Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) - mit tudunk jelenleg?

OTTHON | 2020. március 28.
Már biztosra vehető, hogy az idei évben indulnak a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások, a korábbi minősített fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára.

Mi az egész MFO lényege?

Jelenleg a biztosítók a lakásbiztosítás termékeiket teljesen szabadon, egyedileg alakítják ki, kis túlzással azt lehet mondani, hogy nincs két egyforma lakásbiztosítás. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO), mint koncepció, arra törekszik, hogy legyenek azonos tartalmú, ezáltal könnyebben összehasonlítható tartalmú lakásbiztosítási termékek.


Íme egy példa (fontos: ezek nem konkrét, létező lakásbiztosítás termékek):

A) Lakásbiztosítás térít könnyűszerkezetes ház károsodása esetén, fedezetet nyújt 6.000.000Ft ingóságra és az éves díja 60.000Ft.

B) Lakásbiztosítás nem köthető sem könnyűszerkezetes, sem vályogházra, 9.000.000Ft ingóságra nyújt fedezetet, térít kisállat gyógykezelésére, az éves díja 65.000Ft.

C) Lakásbiztosítás 75.000Ft évente, nem nyújt fedezetet ingóságra, sem kisállatra, viszont köthető vályogházra.


Habár az A) biztosítás a díj tekintetében olcsóbb, akinek fontos a kisállat, esetleg téglaépítésű házra kötné a biztosítást, annak egyértelműen a B) lakásbiztosítás lesz a befutó, a magasabb díj ellenére. Ha valaki vályogházra szeretne lakásbiztosítást kötni, a fenti 3 példa közül csak a C) jöhet szóba, hiába az a legdrágább.

Természetesen a példa a végletekig le van egyszerűsítve, de azt jól szemlélteti, hogy jelenleg nem feltétlenül könnyű összehasonlítani a piacon elérhető lakásbiztosítás termékeket.

Az MFO lakásbiztosítás célja az lesz, hogy a fogyasztók a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mintájára azonos tartalmú biztosításokat hasonlíthassanak össze, derüljön ki egyértelműen, hogy melyik a legolcsóbb (de a többivel megegyező tartalmú) változat.


Most akkor minden lakásbiztosítás Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás lesz?

Habár kevés információ van a biztosítók oldaláról, biztosra vehetjük, hogy lesznek olyan lakásbiztosítások továbbra is, melyek nem fognak megfelelni az MFO minősítésnek - és ez nem feltétlenül baj.

Azt, hogy mitől, milyen paraméterek, feltételek teljesülése esetén lesz egy lakásbiztosítás MFO, az MNB határozta meg. Ezek viszonylag általánosnak mondható feltételek, így, ha valakinek van egyedi igénye, szükséglete, ami egyébként nincs benne a Nemzeti Bank által állított követelményekben, akkor neki olyan lakásbiztosításra lesz szüksége, ami nem MFO minősítésű.

Ezzel meg is válaszoltunk egy valószínűleg sokakban rögtön felmerülő kérdést, hogy "lehet-e értelme nem-MFO lakásbiztosítás megkötésének?".


Mikortól lesznek köthetőek az MFO lakásbiztosítások?


Erre sajnos nem tudunk biztos támpontot adni, az egyes biztosítóktól függ, hogy mikorra készítenek (ha készítenek) MFO minősítésnek is megfelelő lakásbiztosítás terméket. Azt tudjuk javasolni, hogy kövesd mind a weboldalunkat, mind Facebook oldalunkat, ott értesülni fogsz, arról, ha már köthető ilyen típusú lakásbiztosítás is.
Amit viszont elárulhatunk: az insura.hu oldalon fognak szerepelni MFO biztosítások! :)

Érdekelne már most is lakásbiztosítás, hol köthetem meg?
Természetesen nem kell megvárnod az MFO biztosítások megjelenését, már most is számtalan lakásbiztosítás áll rendelkezésedre. Hogy melyik a legmegfelelőbb számodra, azt legkönnyebben kalkulátorunkkal döntheted el!

Legújabb cikkek

KGFB | 2022. március 25.
A bonus-malus fokozatok
Ha kötelező biztosítás díjakról kérdezed ismerőseidet, nagyon eltérő díjakkal találkozhatsz hasonló korú, lakhelyű, akár azonos autóval rendelkező személyeknél. 
A kötelező biztosítás díja sok tényezőtől függ, ezek közül nézzük most meg az egyiket, ez pedig a bonus - malus besorolás, mel ...
KGFB | 2021. december 15.
Hol a legolcsóbb a kötelező biztosítás? Lehet valahol olcsóbb a biztosítás mint máshol?
Vannak biztosítások, ahol ár/érték alapján döntünk, de például kötelező gépjármű felelősség az a termék, ahol néhány kivételtől eltekintve a legolcsóbb lehetőséget érdemes választani.Vannak fix tényezők (a szerződő és a gépjármű adatai), ezekből készül egy kalkuláció, ami kiadja különböző biztosítók ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
UTAS | 2021. augusztus 3.
Ezt az 5 dolgot gondold át, mielőtt utasbiztosítást kötsz!
Ha külföldre utazol, erősen ajánlott biztosítást kötni. Sokan hiszik, hogy az utasbiztosítás csak arra vonatkozik, ha utazásod során baleset ér, holott ennél sokkal többről van szó!Az utasbiztosítás segítségedre lehet a fent említett baleset, megbetegedés mellett akkor is, ha mondjuk lerobban az aut ...
KGFB | 2021. június 18.
Kötelező biztosítás és az autók cseréje
A kötelező biztosítások területén a legegyszerűbb helyzet, amikor van egy autód és van egy kötelező biztosításod. Egy autó, egy kötelező, tiszta sor.Azonban mi a helyzet, ha az autót épp lecseréled, esetleg párhuzamosan van több autód. Nézzük ezeket!(Az egyszerűség kedvéért "autó" szót használunk, d ...