5 dolog, amire figyelj, mielőtt lakásbiztosítást kötnél!

OTTHON | 2020. március 28.
Általában az ember életében a legnagyobb értékű vagyontárgya az ingatlan, de ha esetleg csak bérli is, akkor is a havi kiadások komoly része a lakással, házzal van összefüggében.
Szerencsére egyre többen ismerik fel, mennyivel nyugodtabban élhetik mindennapjaikat, ha ingatlanjukat lakásbiztosítás is védi.

Míg egy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén a forgalmiban szereplő adatok, illetve néhány ránk és a használati körülménykre jellemző adat megadása után biztosan megfelelő kötelező biztosításra kapunk díjakat, lakásbiztosítás esetén nem ennyire egyértelmű, hogy milyen adatokat pontosan hogyan kell megadni ahhoz, hogy valóban a számunkra ideális lakásbiztosítást köthessük meg.

Íme néhány tipp, amivel egy lakásbiztosítás kalkulátort sokkal magabiztosabban fogsz tudni kitölteni!


1. Biztosítási összeg

A lakásbiztosítás természetesen akkor ideális, ha fedezetet nyújt az ingatlan teljes megsemmisülése esetén (pl. teljesen leég a ház). Gyakori "hiba", hogy a biztosítási összeghez beírjuk az ingatlan jelenlegi piaci értékét.
Azonban fontos tudni, hogy a biztosító a legtöbb esetben az ingatlan újjáépítésének költségeit fogja téríteni, ami valójában logikus is, hiszen például a telket nem kell újra megvenni. Ugyanígy, mondjuk egy felkapott budapesti belvárosi kerületben önmagában az elhelyezkedés miatt nem drágább építkezni mint egy kevésbé drágának számító külső kerületben, viszont két nagyjából azonos ingatlan vételárában hatalmas különbség tud lenni pusztán a hely miatt.
És ez miért lehet probléma?
Az ingatlan biztosítási összege befolyásolja a lakásbiztosítás díját, azaz ha magasabb biztosítási összeget adunk meg, a lakásbiztosítás időszakos díja többe fog kerülni, viszont kár esetén nem feltétlenül fogunk több pénzt kapni (PTK: káron szerzés tilalma, a biztosítás gazdagodás alapjául nem szolgálhat, ezért egy adott káresemény során a biztosító ezt is vizsgálhatja).


2. Ingóságok meghatározása

Amikor összeszámoljuk, mennyi, milyen értékű ingóságra kössünk biztosítást, jellemzően a nagyobb értékű dolgokra, elektronikai berendezésekre, műtárgyakra gondolunk.
Azonban a biztosító itt lényegesen bőkezűbb tud lenni: például egy olyan kár esetén, ahol az ingatlannal együtt minden benne lévő ingóság is megsemmisül, a biztosító térítheti minden ingóságnak az újrabeszerzési értékét. Azaz nem kizárólag a TV-re érdemes ilyenkor gondolni, hanem a bútorokra, berendezési tárgyakra, de akár még a zoknikra is :),  mivel pl. egy tűzkár esetén ezek újrabeszerzése is nagyon komoly összeg lehet!
Így valójában sokkal magasabb összegű ingóságra érdemes megkötni a lakásbiztosítás szerződést mint amire első körben gondolnánk.


3. Társasházi lakás duplán biztosítása

Erről természetesen feltétlenül győződj meg magad is, hogy Nálatok mi a konkrét helyzet, de szinte biztos, hogy a társasház rendelkezik az épületre biztosítással. Így Neked csak az ingóságokra kell lakásbiztosítás szerződést kötnöd, az ingatlanra felesleges, hiszen azt ideális (és leggyakoribb) esetben a társasház maga már megkötötte. Hitel esetén ha esetleg a Bank magasabb biztosítási összegre kéri a Zálogjogosulti igazolás kiállítását, mint ami a társasházi tömb biztosításban az adott lakásra biztosítási összegként szerepel, akkor sem kell teljes értékben épület és ingóság biztosítást kötni, hanem ilyenkor általában lehetőség van arra, hogy ugyanannál a biztosítónál ahol a társasház biztosítása van, az ingóságbiztosítással együtt egy "rábiztosítással" az épületérték különbözetre biztosítást kötni. Ha valaki csak ingóságbiztosítást kíván kötni a társasházi lakására, akkor érdemes először annál a biztosítónál tájékozódni az ingóságbiztosítással kapcsolatban, amelyik biztosítónál maga a társasház is biztosított, mert ha ugyanahhoz a biztosítóhoz kötöd az ingóságbiztosítást is, akkor egy esetleges káresemény során sokkal egyszerűbb a kártérítési eljárás, adott esetben sokkal gyorsabban megtörténhet a kárkifizetés (pl. nem kell két különböző biztosítóhoz bejelenteni a kárt, ha olyan jellegű, hogy épületet és ingóságot is érint, vagy nem nem kell a biztosítók egymás közötti kommunikációjára várni, a kárkifizetés jogalapja sokkal gyorsabban tisztázható, stb.)


4. Az alapterület nem megfelelő megadása

Biztosítás esetén a háznak nem feltétlenül a teljes alapterületét kell megadnod, bizonyos, nem lakott területek mint például a pince, padlás kisebb mértékben (pl. 50%) számítanak, de pl. a lakás céljára beépített tetőtér esetén sem a teljes alapterületet kell megadni, hanem csak a legalább 1,9 m belmagasságú rész területét.
Lakásbiztosítás kalkulálásakor a négyzetméter nagyon fontos, több tényezőt is befolyásoló adat, ezért fontos, hogy körültekintően és pontosan add meg.


+1 tipp Használd az Insura lakásbiztosítás kalkulátorát!

Az Insura lakásbiztosítás kalkulátora többek között a fenti hibák elkerülésében is segít: javaslatot tesz az ingatlan és az ingóságok biztosítási összegére, valamint információkat ad, segít az alapterület pontos meghatározásában is.

Kalkulátorunkkal néhány perc alatt kiszámolhatod, hogy melyik lakásbiztosítás a megfelelő számodra, sőt, gyorsan ki is tudod próbálni, hogy bizonyos paraméterek módosításával milyen mértékben változna a lakásbiztosítás díja: Adj hozzá kiegészítő szolgáltatásokat, változtass a díjfizetés módján, hogy megtudd, melyik lakásbiztosítás a legolcsóbb, ami meg is felel igényeidnek!

Természetesen, miután megtaláltad, melyik lakásbiztosítás a legszimpatikusabb számodra, néhány kattintással meg is kötheted oldalunkon!

Legújabb cikkek

UTAS | 2021. augusztus 3.
Ezt az 5 dolgot gondold át, mielőtt utasbiztosítást kötsz!
Ha külföldre utazol, erősen ajánlott biztosítást kötni. Sokan hiszik, hogy az utasbiztosítás csak arra vonatkozik, ha utazásod során baleset ér, holott ennél sokkal többről van szó!Az utasbiztosítás segítségedre lehet a fent említett baleset, megbetegedés mellett akkor is, ha mondjuk lerobban az aut ...
KGFB | 2021. június 18.
Kötelező biztosítás és az autók cseréje
A kötelező biztosítások területén a legegyszerűbb helyzet, amikor van egy autód és van egy kötelező biztosításod. Egy autó, egy kötelező, tiszta sor.Azonban mi a helyzet, ha az autót épp lecseréled, esetleg párhuzamosan van több autód. Nézzük ezeket!(Az egyszerűség kedvéért "autó" szót használunk, d ...
KGFB | 2021. május 22.
Egy kötelező biztosítás létrejötte
"Kész, megkötöttem a kötelező biztosítást az autómra." Szeretjük, amikor kimondhatjuk ezt a mondatot, viszont nem feltétlenül egyértelmű, mikortól ez a helyes megfogalmazás. A kötelező biztosítás megkötésének több lépése van, nézzük ezeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó főbb időpontokat.A legelső l ...
KGFB | 2021. február 28.
Hogyan találd meg a legolcsóbb kötelező biztosítást? - Első rész
A mi küldetésünk, hogy segítsünk Neked megtalálni a számodra legmegfelelőbb biztosítást, legyen szó akár autód kötelező vagy casco biztosításáról, lakásodról vagy akár az utazásodról.Az, hogy mi a "legmegfelelőbb", számos tényezőtől függ, azonban nézzük a leggyakoribb esetet:- kötelező biztosít ...
KIEGÉSZÍTŐK | 2021. február 27.
A kötelező biztosításon túl #2 - a MiniCasco
Ha van autód, kötelező biztosítás biztosan van kötve (ugye?!?), hiszen ez nem opció. A név kötelez, ugyebár :)Azonban vannak egyéb opcióid, ha szeretnél további védelmet élvezni, hiszen "Akkor tudod gondtalanul élni a hétköznapokat, ha fontos dolgaidat biztonságban tudhatod."Ami elsőre eszünkbe jut ...