesen a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választanod szinte mindig, amire utalni akartunk az írással, hogy a VALÓS adatokon alapuló díjak közül válaszd
 a legolcsóbbat.

Reméljük ezzel segítettünk, legalább annyiban, hogy időt spóroltunk Neked: ha kiszámoltad nálunk, mennyi lenne a biztosításod, teljesen felesleges több másik helyen is "megnézni, hátha van olcsóbb kötelező".

Legújabb cikkek

KGFB | 2020. március 28.
Mindig a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választani?
Ha autód van, kötnöd kell kötelező biztosítást, ez a törvény, illetve minden forgalomban résztvevőnek közös érdeke, hogy mindenkinek legyen biztosítás az autóján. A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, nincs olyan eset, hogy valakinek egyik kgfb megfelel, míg egy másik nem.Éppen ezért a bi ...
CASCO | 2020. október 20.
Félsz, hogy ellopják, feltörik az autódat?
Az autólopások, feltörések száma szerencsére évről évre csökken, de ha csak 1 eset történik egész évben, viszont az pont velünk, akkor ez a statisztika a legkevésbé sem fog vigasztalni.Arra, hogy minimalizáld az autód ellopásának, feltörésének kockázatát, számos módszer van.Íme néhány tipp, hog ...
KGFB | 2020. március 28.
KGFB vs. CASCO: mik a főbb különbségek?
Autók esetében a két leggyakrabban felmerülő biztosításfajta a casco és a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás, mely a köznyelvben egyszerűen " kötelező "-ként, " KGFB "-ként, esetleg " kötelező biztosítás " néven szokott szerepelni.A kettő között hatalmas különbség van több szempontból is, nézzü ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
KGFB | 2020. június 6.
Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?
Mire van szükség átíráshoz?Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.Ki járhat el?Te, mint új tulajdono ...