A kötelező biztosításon túl #2 - a MiniCasco

KGFB | 2021. február 27.
Ha van autód, kötelező biztosítás biztosan van kötve (ugye?!?), hiszen ez nem opció. A név kötelez, ugyebár :)

Azonban vannak egyéb opcióid, ha szeretnél további védelmet élvezni, hiszen "Akkor tudod gondtalanul élni a hétköznapokat, ha fontos dolgaidat biztonságban tudhatod."

Ami elsőre eszünkbe jut a kötelező biztosítás után, az a casco. A casco biztosítás lényege ugyebár, hogy az általad, természet, ismeretlen stb. által okozott károk esetén is térít, míg a kötelező biztosítás, amit Te kötsz, csak annak térít, akinek Te kárt okozol. Természetesen ez a legjobb megoldás, hiszen ha van köteleződ és cascod is, akkor gyakorlatilag minden esetre "le vagy védve".

A casco biztosításokkal kapcsolatban leggyakrabban 2 probléma szokott felmerülni:
- Általában a casco díja lényegesen magasabb, mint a kötelező biztosítás díja.
- A casco biztosítás esetén van egy úgynevezett önrész is (melyről itt írtunk korábban), ami miatt kisebb károk (önrész összegénél alacsonyabb) esetén nem fog téríteni a biztosító. Az önrész a casco sajátossága, kötelezp biztosítás esetén nincs ilyen.

Rendben, kötelezőm megvan, de szeretnék nyugodtan aludni, a cascot sokallom, vagy nem sokallom, de az önrész megléte zavar, mit tehetek?

A Genertel MiniCasco pont erre van kitalálva:
- lényegesen olcsóbb mint a teljes casco
- nincs önrész

Mit jelent, hogy "lényegesen olcsóbb"?
A MiniCasco éves díja 8.000 Ft és 18.000 Ft között mozog, ami még kötelező biztosítás esetén is igen olcsónak mondható, teljes casco pedig gyakorlatilag nem is létezik ilyen alacsony díjért.

Semennyi önrész nincs?
Nincs.

Olcsó, nincs önrész, miért választana bárki emellett teljes cascot?

A MiniCasco kifejezetten kisebb koccanások, töréskárok javítására van kitalálva, maximum 200.000 Ft összegig térít a biztosítás. Amire még figyelni kell, hogy legalább A0 bónusz fokozatban kell lennie a kötelező biztosításodnak.

Kicsit hivatalosabban: A MiniCasco kizárólag a gépjárművek ütközésének során keletkezett töréskárokra fizet, ha a baleset okozója a biztosított jármű jogszerű használja.

Kisebb koccanás gyakran javítható 200.000 Ft alatt, szóval még ha alacsonynak is tűnik ez az összeg, a valóságban igen gyakrab bőven elegendő.

Ami viszont egy remek további funkciója a MiniCasco biztosításnak, hogy használható a teljes casco önrészfizetési kötelezettségének teljesítésére is, azaz a kettő casco biztosítást kombinálva tényleg jól "le vagy védve".


Milyen kombinációkban használhatom a MiniCasco biztosítást?

1. Kötelező mellé önmagában - kisebb, maximum 200.000 Ft-ba kerülő javításaid így is fedezve lesznek.

2. Kötelező és teljes casco mellé - így a kisebb töréskárok a MiniCasco terhére lesznek térítve, a nagyobbak esetén pedig az önrész kerül fizetésre a MiniCascobol, az afeletti részt pedig egyébként is téríti a teljes casco.

Nézzünk néhány példát! A példák nagyon le vannak egyszerűsítve, hogy könnyebben átlátható legyen a termékek működése, alapkoncepciója.


Első példa: Nekitolatsz valakinek parkolás közben, keletkezett egy 73.000 Ft-os károd.

Ha van MiniCasco, ezt annak a terhére tudod megjavíttatni.
Ha csak teljes casco biztosításod van, 10%, minimum 100.000 Ft önrésszel, akkor nem térít a biztosító, hiszen a javítás nem éri el az önrész összegét.
Ha csak kötelező biztosítással rendelkezel, akkor sajnos "zsebből" kell fizetned a javítást.


Másik példa: Nem adod elsőbbséget, komolyan összetörik az autód, keletkezik egy 800.000 Ft-os töréskárod.

Ha csak MiniCascod van, akkor 600.000 Ft-ot kell Neked fizetni, a többit téríti a MiniCasco.
Ha csak teljes casco van az autódon 10%, minimum 100.000 Ft önrésszel, akkor 100.000 Ft az általad fizetendő összeg, mivel ennyi a minimum önrész, a többit téríti a biztosító.
Ha teljes és MiniCasco biztosítás is megkötésre került, akkor nem kell fizetned: az önrész a MiniCasco terhére, a javítás többi része pedig a teljes casco terhére lesz térítve.

A példákból jól látszik, hogy az optimális eset, ha mindkét típusú cascoval rendelkezel, azonban sok esetben elég lehet a MiniCasco is, pláne, mivel már évi 8.000 Ft díjtól elérhető, így azoknak is jó megoldás lehet a kötelező biztosítás mellé, akik esetleg a teljes casco díját aránytalannak érezték az autójuk értékéhez képest.

A biztosítás pontos, rád vonatkozó díját, a feltételeit megtekinteni, valamint a kötést is az alábbi oldalon tudod elvégezni:
MiniCasco

Legújabb cikkek

KGFB | 2020. március 28.
Mindig a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választani?
Ha autód van, kötnöd kell kötelező biztosítást, ez a törvény, illetve minden forgalomban résztvevőnek közös érdeke, hogy mindenkinek legyen biztosítás az autóján. A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, nincs olyan eset, hogy valakinek egyik kgfb megfelel, míg egy másik nem.Éppen ezért a bi ...
CASCO | 2020. október 20.
Félsz, hogy ellopják, feltörik az autódat?
Az autólopások, feltörések száma szerencsére évről évre csökken, de ha csak 1 eset történik egész évben, viszont az pont velünk, akkor ez a statisztika a legkevésbé sem fog vigasztalni.Arra, hogy minimalizáld az autód ellopásának, feltörésének kockázatát, számos módszer van.Íme néhány tipp, hog ...
KGFB | 2020. március 28.
KGFB vs. CASCO: mik a főbb különbségek?
Autók esetében a két leggyakrabban felmerülő biztosításfajta a casco és a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás, mely a köznyelvben egyszerűen " kötelező "-ként, " KGFB "-ként, esetleg " kötelező biztosítás " néven szokott szerepelni.A kettő között hatalmas különbség van több szempontból is, nézzü ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
KGFB | 2020. június 6.
Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?
Mire van szükség átíráshoz?Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.Ki járhat el?Te, mint új tulajdono ...