Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?

OTTHON | 2021. december 1.
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.

De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fedezetet rájuk?

A lakásbiztosítás más, mint mondjuk egy kötelező biztosítás: a kötelező biztosítások tartalma megegyezik, mindegy, hogy melyiket kötöd, ugyanazt a szolgáltatást kapod (pontosabban az, akinek esetleg kárt okozol). Ezért általában a legolcsóbb kötelező biztosítás a jó választás.
Lakásbiztosítások esetében viszont sokkal nagyobb mértékben határozhatod meg Te, hogy mire szeretnél fedezetet, azaz mi "ellen védjen" a biztosítás.
Ez egyik oldalról jó, hiszen a lakásbiztosításod így lehet személyre szabott, ugyanakkor kihívás elé is állít: milyen károkat kellene biztosítani? Gondolok mindenre? Nem fog valami kimaradni, ami azért reális eséllyel előfordulhat?

Vulkánkitörés és cunami szerencsére nem jellemző Magyarországon, de azért itt is elő tudnak fordulni elemi károk, az általános károk mellett.

Nézzük, mely káreseményekre nyújt biztosítást az MFO lakásbiztosítás alapcsomagja:

- Tűz
- Robbanás
- Vihar, felhőszakadás, jégverés
- Árvíz
- Földcsuszamlás, kő- és földomlás
- Idegen jármű ütközése
- Betöréses lopás, rablás, besurranás
- Üvegtörés
- Felelősségbiztosítás (amikor a szerződő magánszemélyként kárt okoz, pl. véletlenül séta közben levered egy autó tükrét)
- Füst és koromszennyezés
- Villámcsapás és másodlagos hatása (másodlagos hatás pl. az elektronikai eszközök sérülése)
- Hónyomás (amikor a nagy hótömeg miatt beszakad pl. a tető)
- Földrengés
- Ismeretlen építmény vagy üreg beomlása (pl. esővíz üreget váj a ház alá, ami beomlik)
- Idegen tárgy rádőlése (pl. villanyoszlop dől a házra)
- Rongálás, vandalizmus
- Vízkár (+elfolyt víz, beázás)

Ezek a leggyakoribb káresemények, az MFO lakásbiztosítások ezekre mind nyújtanak fedezetet, tehát ha csak ezektől tartasz, könnyű dolgod van.
Ha szeretnél ezek mellé további elemeket is bevenni a lakásbiztosításodba, erre természetesen van lehetőséged Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások esetén is, ahogy a hagyományos lakásbiztosítások esetében is. Azonban hogy miket, az már egy másik írás témája lesz. :)

Legújabb cikkek

KGFB | 2020. március 28.
Mindig a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választani?
Ha autód van, kötnöd kell kötelező biztosítást, ez a törvény, illetve minden forgalomban résztvevőnek közös érdeke, hogy mindenkinek legyen biztosítás az autóján. A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, nincs olyan eset, hogy valakinek egyik kgfb megfelel, míg egy másik nem.Éppen ezért a bi ...
CASCO | 2020. október 20.
Félsz, hogy ellopják, feltörik az autódat?
Az autólopások, feltörések száma szerencsére évről évre csökken, de ha csak 1 eset történik egész évben, viszont az pont velünk, akkor ez a statisztika a legkevésbé sem fog vigasztalni.Arra, hogy minimalizáld az autód ellopásának, feltörésének kockázatát, számos módszer van.Íme néhány tipp, hog ...
KGFB | 2020. március 28.
KGFB vs. CASCO: mik a főbb különbségek?
Autók esetében a két leggyakrabban felmerülő biztosításfajta a casco és a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás, mely a köznyelvben egyszerűen " kötelező "-ként, " KGFB "-ként, esetleg " kötelező biztosítás " néven szokott szerepelni.A kettő között hatalmas különbség van több szempontból is, nézzü ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
KGFB | 2020. június 6.
Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?
Mire van szükség átíráshoz?Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.Ki járhat el?Te, mint új tulajdono ...