Egy kötelező biztosítás létrejötte

KGFB | 2021. május 22.
"Kész, megkötöttem a kötelező biztosítást az autómra." Szeretjük, amikor kimondhatjuk ezt a mondatot, viszont nem feltétlenül egyértelmű, mikortól ez a helyes megfogalmazás. A kötelező biztosítás megkötésének több lépése van, nézzük ezeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó főbb időpontokat.

A legelső lépés kötelező biztosítás megkötésekor a kalkuláció. Az online kalkulátorunkkal gyorsan, egyszerűen megtalálhatod, melyik számodra a legolcsóbb kötelező biztosítás, illetve meg is kötheted azt.

A kötelező biztosítás kalkuláció folyamat végén megkötöd a biztosítást. Ekkor kapsz tőlünk egy e-mailt, melyben visszaigazoljuk a megrendelést. Ez annyi, hogy visszaigazoljuk, hogy hozzánk, az alkuszhoz megérkezett a kötelező biztosítás megkötése iránti szándékod. Ha egy webáruházhoz hasonlítjuk a dolgot, a visszaigazolás megérkezésekor még nincs összeállítva a csomagod, nincs a futárnál és közel sem kaptad még meg.


A következő lépés az ajánlat megérkezése. Itt már a biztosító is visszaigazolja, hogy a kapott adatok alapján, ezen a díjon nyújt kötelező biztosítást Neked. A kalkulátor által számított díj abban az esetben térhet el a valóságtól, ha valamilyen adat esetleg rosszul került megadásra és ez később derül ki. Mi alkusz vagyunk, így ezt mi automatikusan nem tudjuk visszaigazolni, mi "csak" közvetítjük a biztosítási igényedet a biztosító felé. A biztosító és alkusz közti különbségekről itt írtunk bővebben.


Az ajánlat már elegendő, ha gépjármű tulajdonszerzés (pl. autó vásárlása) miatt kellett a kötelező biztosítás, ezzel már elindítható a folyamat, a megrendelés visszaigazolásával azonban még NEM. A webshopos példánál maradva ez kb. olyan, mintha már a futárszolgálatnál lenne a csomagod.
Az ajánlatot a biztosítás megrendelése után jellemzően néhány órán belül megkapod. Innentől már van fedezeted, részt vehetsz a forgalomban.


Amennyiben évfordulós kötést végeztél, azaz találtál egy számodra olcsóbb kötelező biztosítást, mi elvégezzük helyetted a korábbi biztosításod felmondását, amennyiben nem az újra/átkötési határidő utolsó napjaiban jársz. Erről szintén küldünk egy értesítést, kb. az ajánlattal egy időben. Ha nem tudjuk vállalni a kötelező biztosításod felmondását, akkor még az ajánlat véglegesítése előtt tájékoztatunk. Tehát érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni évfordulókor az olcsóbb kötelező biztosítás felkutatását! :)


A következő lépés, itt jön valójában létre a biztosítás, az a kötvényesedés, ilyenkor még egy biztosítási kötvényt is kapsz. Ez a legutolsó dokumentum, igazolás, amit a biztosításodról a kötés folyamán kapsz. Innentől mondható hivatalosan, hogy rendelkezel kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. A kötvényesedés, amennyiben minden rendben megy, automatikusan megtörténik néhány napon belül (ritka, de van olyan biztosító, aki nem küld külön kötvényt).


Tehát összefoglalva:
- kalkuláció végén megrendelés visszaigazolása
- biztosító részéről a megrendelés befogadása, ajánlattal történő visszaigazolása (ez kell átíráshoz)
- (évfordulós kötés esetén felmondás visszaigazolása)
- kötvény megérkezése, kötelező biztosítás hivatalos létrejötte


Bízunk benne, hogy hasznosnak találtad az írást! Ha igen, megköszönjük, ha elküldöd ismerőseidnek, esetleg megosztod Facebookon.

Legújabb cikkek

KGFB | 2020. március 28.
Mindig a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választani?
Ha autód van, kötnöd kell kötelező biztosítást, ez a törvény, illetve minden forgalomban résztvevőnek közös érdeke, hogy mindenkinek legyen biztosítás az autóján. A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, nincs olyan eset, hogy valakinek egyik kgfb megfelel, míg egy másik nem.Éppen ezért a bi ...
CASCO | 2020. október 20.
Félsz, hogy ellopják, feltörik az autódat?
Az autólopások, feltörések száma szerencsére évről évre csökken, de ha csak 1 eset történik egész évben, viszont az pont velünk, akkor ez a statisztika a legkevésbé sem fog vigasztalni.Arra, hogy minimalizáld az autód ellopásának, feltörésének kockázatát, számos módszer van.Íme néhány tipp, hog ...
KGFB | 2020. március 28.
KGFB vs. CASCO: mik a főbb különbségek?
Autók esetében a két leggyakrabban felmerülő biztosításfajta a casco és a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás, mely a köznyelvben egyszerűen " kötelező "-ként, " KGFB "-ként, esetleg " kötelező biztosítás " néven szokott szerepelni.A kettő között hatalmas különbség van több szempontból is, nézzü ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
KGFB | 2020. június 6.
Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?
Mire van szükség átíráshoz?Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.Ki járhat el?Te, mint új tulajdono ...