Insura Dokumentumtár


Ügyintézés előtt állsz, vagy szükséged van egy szerződés mintára? Az INSURA Dokumentumtárában számos gépjárművel, ingatlannal és biztosítással kapcsolatos minta dokumentumot megtalálsz DOC és PDF formátumban is, legyen szó gépjármű adásvételi szerződésről, felmondó nyilatkozatról vagy birtokbaadási jegyzőkönyvről.

Böngéssz az elérhető dokumentumok között, és töltsd le azt, amelyikre szükséged van!

Válassz dokumentumtípust!

Gépjármű adásvételi szerződés


Szükséged van egy megbízható gépjármű adásvételi szerződésre? Minta dokumentumunk tartalmazza a törvényben meghatározott tartalmi követelményeket, így biztos lehetsz benne, hogy az illetékes hatóságok is elfogadják a gépjármű átírásakor. Ügyelj az adatok pontos kitöltésére!


TIPP: Ellenőriznéd a gépjármű átírás várható költségeit? Használd gépjármű átírás kalkulátorunkat!

Gépjármű foglaló átvételi elismervény


Adásvétel előtt gyakran kerül sor foglaló kifizetésére, amely megerősíti a vevő vásárlási szándékát és egyben számára is biztosítékként szolgál. Mivel a foglaló összege beleszámít a vételárba, fontos, hogy annak átadásáról készüljön hivatalos dokumentum, ami tartalmilag egy adásvételi előszerződés, avagy elterjedtebb nevén a foglaló átvételi elismervény – töltsd le a gépjármű adásvételi előszerződést egyszerűen az alábbi mezőkre kattintva!


TIPP: Amennyiben a vevő hibájából meghiúsul az adásvétel, elveszíti a foglaló összegét, ha viszont az eladó gondolja meg magát, a foglaló összegének kétszeresét köteles megfizetni a vevőnek.

Gépjármű üzembentartói szerződés


Ha átadod az üzembentartói jogokat, vagy épp te vagy az, aki üzembentartóvá válik, szükséged lesz egy gépjármű üzembentartói szerződésre. Ezzel a dokumentummal kezdeményezheted a kormányablakban a jármű átírását, amennyiben teljesítetted a szükséges feltételeket!


Gépjármű ajándékozási szerződés


Amennyiben családon belül, vagy akár ismerősök között gépjármű ajándékozás történik, a jármű átírásához szükséged lesz egy gépjármű ajándékozási szerződésre, amit könnyedén letölthetsz a lenti gombra/ikonra kattintva.


TIPP: Ne feledd, hogy amennyiben az ajándékozás nem egyenesági rokonok, házastársak, bejegyzett élettársak vagy testvérek között történik, a vagyonszerzési illeték kétszeresét kell megfizetni ajándékozáskor!

Gépjármű kölcsönadási szerződés


Ha átengednéd az autódat egy hozzátartozónak vagy ismerősnek, érdemes gépjármű kölcsönadási szerződést készíteni, így egy esetleges szabálysértés vagy károkozás esetén könnyebb tisztázni a felelős személyét. Csupán töltsd ki a minta dokumentumot, és tarts meg belőle egy példányt!


Meghatalmazás gépjármű ügyintézéshez


Nem tudsz személyesen eljárni a gépjárműveddel kapcsolatos ügyben? Ezzel a gépjármű ügyintézéshez készült meghatalmazás mintával könnyedén meghatalmazhatod az általad kijelölt személyt azzal, hogy eljárjon helyetted például gépjármű átírás, eredetiségvizsgálat, és forgalomba helyezés esetén.


Biztosítás felmondó nyilatkozat


Egy biztosítás felmondására számos okból sor kerülhet, például jármű vagy ingatlan eladása, illetve évfordulós váltás esetén. Felmondó nyilatkozatunk kitöltésével könnyedén jelezheted a biztosító felé a felmondási szándékodat, csupán ki kell töltened a vonatkozó részeket.


TIPP: Ha a biztosításodat az INSURA felületén kötöd, évfordulós váltás esetén akár mi is tudunk segíteni a szerződés felmondásában!

Meghatalmazás biztosítási ügyintézéshez


Az alkuszi megbízás értelmében az Insura.hu-n kötött biztosításaidról csak te kaphatsz tájékoztatást, illetve a szerződéseiddel kapcsolatban csak te járhatsz el. Egy meghatalmazással azonban ez a kör kibővíthető az általad meghatalmazott személlyel vagy személyekkel – kitöltés után feltétlenül juttasd el hozzánk a meghatalmazást!


Meghatalmazás céges autó használatára


Ha munkavállalóként céges autót vezetsz, hasznos, ha a jármű üzembentartója kiállít egy dokumentumot a használatba adásról, így egy esetleges közúti ellenőrzésen gyorsan és egyszerűen bizonyítani tudod, hogy engedéllyel vezeted az autót.


TIPP: Ebben az esetben a gépjármű kölcsönadási szerződést is használhatod!!

Ingatlan birtokbaadási jegyzőkönyv


Egy ingatlan eladásának utolsó lépése a birtokbaadás, amely során elkészül a birtokbaadási jegyzőkönyv. Ez a dokumentum tartalmazza a mérőórák állását, a birtokbaadás pontos időpontját, valamint az ingatlan állapotára vonatkozó legfontosabb részleteket, az ingatlanhoz tartozó eszközök átadás-átvételét.