Kötelező biztosítás és az autók cseréje

KGFB | 2021. június 18.
A kötelező biztosítások területén a legegyszerűbb helyzet, amikor van egy autód és van egy kötelező biztosításod. Egy autó, egy kötelező, tiszta sor.
Azonban mi a helyzet, ha az autót épp lecseréled, esetleg párhuzamosan van több autód. Nézzük ezeket!

(Az egyszerűség kedvéért "autó" szót használunk, de ilyenkor személyautóra gondolunk)
  1. Eset: eladtad autódat, majd ezt követően veszel egy másikat. Ez elég egyértelmű helyzet: az adásvételi szerződéssel be kell jelentened a biztosítónak (akinél a már eladott autód kötelező biztosítás szerződése volt), hogy eladtad az autódat, ekkor a kötelező biztosítás szerződésed úgynevezett érdekmúlással megszűnik. Az új autóhoz kötsz egy új kötelező biztosítást (sőt, a segítségünkkel olcsó kötelező biztosítást ;)), majd kéred a bónuszfokozadot átvezetését az előző autóról.
  2. Eset: megvetted az új autódat, de még megvan a korábbi is, de tervezed eladni. Az új autóra az átíráshoz kell már a kötelező biztosítás, így ezt A0 fokozattal tudod megkötni. Amint eladtad a korábbi autódat, életbe lép az 1. pont: kötelező biztosítás felmondása a biztosítónál, majd a bónusz átvezetésének kérése az új autódra.
  3. Eset: megvetted az új autódat, de a korábbit is szeretnéd megtartani.Ebben az estben az első autódon van a bónusz fokozat, az új autód A0-ról indul. Ha később eladod az első autót (vagy üzembentartót jegyeztetsz be), akkor kérheted a bónusz átvezetését a második autóra, mert az elsőn a szerződésed így érdekmúlással megszűnik. 
  4. Eset: eladtad az autódat, valószínűleg tervezel venni egy másikat, de nem tudod még, hogy mikor. Az autó eladását érdemes ekkor is bejelenteni a biztosítónak (is), az adás-vételi szerződés másolatával. Ebben az esetben a bónuszoddal nincs teendő, azonban fontos, hogy a kötelező biztosítás bónusz fokozata 2 évig marad meg. Ha ezen idő alatt kerül ismét autó a nevedre, az 1. esethez hasonló a szituáció: kéred a bónusz átvezetését. Azonban a 2. év letelte után A0-ról indulsz, mintha még nem lett volna autó a neveden. Ezt érdemes lehet kiszámolni, mekkorát veszítesz azzal, ha kicsúszol ebből az időszakból. Számos tényezőtől függ, lehet gyakorlatilag elhanyagolható is a különbség, de okozhat elég komoly költségeket is, ha hagyod elveszni a bónuszodat.
Talán van, akinek egyértelmű, de felmerülhet kérdésként: bónusz átvezetésére csak azonos járműkategóriában van lehetőség.
Bízunk benne, hogy írásunk segített, hogy tisztábban láss a kötelező biztosítás bónusz fokozati témakörben. Ha tetszett az írás és úgy gondolod, másoknak is segítenél vele, kérjük, hogy oszd meg Facebookon!

Legújabb cikkek

KGFB | 2020. március 28.
Mindig a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választani?
Ha autód van, kötnöd kell kötelező biztosítást, ez a törvény, illetve minden forgalomban résztvevőnek közös érdeke, hogy mindenkinek legyen biztosítás az autóján. A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, nincs olyan eset, hogy valakinek egyik kgfb megfelel, míg egy másik nem.Éppen ezért a bi ...
CASCO | 2020. október 20.
Félsz, hogy ellopják, feltörik az autódat?
Az autólopások, feltörések száma szerencsére évről évre csökken, de ha csak 1 eset történik egész évben, viszont az pont velünk, akkor ez a statisztika a legkevésbé sem fog vigasztalni.Arra, hogy minimalizáld az autód ellopásának, feltörésének kockázatát, számos módszer van.Íme néhány tipp, hog ...
KGFB | 2020. március 28.
KGFB vs. CASCO: mik a főbb különbségek?
Autók esetében a két leggyakrabban felmerülő biztosításfajta a casco és a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás, mely a köznyelvben egyszerűen " kötelező "-ként, " KGFB "-ként, esetleg " kötelező biztosítás " néven szokott szerepelni.A kettő között hatalmas különbség van több szempontból is, nézzü ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
KGFB | 2020. június 6.
Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?
Mire van szükség átíráshoz?Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.Ki járhat el?Te, mint új tulajdono ...