Mindig a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választani?

KGFB | 2020. március 28.
Ha autód van, kötnöd kell kötelező biztosítást, ez a törvény, illetve minden forgalomban résztvevőnek közös érdeke, hogy mindenkinek legyen biztosítás az autóján.

A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, nincs olyan eset, hogy valakinek egyik kgfb megfelel, míg egy másik nem.
Éppen ezért a biztosítások között jellemzően csak az árban van különbség, így jobb híján ez az egyetlen tényező, ami alapján biztosítót választunk.


Hogyan zajlik ez a gyakorlatban?

Mivel a kötelező biztosítás jól összehasonlítható biztosítási termék (csak a díj különböző), így tulajdonképpen kézenfekvő, hogy a kötési folyamat is sztenderdizálható.
Egy online kalkulációs folyamat során megadod azokat a paramétereket, melyekre minden biztosítónak szüksége van, ezt követően pedig megkapod a kínált díjakat.
Itt kattintunk jellemzően a legolcsóbbra és elégedetten hátradőlünk.


Lehet olyan eset, amikor nem a legolcsóbb kötelező biztosítás az ideális választás?

Aki kalkulált már kötelezőt, tudja, hogy a legolcsóbb és legdrágább kötelező biztosítás között sok tízezer forint is lehet, viszont sok ajánlat között csak néhány száz, maximum néhány ezer forint különbség van. Vannak esetek, amikor érdemes lehet a kicsivel drágább biztosítást választani:

1. Van más biztosításunk is az adott biztosítónál, egyszerűsítheti az ügyintézést
Például ismerjük a telefonos ügyfélszolgálatukat, leveleztünk már velük, jártunk már náluk személyesen stb.

2. Ismerjük, tudjuk, hogy pl. egy esetleges kárrendezésnél gördülékenyen lehet együttműködni vele (érdemes kérdezősködni ismerőseinknél, ha nincs személyes tapasztalatunk)

3. Kaphatunk kedvezményt, ha ugyanannál a biztosítónál van több típusú biztosításunk, pl. casco, lakásbiztosítás stb.
Ha van már az adott biztosítónál biztosításod, ezért kedvezményre vagy jogosult, azt természetesen a mi felületünkön is jelezheted! ;)

4. Néhány biztosító a kötelező biztosítás mellé további szolgáltatásokat nyújt díjmentesen (ez azonban függhet a jármű kategóriájától is). Például:
Generali: Autós segítségnyújtás, Autóstárs jogvédelem, bennülők balesetbiztosítása
Groupama: Asszisztencia biztosítás

Reméljük, hogy hasznosnak találtad az írást, ha úgy érzed, segíthet ismerőseidnek, nagyon örülünk neki, ha elküldöd nekik, megosztod ezt a bejegyzést!

Ha pedig az új információkkal szeretnél egy új kötelező biztosítás kalkulációt csinálni, csak KATTINTS IDE!

Legújabb cikkek

KGFB | 2022. március 25.
A bonus-malus fokozatok
Ha kötelező biztosítás díjakról kérdezed ismerőseidet, nagyon eltérő díjakkal találkozhatsz hasonló korú, lakhelyű, akár azonos autóval rendelkező személyeknél. 
A kötelező biztosítás díja sok tényezőtől függ, ezek közül nézzük most meg az egyiket, ez pedig a bonus - malus besorolás, mel ...
KGFB | 2021. december 15.
Hol a legolcsóbb a kötelező biztosítás? Lehet valahol olcsóbb a biztosítás mint máshol?
Vannak biztosítások, ahol ár/érték alapján döntünk, de például kötelező gépjármű felelősség az a termék, ahol néhány kivételtől eltekintve a legolcsóbb lehetőséget érdemes választani.Vannak fix tényezők (a szerződő és a gépjármű adatai), ezekből készül egy kalkuláció, ami kiadja különböző biztosítók ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
UTAS | 2021. augusztus 3.
Ezt az 5 dolgot gondold át, mielőtt utasbiztosítást kötsz!
Ha külföldre utazol, erősen ajánlott biztosítást kötni. Sokan hiszik, hogy az utasbiztosítás csak arra vonatkozik, ha utazásod során baleset ér, holott ennél sokkal többről van szó!Az utasbiztosítás segítségedre lehet a fent említett baleset, megbetegedés mellett akkor is, ha mondjuk lerobban az aut ...
KGFB | 2021. június 18.
Kötelező biztosítás és az autók cseréje
A kötelező biztosítások területén a legegyszerűbb helyzet, amikor van egy autód és van egy kötelező biztosításod. Egy autó, egy kötelező, tiszta sor.Azonban mi a helyzet, ha az autót épp lecseréled, esetleg párhuzamosan van több autód. Nézzük ezeket!(Az egyszerűség kedvéért "autó" szót használunk, d ...