Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) - mit tudunk jelenleg?

OTTHON | 2020. március 28.
Már biztosra vehető, hogy az idei évben indulnak a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások, a korábbi minősített fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára.

Mi az egész MFO lényege?

Jelenleg a biztosítók a lakásbiztosítás termékeiket teljesen szabadon, egyedileg alakítják ki, kis túlzással azt lehet mondani, hogy nincs két egyforma lakásbiztosítás. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO), mint koncepció, arra törekszik, hogy legyenek azonos tartalmú, ezáltal könnyebben összehasonlítható tartalmú lakásbiztosítási termékek.


Íme egy példa (fontos: ezek nem konkrét, létező lakásbiztosítás termékek):

A) Lakásbiztosítás térít könnyűszerkezetes ház károsodása esetén, fedezetet nyújt 6.000.000Ft ingóságra és az éves díja 60.000Ft.

B) Lakásbiztosítás nem köthető sem könnyűszerkezetes, sem vályogházra, 9.000.000Ft ingóságra nyújt fedezetet, térít kisállat gyógykezelésére, az éves díja 65.000Ft.

C) Lakásbiztosítás 75.000Ft évente, nem nyújt fedezetet ingóságra, sem kisállatra, viszont köthető vályogházra.


Habár az A) biztosítás a díj tekintetében olcsóbb, akinek fontos a kisállat, esetleg téglaépítésű házra kötné a biztosítást, annak egyértelműen a B) lakásbiztosítás lesz a befutó, a magasabb díj ellenére. Ha valaki vályogházra szeretne lakásbiztosítást kötni, a fenti 3 példa közül csak a C) jöhet szóba, hiába az a legdrágább.

Természetesen a példa a végletekig le van egyszerűsítve, de azt jól szemlélteti, hogy jelenleg nem feltétlenül könnyű összehasonlítani a piacon elérhető lakásbiztosítás termékeket.

Az MFO lakásbiztosítás célja az lesz, hogy a fogyasztók a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mintájára azonos tartalmú biztosításokat hasonlíthassanak össze, derüljön ki egyértelműen, hogy melyik a legolcsóbb (de a többivel megegyező tartalmú) változat.


Most akkor minden lakásbiztosítás Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás lesz?

Habár kevés információ van a biztosítók oldaláról, biztosra vehetjük, hogy lesznek olyan lakásbiztosítások továbbra is, melyek nem fognak megfelelni az MFO minősítésnek - és ez nem feltétlenül baj.

Azt, hogy mitől, milyen paraméterek, feltételek teljesülése esetén lesz egy lakásbiztosítás MFO, az MNB határozta meg. Ezek viszonylag általánosnak mondható feltételek, így, ha valakinek van egyedi igénye, szükséglete, ami egyébként nincs benne a Nemzeti Bank által állított követelményekben, akkor neki olyan lakásbiztosításra lesz szüksége, ami nem MFO minősítésű.

Ezzel meg is válaszoltunk egy valószínűleg sokakban rögtön felmerülő kérdést, hogy "lehet-e értelme nem-MFO lakásbiztosítás megkötésének?".


Mikortól lesznek köthetőek az MFO lakásbiztosítások?


Erre sajnos nem tudunk biztos támpontot adni, az egyes biztosítóktól függ, hogy mikorra készítenek (ha készítenek) MFO minősítésnek is megfelelő lakásbiztosítás terméket. Azt tudjuk javasolni, hogy kövesd mind a weboldalunkat, mind Facebook oldalunkat, ott értesülni fogsz, arról, ha már köthető ilyen típusú lakásbiztosítás is.
Amit viszont elárulhatunk: az insura.hu oldalon fognak szerepelni MFO biztosítások! :)

Érdekelne már most is lakásbiztosítás, hol köthetem meg?
Természetesen nem kell megvárnod az MFO biztosítások megjelenését, már most is számtalan lakásbiztosítás áll rendelkezésedre. Hogy melyik a legmegfelelőbb számodra, azt legkönnyebben kalkulátorunkkal döntheted el!

Legújabb cikkek

KGFB | 2021. február 28.
Hogyan találd meg a legolcsóbb kötelező biztosítást? - Első rész
A mi küldetésünk, hogy segítsünk Neked megtalálni a számodra legmegfelelőbb biztosítást, legyen szó akár autód kötelező vagy casco biztosításáról, lakásodról vagy akár az utazásodról.Az, hogy mi a "legmegfelelőbb", számos tényezőtől függ, azonban nézzük a leggyakoribb esetet:- kötelező biztosít ...
KIEGÉSZÍTŐK | 2021. február 27.
A kötelező biztosításon túl #2 - a MiniCasco
Ha van autód, kötelező biztosítás biztosan van kötve (ugye?!?), hiszen ez nem opció. A név kötelez, ugyebár :)Azonban vannak egyéb opcióid, ha szeretnél további védelmet élvezni, hiszen "Akkor tudod gondtalanul élni a hétköznapokat, ha fontos dolgaidat biztonságban tudhatod."Ami elsőre eszünkbe jut ...
KGFB | 2021. február 13.
Szeretnél értékes ajándékot az olcsó kötelező biztosítás mellé?
Az Insuránál folyamatosan törekszünk arra, hogy a kötelező biztosítás megkötése gyorsabb, kényelmesebb, gördülékenyebb legyen.Miért?Egyszerűen azért, mert tudjuk, hogy nem "akarod" megkötni, hanem muszáj. Te csak azt szeretnéd, ha a lehető leggyorsabban ki lenne pipálva az "olcsó kötelező biztosítás ...
CASCO | 2021. február 6.
Mit kell tudnod a casco biztosítás önrészről?
Kötelező biztosítás megkötése nem opció, ha autót használsz, biztosan rendelkezned kell ilyen biztosítással - innen a neve. Ennek a lényege, hogy ha Te másnak kárt okozol, akkor a Te kötelező biztosításod fogja fedezni a másik, vétlen fél kárát, illetve természetesen fordított esetben. Így mindenki ...
KGFB | 2020. október 26.
Miért kell ennyi adat a legolcsóbb kötelező biztosítás kalkulálásához?
Ha találkoztál már kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kalkulátorunkkal vagy tulajdonképpen bármilyen kötelező biztosítás kalkulátorral, láthattad, hogy elég sok különféle adatot meg kell adni. Vannak adatok, melyek rád (vagyis a szerződőre) vonatkoznak, vannak a gépjárműre vonatkozó adatok, sőt, ...