Kötelező biztosítás kalkulátor


Autót vettél vagy kedvezőbb biztosításra váltanál? Kötelező biztosítás kalkulátorunk segítségével könnyedén összehasonlíthatod a piac összes KGFB ajánlatát. Az INSURA teljes körű ügyintézéssel vár a kalkulációtól a szerződéskötésen át az előző köteleződ felmondásáig!

Kalkulálok

KGFB kötés vagy biztosítóváltás? Az INSURA kalkulátorával mindegyik biztosító ajánlatát összehasonlíthatod!

Az INSURA kötelező biztosítás kalkulátora gyors és praktikus segítséget nyújt, ha új autódra kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötnél, vagy évfordulóra szeretnél olcsóbb ajánlatra váltani. A kalkulátor használata rendkívül egyszerű: csupán add meg a szükséges adatokat, és máris láthatod a biztosítási piac valamennyi KGFB ajánlatát! Ezután már csak annyi a dolgod, hogy megkötöd a kiválasztott biztosítást – regisztráció után ráadásul előre betöltött adatokkal is kalkulálhatsz, így még gyorsabban ellenőrizheted, hogy van-e számodra kedvezőbb ajánlat! Ha közeledik az évforduló, vagy autóvásárlást tervezel, irány az INSURA kalkulátora, így nemcsak az idődön, de a díjakon is spórolhatsz!

Miért válaszd az INSURA KGFB kalkulátorát?

Minden KGFB ajánlat egy helyen

Minden biztosító egy helyen

Az INSURA kalkulátora tartalmazza a piacon elérhető valamennyi KGFB ajánlatot, így könnyedén kiválaszthatod a legkedvezőbb kötelező biztosítást. Évforduló emlékeztetőnkkel ráadásul mindig tudni fogod, mikor kell kalkulálnod!

KGFB kötés árgaranciával

100% Insura Árgarancia

Garanciát vállalunk arra, hogy a KGFB kalkulátorunkban közzétett díjak megegyeznek a biztosítók által társaságunk felé közölt tarifákkal, így te ugyanazokat a biztosítási ajánlatokat hasonlíthatod össze, amiket közvetlenül a biztosítóknál is megköthetnél.

Minden KGFB ajánlat egy helyen

Köss mobilról is könnyedén

Az Insurán kötelező biztosításodat akár az autóvásárlás helyszínén, mobilról is megkötheted. Ha elakadnál, szakértőink telefonon is örömmel segítenek! Így a szabályoknak megfelelve, gondtalanul vezethetsz haza az új autóddal.

A kötelező biztosítás kötés menete

1

Adj meg néhány egyszerű adatot!

Első lépésként csak annyi a dolgod, hogy kiválasztod az autód típusát, és megadsz néhány alapvető adatot, amelyek alapján kiszámolhatjuk neked a biztosítók rád vonatkozó KGFB-díjait.

2

Kedvezmények érvényesítéséhez tekintsd át a további lehetőségeket!

Az alapadatok megadása után további kérdéseket teszünk fel annak érdekében, hogy a lehető legkedvezőbb ajánlatokat jeleníthessük meg. Így akár jelentős díjkedvezményt is elérhetsz, ezért ügyelj arra, hogy minden rád vonatkozó rubrikát bepipálj, illetve kérdést megválaszolj!

3

Tekintsd át az ajánlatokat, és válaszd ki a legkedvezőbbet!

A megadott adatok alapján listázzuk számodra az ajánlatokat, amelyek közül neked csak ki kell választanod a legkedvezőbbet.

+TIPP: a díjfizetés módját és ütemét itt tudod módosítani!

4

Add meg a szerződéskötéshez szükséges adataidat!

Az utolsó simítások: add meg a szerződéskötéshez szükséges személyes adataidat, majd ellenőrizz minden megadott adatot, hogy már csak a biztosítás megkötése maradjon hátra!

Kösd meg a biztosítást egy gombnyomással!

Ezután már csak annyit kell tenned, hogy rányomsz a zöld "Megkötöm" gombra, mi pedig általában 1 órán belül meg is küldjük emailben a biztosítási ajánlatodat! Ezzel a dokumentummal már el tudod intézni az átírást, és közúti forgalomban is közlekedhetsz. Ne feledd, hogy a biztosítás díját 60 napon belül kell rendezned!

Gyakran ismételt KGFB kérdések

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

 • Mit jelent a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás?

  Magyarországon a vonatkozó szabályzás értelmében minden gépjármű-üzembentartó köteles érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezni ahhoz, hogy közúti forgalomban közlekedhessen. A kötelező biztosítás, vagy más néven KGFB a jármű üzemeltetése során másoknak okozott károk megtérítését szolgálja, ezért a te érdeked is, hogy időben megkösd és rendszeres díjfizetéssel érvényben tartsd a szerződésedet.

 • Mi az évforduló és a kockázatviselési kezdet?

  A 2010. január 1. előtt vásárolt járművek KGFB-szerződései esetén a szerződések évfordulója egységesen január 1., azóta azonban a biztosítási évforduló a szerződés megkötésének napjához igazodik. Ennek értelmében, ha autódat szeptember 1-jén vásároltad, és aznap meg is kötötted rá a biztosítást, a biztosítási évfordulód augusztus 31. lesz, a kockázatviselési kezdet pedig szeptember 1. Egyes biztosítóknál ez a gyakorlat eltérhet, ezért ha bizonytalan vagy a kockázatviselési dátumokkal kapcsolatban, a kötvényen vagy MyInsura fiókodban bármikor ellenőrizheted a részleteket!

 • Merre találom a kötvényszámot?

  A szerződésed legegyszerűbben a kötvényszám segítségével azonosítható be, így hasznos, ha tudod, hol keresd. A kötvényt a legtöbb esetben akkor küldi el a biztosító, amikor rendezted a kötelező biztosítás első aktuális díját, addig a biztosítási ajánlattal tudod igazolni a fedezetet például átírás során. Ha megkaptad a kötvényt, a dokumentum fejlécében találod a kötvényszámot – elképzelhető, hogy szerződésszám vagy szerződésazonosító néven kell keresned. Ezen kívül természetesen MyInsura fiókodból is eléred a szerződéssel kapcsolatos legfontosabb adatokat.

 • Milyen gépjárművekre kell kötelező biztosítást kötni?

  Kötelező biztosítást olyan járművekre lehet – és kell – kötni, amelyek a vonatkozó jogszabály szerint gépjárműnek minősülnek. Ezek azok a gépjárművek, pótkocsik, félpótkocsik, mezőgazdasági vontatók, négykerekű segédmotoros kerékpárok, lassú járművek és munkagépek, amelyek a közúti forgalomban csak hatósági engedéllyel és rendszámmal közlekedhetnek. Szintén biztosítást kell kötnünk azokra a segédmotoros kerékpárokra, amelyeknek rendszámosítása nem kötelező, ám teljesítményük meghaladja a 300 Wattot, ebben az esetben az alvázszám alapján azonosítják be a járművet.

 • Mi az a bonus-malus rendszer? Miért nem egységesek a KGFB díjak?

  A biztosítók számos szempont alapján differenciálják a kötelező biztosítás díját, ahhoz többféle kedvezmény és pótdíj társulhat. A díjat befolyásoló egyik legfontosabb tényező a bonus-malus rendszer, amely a kármentes vezetést díjkedvezménnyel jutalmazza, károkozás esetén azonban pótdíjat állapít meg. Ha évekig kármentesen vezetsz, egyre magasabb bonus fokozatba kerülsz és egyre kedvezőbb lehet a biztosításod díja, károkozás esetén azonban malus kategóriába kerülhetsz, és magasabb díjjal kell számolnod.

  A díjat emellett befolyásolhatja a díjfizetés módja (pl. csoportos beszedés), rendszeressége (pl. éves), a lakóhelyed, a járművet vezető személyek száma és életkora, a biztosítónál meglévő egyéb szerződéseid, a jármű típusa, használati módja és kora, de még a foglalkozásod is. Emiatt különösen fontos, hogy a kalkuláció során pontosan add meg a kért adatokat, és a kedvezményekkel kapcsolatos oldalon minden rád vonatkozó opciót jelölj be.

 • Autót vettem vagy örököltem – mikortól kell biztosítással rendelkeznem?

  Autóvásárlás esetén attól a pillanattól kell kötelező biztosítással rendelkezned, amikor az adásvételi szerződés életbe lép – ezért is érdemes a szerződésben percre pontosan meghatározni az adásvétel időpontját. Ez azt jelenti, hogy már az adásvétel helyszínén meg kell kötnöd a köteleződet, ami bár bonyolultan hangzik, az INSURA kötelező biztosítás kalkulátora segítségével könnyedén elintézheted, csupán egy laptopra, tabletre vagy okostelefonra és internetkapcsolatra van szükséged – ne aggódj, ha elakadnál, telefonon mindenben állunk rendelkezésedre!

  Öröklés esetén az elhunyt üzembentartó biztosítási szerződése a hagyatéki eljárás jogerőre emelkedésétől számított 30 napig tartható fenn, amennyiben az örökös díjfizetéssel fenntartotta azt – ellenkező esetben az örökösnek a jogerőre emelkedés napjától rendelkeznie kell érvényes szerződéssel.

  Fontos tudni, hogy vásárlás és öröklés esetén is az átírás feltétele a kötelező biztosítás megkötéséről szóló igazolás, tehát enélkül a jármű nem kerülhet a tulajdonodba.

 • Én csak a jármű üzembentartója vagyok, a tulajdonos más – kinek kell megkötnie a biztosítást?

  Amennyiben a tulajdonos és az üzembentartó személye nem egyezik, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötése és fenntartása az üzembentartó feladata.

 • Mi történik, ha nem rendelkezem érvényes kötelező biztosítással?

  Ha nincs érvényes köteleződ, és forgalomban közlekedsz a gépjárműveddel, az szabálysértésnek minősül, így amennyiben egy közúti ellenőrzés során kiderül, hogy nincs biztosításod, a szabálysértési bírság mellett az járművet ideiglenesen kivonhatják a forgalomból, ráadásul még a fedezetlenségi díjat, és egy esetleges kár helyreállítási költségeit is fizetned kell! Ezek már önmagukban magasabb kiadások, mint a biztosítás díja, így nem éri meg ezzel trükközni: minden gépjárműtípus esetén kösd meg a biztosítást!

 • Mi a fedezetlenségi díj?

  Ha valamilyen okból nem rendelkezel érvényes KGFB-szerződéssel, azokra a napokra, amikor nem rendelkezel biztosítási fedezettel, a biztosító fedezetlenségi díjat számít fel. Az újrakötött szerződésed csak akkor lesz érvényes, ha a biztosítási díjjal együtt a fedezetlenségi díjat is rendezed. A fedezetlenségi díj mértéke kategóriától és teljesítménytől függően változik, néhány száz forinttól akár napi több ezer forintos tétel is lehet – pontos összegét a MABISZ tájékoztatójában tudod ellenőrizni.

 • Meddig és milyen időközönként kell befizetnem a KGFB díját?

  A kötelező biztosításesetében választható negyedéves, féléves és éves díjfizetés, azonban jó, ha tudod, hogy a biztosítási díj éves díjfizetéssel a legkedvezőbb. Az aktuális díjat mindig a díj esedékességétől számított 60 napon belül kell rendezned, akkor is, ha a biztosító valamilyen okból nem küldött csekket vagy díjbekérőt. Fontos, hogy a 60 napos határidő mindig a díj igazolható beérkezésére vonatkozik, így például csekken vagy átutalással történő befizetéskor bele kell számolni az összeg esetleges átfutási idejét is. Amennyiben 60 napon belül nem rendezed az aktuális díjat, a biztosítási szerződésed a 61. napon díjnemfizetéssel megszűnik.

 • Mikor lehet biztosítót váltani és hogyan zajlik a kötelező biztosítás váltás?

  Évente egyszer, évfordulóra lehetőséged van a biztosítóváltásra, legkorábban az évfordulótól számított 60. napon. A felmondónyilatkozatnak legkésőbb az évforduló előtti 30. napig be kell érkeznie a biztosítóhoz, ezért mindenképpen tartsd számon a vonatkozó határidőket, és ne hagyd az utolsó pillanatra a biztosítóváltást! Ha az INSURA kalkulátorában az évfordulót megelőző 32. napig megkötöd az új köteleződet, érvényes alkuszi megbízással az előző szerződésed felmondásával és az új szerződés megkötésével járó adminisztrációt elintézzük helyetted.

 • Ki és mikor mondhatja fel a kötelező biztosítást?

  Az évfordulóra történő felmondás mellett a szerződés tartama alatt felmondhatod a szerződésedet érdekmúlás esetén, tehát akkor, ha a járművet eladtad vagy véglegesen kivonattad a forgalomból. Ehhez csupán az adásvételi szerződést vagy a forgalomból történő kivonásról szóló határozatot kell elküldened a biztosítónak vagy az INSURA ügyfélszolgálatának. A szerződés megszűnését követően a már befizetett díj időarányosan visszajáró részét természetesen visszakapod. A szerződést évente egyszer, évfordulóra a biztosító is felmondhatja, illetve létezik közös megegyezéssel történő felmondás is, amelyre azonban kevés az esély, így fontos, hogy észben tartsd a biztosítóváltással kapcsolatos határidőket.

  Emellett a biztosító 60 napon túli díjelmaradás esetén díjnemfizetés jogcímen törli a szerződést, amit ezt követően biztosítási éven belül csak az előzményszerződést kezelő biztosítónál lehet újrakötnöd, a türelmi időre vonatkozó biztosítási díj és az esetleges fedezetlenségi díj megfizetésével együtt.

 • Meddig vihető tovább a bonus-malus fokozat?

  A meglévő bonus fokozatod természetesen nem veszik el, ha eladod az autódat – azonos gépjárműkategóriában 2 éven belül érvényesítheted azt a következő kötelező biztosításodra. Fontos tudni, hogy párhuzamos üzemeltetés esetén – tehát ha egynél több autónak vagy az üzembentartója –a bonus fokozatot csak egy járművön érvényesítheted, a második járműnél a kiinduló, A00 fokozatot kell figyelembe venni.

 • Mi a teendő kár esetén?

  Kár esetén a károkozónak 5, a károsultnak 30 napja van a kárbejelentésre, amit minden esetben a károkozó biztosítójánál kell bejelenteni. A kár bekövetkezésekor mindenképpen rögzíteni kell a részleteket a kék-sárga kárbejelentő lapon, vagy a MABISZ E-kárbejelentő alkalmazásán keresztül.

 • Érvényes-e a kötelező biztosításom külföldön (Zöldkártya rendszer)?

  Igen, az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, Svájcban, valamint a Zöldkártya Rendszer azon országaiban, amelyek irodájával a magyar Nemzeti Iroda kétoldalú megállapodást kötött, a Magyarországon kötött kötelező biztosításod is érvényes. Utazásaidhoz a zöldkártyát a biztosítódnál tudod igényelni, bár jó tudni, hogy a rendszámegyezmény értelmében az érintett tagországokban (az Európai Gazdasági Térség tagállamai, továbbá Andorra, Svájc, Szerbia, Montenegró és az Egyesült Királyság) az uniós formátumnak megfelelő forgalmi rendszám is elegendő. A zöldkártya részleteiről a MABISZ tájékoztatójában olvashatsz bővebben.

 • Lehet-e külföldi rendszámmal ellátott gépjárműre kötelező biztosítást kötni?

  Jelenleg Magyarországon kizárólag magyar rendszámú gépjárműre lehet kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni.

 • Magamnál kell-e tartanom a biztosítási kötvényt?

  Nem, a kötelező biztosításod meglétét egy esetleges közúti ellenőrzés során sem kell papír alapon igazolnod, tehát sem a díjfizetés igazolását, sem a kötvényt nem kell magadnál tartanod. A hatóságok egy központi, elektronikus nyilvántartásban ellenőrzik, hogy rendelkezel-e érvényes kötelező biztosítással, így ezzel kapcsolatban neked csak annyi a teendőd, hogy mindig befizeted az aktuális KGFB-díjat. 2023. január 1. óta a jogosítványt és a forgalmi engedélyt sem szükséges magadnál tartanod autóvezetéskor.

 • Hasznos linkek

  Magyar Biztosítók Szövetsége

  MABISZ

  Gépjárművel kapcsolatos ügyintézés

  Időpontfoglalás okmányirodába

Kötelező biztosítás cikkek

KGFB | 2024. június 21.
A kötelező biztosításoddal kapcsolatban két igazán fontos dátumra kell emlékezned: az évfordulóra és a befizetési határidőre. Ezúttal a másodikra...
KGFB | 2024. június 10.
Minél nagyobb balesetről van szó, annál bonyolultabbá válik a kárrendezési folyamat, ezért fontos, hogy időben felkészülj egy esetleges káreseményre,...
KGFB | 2024. május 24.
A baleseti bejelentő, vagy ismertebb nevén kék-sárga kárbejelentő lap ideális esetben csupán a kesztyűtartóban pihen, és soha nem lesz rá szükség...

További biztosítási lehetőségek

CASCO biztosítás

Érdekel

Lakásbiztosítás

Érdekel

Utasbiztosítás

Érdekel

Biztosító partnereink

12

KGFB Partner

10

CASCO Partner

3

KGFB kiegészítő Partner

13

Biztosító