Ezt az 5 dolgot gondold át, mielőtt utasbiztosítást kötsz!

UTAS | 2021. augusztus 3.
Ha külföldre utazol, erősen ajánlott biztosítást kötni. Sokan hiszik, hogy az utasbiztosítás csak arra vonatkozik, ha utazásod során baleset ér, holott ennél sokkal többről van szó!

Az utasbiztosítás segítségedre lehet a fent említett baleset, megbetegedés mellett akkor is, ha mondjuk lerobban az autód, ellopják csomagodat vagy mondjuk késik egy járat.

Gépjármű kötelező biztosításból valószínűleg a legolcsóbbat érdemes megkötnöd, hiszen a szolgáltatások tartalmában nincs különbség. Utasbiztosítás kötése során viszont fontos, hogy ne csak olcsó legyen, hanem valóban a Te igényeidnek megfelelő is.

Ezt a néhány dolgot gondold át, mielőtt megkötöd utasbiztosításodat:
- Mivel utazol? Ha autóval mész, teljesen más kockázatokkal kell számolnod mint mondjuk repülős utazás esetén. Autós asszisztenciára sem csak akkor lehet szükséged, ha lerobban autód, egy baleset vétlen résztvevőjeként (pl. beléd hajtanak) is sokat tud segíteni ez a szolgáltatás.

- Tervezel értékeket vinni magaddal? Alapvetően nem javasoljuk, hogy 3 laptopot és minden arany ékszert magaddal vigyél a nyaralásra, azonban elképzelhető, hogy muszáj legyen nálad számítógép, de ha mást nem, az okostelefonodat egészen biztosan magaddal fogod vinni.

- Milyen tevékenységeket tervezel utazásod során? Az egy hetes tengerparton napozásnak is vannak veszélyei, de egészen mások, mintha egy helikopteres síeléssel dobnád fel az unalmas délutánokat. De ennél sokkal "hétköznapibb", ám extrém kategóriába tartozó kikapcsolódásokat is érdemes jelezni a biztosító felé, pl. jetski, banánozás, parasailing.

- Mennyire leszel "elérhetetlen" területeken? Egy nagyvárosban könnyű kórházat, mentőt találni, azonban egy elhagyatott szigeten sokkal nagyobb szükség lehet mondjuk egy helikopteres mentésre.

- Külföldön egy kórházi ellátás lényegesen más költségszint lehet mint amit itthon megszoktunk. Ezt azért tartjuk fontosnak kiemelni, mert a díjkínálati oldalon, ahol már konkrét utasbiztosítási díjakat találsz, fogsz látni baleseti-, illetve betegségi ellátást. Az ezeknél szereplő több tíz- vagy akár több százmillió forintos összeg feleslegesen soknak tűnhet, de gondolj bele: ha itthon eltörik a lábad, van érvényes TB-d, akkor díjmentes ellátásban részesülsz. Azonban, ha mondjuk mindez Svjácban történik, szükséges egy műtét is, néhány napos kórházi tartózkodással... Ott egészen más összegekről van szó. Gondolj bele az itthoni magánegészségügyi árakra, gyakorlatilag ezeknek a külföldi verzióját kell kifizetni, ha valami baj történik.

Néhány konkrét példa arra, mennyibe is kerülhet külföldön, ha megtörténik a baj:
- Szicíliában nyaraló ügyfelünk egy lejtőn lefelé haladva elvesztette az egyensúlyát és elesett.
Költségek: Kórházi ellátás, műtét: 1,5 millió Ft

-Madeira szigetén nyaraló ügyfelünk túrázás közben bokatörést szenvedett. Mivel a szigeten található állami kórház nem vállalta az azonnali műtétet, nem fogadta a beteget, akit így magánkórházba kellett szállítani.
Költségek: Műtét, kórházi tartózkodás: 2,9 millió Ft, Hazaszállítás eredeti időben, 2 plusz üléssel: 522 ezer Ft

- A család törökországi nyaralása során a 7 éves gyermek váratlanul rosszul lett, erőteljes hasfájásra, hányingerre panaszkodott. A kórházba szállítás után kiderült, hogy vakbélgyulladása van, és azonnali műtét szükséges. A kórházi ellátás után, az eredeti módon és időben történt a hazautazás.
Költségek:
Kórházi költség: 2,1 millió Ft

Néhány adat megadásával percek alatt kalkulálhatsz utasbiztosítást oldalunkon, melyet bankkártyával gyorsan, kényelmesen ki is fizethetsz.

Bízunk benne, hogy ez az írás meggyorsítja mind a kalkulációt, mind segít meghozni a döntést, hogy melyik a legjobb utasbiztosítás Neked.

Legújabb cikkek

KGFB | 2020. március 28.
Mindig a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választani?
Ha autód van, kötnöd kell kötelező biztosítást, ez a törvény, illetve minden forgalomban résztvevőnek közös érdeke, hogy mindenkinek legyen biztosítás az autóján. A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, nincs olyan eset, hogy valakinek egyik kgfb megfelel, míg egy másik nem.Éppen ezért a bi ...
CASCO | 2020. október 20.
Félsz, hogy ellopják, feltörik az autódat?
Az autólopások, feltörések száma szerencsére évről évre csökken, de ha csak 1 eset történik egész évben, viszont az pont velünk, akkor ez a statisztika a legkevésbé sem fog vigasztalni.Arra, hogy minimalizáld az autód ellopásának, feltörésének kockázatát, számos módszer van.Íme néhány tipp, hog ...
KGFB | 2020. március 28.
KGFB vs. CASCO: mik a főbb különbségek?
Autók esetében a két leggyakrabban felmerülő biztosításfajta a casco és a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás, mely a köznyelvben egyszerűen " kötelező "-ként, " KGFB "-ként, esetleg " kötelező biztosítás " néven szokott szerepelni.A kettő között hatalmas különbség van több szempontból is, nézzü ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
KGFB | 2020. június 6.
Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?
Mire van szükség átíráshoz?Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.Ki járhat el?Te, mint új tulajdono ...