5 dolog, amire figyelj, mielőtt lakásbiztosítást kötnél!

OTTHON | 2020. március 28.
Általában az ember életében a legnagyobb értékű vagyontárgya az ingatlan, de ha esetleg csak bérli is, akkor is a havi kiadások komoly része a lakással, házzal van összefüggében.
Szerencsére egyre többen ismerik fel, mennyivel nyugodtabban élhetik mindennapjaikat, ha ingatlanjukat lakásbiztosítás is védi.

Míg egy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén a forgalmiban szereplő adatok, illetve néhány ránk és a használati körülménykre jellemző adat megadása után biztosan megfelelő kötelező biztosításra kapunk díjakat, lakásbiztosítás esetén nem ennyire egyértelmű, hogy milyen adatokat pontosan hogyan kell megadni ahhoz, hogy valóban a számunkra ideális lakásbiztosítást köthessük meg.

Íme néhány tipp, amivel egy lakásbiztosítás kalkulátort sokkal magabiztosabban fogsz tudni kitölteni!


1. Biztosítási összeg

A lakásbiztosítás természetesen akkor ideális, ha fedezetet nyújt az ingatlan teljes megsemmisülése esetén (pl. teljesen leég a ház). Gyakori "hiba", hogy a biztosítási összeghez beírjuk az ingatlan jelenlegi piaci értékét.
Azonban fontos tudni, hogy a biztosító a legtöbb esetben az ingatlan újjáépítésének költségeit fogja téríteni, ami valójában logikus is, hiszen például a telket nem kell újra megvenni. Ugyanígy, mondjuk egy felkapott budapesti belvárosi kerületben önmagában az elhelyezkedés miatt nem drágább építkezni mint egy kevésbé drágának számító külső kerületben, viszont két nagyjából azonos ingatlan vételárában hatalmas különbség tud lenni pusztán a hely miatt.
És ez miért lehet probléma?
Az ingatlan biztosítási összege befolyásolja a lakásbiztosítás díját, azaz ha magasabb biztosítási összeget adunk meg, a lakásbiztosítás időszakos díja többe fog kerülni, viszont kár esetén nem feltétlenül fogunk több pénzt kapni (PTK: káron szerzés tilalma, a biztosítás gazdagodás alapjául nem szolgálhat, ezért egy adott káresemény során a biztosító ezt is vizsgálhatja).


2. Ingóságok meghatározása

Amikor összeszámoljuk, mennyi, milyen értékű ingóságra kössünk biztosítást, jellemzően a nagyobb értékű dolgokra, elektronikai berendezésekre, műtárgyakra gondolunk.
Azonban a biztosító itt lényegesen bőkezűbb tud lenni: például egy olyan kár esetén, ahol az ingatlannal együtt minden benne lévő ingóság is megsemmisül, a biztosító térítheti minden ingóságnak az újrabeszerzési értékét. Azaz nem kizárólag a TV-re érdemes ilyenkor gondolni, hanem a bútorokra, berendezési tárgyakra, de akár még a zoknikra is :),  mivel pl. egy tűzkár esetén ezek újrabeszerzése is nagyon komoly összeg lehet!
Így valójában sokkal magasabb összegű ingóságra érdemes megkötni a lakásbiztosítás szerződést mint amire első körben gondolnánk.


3. Társasházi lakás duplán biztosítása

Erről természetesen feltétlenül győződj meg magad is, hogy Nálatok mi a konkrét helyzet, de szinte biztos, hogy a társasház rendelkezik az épületre biztosítással. Így Neked csak az ingóságokra kell lakásbiztosítás szerződést kötnöd, az ingatlanra felesleges, hiszen azt ideális (és leggyakoribb) esetben a társasház maga már megkötötte. Hitel esetén ha esetleg a Bank magasabb biztosítási összegre kéri a Zálogjogosulti igazolás kiállítását, mint ami a társasházi tömb biztosításban az adott lakásra biztosítási összegként szerepel, akkor sem kell teljes értékben épület és ingóság biztosítást kötni, hanem ilyenkor általában lehetőség van arra, hogy ugyanannál a biztosítónál ahol a társasház biztosítása van, az ingóságbiztosítással együtt egy "rábiztosítással" az épületérték különbözetre biztosítást kötni. Ha valaki csak ingóságbiztosítást kíván kötni a társasházi lakására, akkor érdemes először annál a biztosítónál tájékozódni az ingóságbiztosítással kapcsolatban, amelyik biztosítónál maga a társasház is biztosított, mert ha ugyanahhoz a biztosítóhoz kötöd az ingóságbiztosítást is, akkor egy esetleges káresemény során sokkal egyszerűbb a kártérítési eljárás, adott esetben sokkal gyorsabban megtörténhet a kárkifizetés (pl. nem kell két különböző biztosítóhoz bejelenteni a kárt, ha olyan jellegű, hogy épületet és ingóságot is érint, vagy nem nem kell a biztosítók egymás közötti kommunikációjára várni, a kárkifizetés jogalapja sokkal gyorsabban tisztázható, stb.)


4. Az alapterület nem megfelelő megadása

Biztosítás esetén a háznak nem feltétlenül a teljes alapterületét kell megadnod, bizonyos, nem lakott területek mint például a pince, padlás kisebb mértékben (pl. 50%) számítanak, de pl. a lakás céljára beépített tetőtér esetén sem a teljes alapterületet kell megadni, hanem csak a legalább 1,9 m belmagasságú rész területét.
Lakásbiztosítás kalkulálásakor a négyzetméter nagyon fontos, több tényezőt is befolyásoló adat, ezért fontos, hogy körültekintően és pontosan add meg.


+1 tipp Használd az Insura lakásbiztosítás kalkulátorát!

Az Insura lakásbiztosítás kalkulátora többek között a fenti hibák elkerülésében is segít: javaslatot tesz az ingatlan és az ingóságok biztosítási összegére, valamint információkat ad, segít az alapterület pontos meghatározásában is.

Kalkulátorunkkal néhány perc alatt kiszámolhatod, hogy melyik lakásbiztosítás a megfelelő számodra, sőt, gyorsan ki is tudod próbálni, hogy bizonyos paraméterek módosításával milyen mértékben változna a lakásbiztosítás díja: Adj hozzá kiegészítő szolgáltatásokat, változtass a díjfizetés módján, hogy megtudd, melyik lakásbiztosítás a legolcsóbb, ami meg is felel igényeidnek!

Természetesen, miután megtaláltad, melyik lakásbiztosítás a legszimpatikusabb számodra, néhány kattintással meg is kötheted oldalunkon!

Legújabb cikkek

KGFB | 2020. március 28.
Mindig a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választani?
Ha autód van, kötnöd kell kötelező biztosítást, ez a törvény, illetve minden forgalomban résztvevőnek közös érdeke, hogy mindenkinek legyen biztosítás az autóján. A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, nincs olyan eset, hogy valakinek egyik kgfb megfelel, míg egy másik nem.Éppen ezért a bi ...
CASCO | 2020. október 20.
Félsz, hogy ellopják, feltörik az autódat?
Az autólopások, feltörések száma szerencsére évről évre csökken, de ha csak 1 eset történik egész évben, viszont az pont velünk, akkor ez a statisztika a legkevésbé sem fog vigasztalni.Arra, hogy minimalizáld az autód ellopásának, feltörésének kockázatát, számos módszer van.Íme néhány tipp, hog ...
KGFB | 2020. március 28.
KGFB vs. CASCO: mik a főbb különbségek?
Autók esetében a két leggyakrabban felmerülő biztosításfajta a casco és a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás, mely a köznyelvben egyszerűen " kötelező "-ként, " KGFB "-ként, esetleg " kötelező biztosítás " néven szokott szerepelni.A kettő között hatalmas különbség van több szempontból is, nézzü ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
KGFB | 2020. június 6.
Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?
Mire van szükség átíráshoz?Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.Ki járhat el?Te, mint új tulajdono ...