KGFB vs. Casco: mik a főbb különbségek?

KGFB| CASCO | 2020. március 28.
Autók esetében a két leggyakrabban felmerülő biztosításfajta a casco és a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás, mely a köznyelvben egyszerűen " kötelező "-ként, " KGFB "-ként, esetleg " kötelező biztosítás " néven szokott szerepelni.

A kettő között hatalmas különbség van több szempontból is, nézzük ezeket!

Az írás célja a legáltalánosabb kérdések tisztázása, ezért nem minden itt leírt információ érvényes az esetek 100%-ában, de abban segít, hogy összességében átlásd, mi a különbség alapjaiban a KGFB és a casco biztosítás között. Így a további sorok nem vetik meg az általánosítást sem. :)

Melyik biztosítás kötelező, melyik egy lehetőség, ha autóm van?
A név sokat elárul, kötelező biztosítás mindenképpen kell legyen azon az autón, amivel a forgalomban részt kívánsz venni, a casco viszont jellemzően csak egy lehetőség. Előfordulnak bizonyos esetek, amikor kötelező casco biztosítást is kötnöd, jellemzően ilyen, amikor finanszírozást veszel igénybe az autódhoz és a pénzügyi szolgáltató előírja casco meglétét.


Melyik biztosítás "mire jó"?

Kötelező biztosítás esetén, ha Te kárt okozol, akkor a másik, vétlen autó helyreállítását fogja ez fedezni.
A Casco viszont kifejezetten a Te autódban keletkező sérülések javítását téríti.
Tehát bármilyen furcsa, tulajdonképpen kötelező biztosítást, hiába Te kötöd, valójában a Te autód sérülése esetén nem térít.

Ezért fontos, hogy az utakon mindenkinek legyen kötelező biztosítása, így tulajdonképpen mindenki kötött egy biztosítást arra az autóra, amelyikben esetlegesen majd kárt okoz. Így balesetnél, ha nem Te vagy a vétkes, nem kell aggódnod, hogy miből lesz megjavítva az autód, hiszen (normális esetben) a másik félnek pont erre az esetre van a kötelező biztosítása.

Ha Te vagy felelős egy közlekedési balesetért, az már egy másik kérdés, ott a Te autód javítását (pontosabban annak egy részét) a biztosító csak akkor fogja állni, ha rendelkezel casco biztosítással is.


Melyik a drágább biztosítás?

Általánosságban elmondható, hogy a casco díjak magasabbak a kötelező biztosítási díjaknál, viszont fontos, hogy léteznek úgynevezett rész-casco biztosítások is, melyek csak bizonyos káreseményekre nyújtanak fedezetet, viszont lényegesen olcsóbbak, akár évi néhány ezer forintba is kerülhetnek.
Néhány példa:

Szélvédőkár biztosítás

Vadkár biztosítás

Lopás Casco biztosítás

Mini CascoVan különbség KGFB és KGFB, illetve casco és casco között?

A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, míg a casco biztosítások között - ahogy az előző pontban is említettük - komoly eltérések lehetnek. Kötelező biztosításból jellemzően nincs különbség a legolcsóbb és a legdrágább között, azonban casco esetén érdemes feltérképezni az igényeidet és az alapján kiválasztani a megfelelőt. Nem mindegy, hogy csak egy, koccanásos károk javítására szolgáló casco biztosítást szeretnél vagy egy olyan változatot, ami lopásra, elemi kárra, sérülésre egyaránt térít.


Hogyan köthetem meg a legegyszerűbben ezeket a biztosításokat?

A leggyorsabb és legkényelmesebb módja, ha online intézed ezeket, az Insura weboldalán található kalkulátorokat használva gyorsan kiszámolhatod, melyik biztosítás éri meg Neked a legjobban, sőt - azonnal meg is kötheted!

Kötelező biztosítás kalkulátor

Casco biztosítás kalkulátor


Bízunk benne, hogy sikerült egy kicsit tisztázni a két biztosítás közötti különbségeket, azt vettük észre, hogy sokan nincsenek velük teljesen tisztában.
Ha van olyan ismerősöd, akinek szerinted segítenének ezek az információk, kérjük, hogy küldd el neki, oszd meg vele ezt a bejegyzést! :)

Legújabb cikkek

KGFB | 2021. február 28.
Hogyan találd meg a legolcsóbb kötelező biztosítást? - Első rész
A mi küldetésünk, hogy segítsünk Neked megtalálni a számodra legmegfelelőbb biztosítást, legyen szó akár autód kötelező vagy casco biztosításáról, lakásodról vagy akár az utazásodról.Az, hogy mi a "legmegfelelőbb", számos tényezőtől függ, azonban nézzük a leggyakoribb esetet:- kötelező biztosít ...
KIEGÉSZÍTŐK | 2021. február 27.
A kötelező biztosításon túl #2 - a MiniCasco
Ha van autód, kötelező biztosítás biztosan van kötve (ugye?!?), hiszen ez nem opció. A név kötelez, ugyebár :)Azonban vannak egyéb opcióid, ha szeretnél további védelmet élvezni, hiszen "Akkor tudod gondtalanul élni a hétköznapokat, ha fontos dolgaidat biztonságban tudhatod."Ami elsőre eszünkbe jut ...
KGFB | 2021. február 13.
Szeretnél értékes ajándékot az olcsó kötelező biztosítás mellé?
Az Insuránál folyamatosan törekszünk arra, hogy a kötelező biztosítás megkötése gyorsabb, kényelmesebb, gördülékenyebb legyen.Miért?Egyszerűen azért, mert tudjuk, hogy nem "akarod" megkötni, hanem muszáj. Te csak azt szeretnéd, ha a lehető leggyorsabban ki lenne pipálva az "olcsó kötelező biztosítás ...
CASCO | 2021. február 6.
Mit kell tudnod a casco biztosítás önrészről?
Kötelező biztosítás megkötése nem opció, ha autót használsz, biztosan rendelkezned kell ilyen biztosítással - innen a neve. Ennek a lényege, hogy ha Te másnak kárt okozol, akkor a Te kötelező biztosításod fogja fedezni a másik, vétlen fél kárát, illetve természetesen fordított esetben. Így mindenki ...
KGFB | 2020. október 26.
Miért kell ennyi adat a legolcsóbb kötelező biztosítás kalkulálásához?
Ha találkoztál már kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kalkulátorunkkal vagy tulajdonképpen bármilyen kötelező biztosítás kalkulátorral, láthattad, hogy elég sok különféle adatot meg kell adni. Vannak adatok, melyek rád (vagyis a szerződőre) vonatkoznak, vannak a gépjárműre vonatkozó adatok, sőt, ...