Lakásbiztosítást váltani egyszerű!


A márciusi lakásbiztosítási kampány kiváló lehetőség arra, hogy felülvizsgáld jelenlegi lakásbiztosításodat, és kedvezőbbre válts. A biztosítók rendkívüli kedvezményekkel készülnek, az Insurán pedig 11 biztosító ajánlatát hasonlíthatod össze, ráadásul a váltással járó papírmunkát is átvállaljuk tőled.

Hozz tudatos döntést, és végezz egy gyors díjszámítást!

Kalkulálok

A lakásbiztosítás váltás menete

1

Készítsd elő, amire szükséged lehet

Legyen kéznél minden dokumentum, ami lakásbiztosítás váltáshoz hasznos lehet:

 • a jelenlegi lakásbiztosítási kötvényed
 • a biztosítód legutóbbi díjértesítő levele (indexlevél)
 • a szerződésed, vagy a biztosítási feltételek, amelyek tartalmazzák a fedezeteket
 • hitellel finanszírozott ingatlan esetén a hitelszerződésed
 • az ingatlan adatait tartalmazó dokumentumok (pl. adásvételi szerződés, alapító okirat, használatbavételi engedély)

A díjszámításhoz szükséges adatok

A kalkulációhoz kellenek az ingatlan legfontosabb paraméterei is:

 • az épület és az esetleges melléképületek alapterülete
 • a falazat típusa
 • a tető típusa (pl. cserép, pala)
 • az építés éve (legalább évtized pontossággal)
 • az emeletek száma (többszintes épületnél)

Ne feledd! Az egyik legfontosabb adat, amit díjszámítás előtt ellenőrizned kell, az épület és az esetleges melléképületek alapterülete. Ha a valósnál alacsonyabb alapterületet adsz meg, az kihat a későbbi kártérítés összegére is, így otthonod védelme nem lesz megfelelő!

Biztosítóváltáshoz szükséges dokumentumok
2

Mennyire naprakész a szerződésed?

Gondold át, hogy mennyire naprakész a jelenlegi szerződésed: mindig elfogadtad-e az éves értékkövetést? Emeltél-e valaha a biztosítási összegeken? Ha korábban nem gondoskodtál ezekről, és a szerződésed régebbi, otthonod alulbiztosított lehet, így esetedben különösen fontos lehet egy friss kalkuláció.

Kalkulálok

A több éve kötött lakásbiztosításokat mindenképp érdemes felülvizsgálni!

Minél régebbi a jelenlegi lakásbiztosításod, annál fontosabb, hogy aktualizáld: egy 5-10 éves szerződés esetén már jelentős lehet az alulbiztosítottság, ráadásul fedezetben és díjban is elavult lehet. Folyamatosan jelennek meg új, korszerű, ügyfélbarát lakásbiztosítások a piacon, ezért feltétlenül vizsgáld felül a régi szerződésedet!

Mi az alulbiztosítottság?
Lakásbiztosítás aktualizálása
3

Már egy új konyhabútor is dob az ingatlan értékén

Nézz körbe a lakásban, és ellenőrizd, hogy a legutóbbi szerződésed megkötése óta mekkora értéknövekedés történt az épületben vagy az ingóságaidban! A következőket kell ide számolnod:

 • bármilyen mértékű felújítás (festés, tapétázás, burkolás, vezetékek cseréje)
 • új bútor vagy berendezés vásárlása (pl. TV, sütő, mosogatógép, klíma)
 • értékesebb ajándékok (pl. ékszerek)
 • hozzáépítés vagy ráépítés
 • háztartási ingóságok beszerzése (pl. étkészlet, ruhák, cipők)
 • nagy értékű épületgépészeti beruházások (napelem, napkollektor, hőszivattyú)
Ne feledd! A 250 000 Ft-ot meghaladó értéktárgyak kiemelt értékű ingóságnak minősülnek, így ezeket általában a háztartási ingóságokon felül kell biztosítanod. Az Insurán erre is gondoltunk, ezért neked csak ki kell töltened a megfelelő mezőket!
Értéknövekedés a lakásban
4

A biztosítási összeg nem feltétlenül kemény dió

Nagyjából gondold végig, hogy mennyibe kerülne az ingatlan teljes újjáépítése (építőanyag, munkadíj stb.) és az összes ingóságod pótlása, ugyanis ezek lesznek majd a biztosítási összegek. Ez azt jelenti, hogy ennyi lesz a kártérítés felső határa az épület vagy ingóságok megsemmisülése esetén.

Honnan tudhatom az ingatlan újjáépítési értékét?

Természetesen senkitől sem várható el, hogy laikusként megállapítsa egy ingatlan újjáépítési értékét, főleg, hogy ez nem azonos a piaci értékkel. Ne aggódj: a biztosítók az ingatlan adatai alapján javasolnak egy biztosítási összeget, amelyekkel a kalkulátorunkban is számolhatsz. A másik lehetőséged, hogy szakértő segítségét kéred, és a kapott összeggel kalkulálsz.

Biztosítási összegek
5

Átfogó védelem kiegészítő fedezetekkel

Írd össze azokat a káreseményeket, amelyek a leginkább fenyegetik az otthonodat, és gondolj azokra is, amelyekre szívesen kötnél kiegészítő biztosítást az átfogó védelem érdekében! Lakásbiztosításodat különböző kiegészítő fedezetekkel szabhatod személyre: választhatsz például kiegészítő balesetbiztosítást vagy vészhelyzeti asszisztenciát, sőt, még kerti növényeidet, vagy a különleges üvegfelületeket is biztosíthatod!

A kártérítési limitekre is érdemes odafigyelni

A fedezetek mellett azt is figyeld, hogy milyen kártérítési limitek tartoznak azokhoz! Évről évre egyre nagyobb viharkárok sújtják az ingatlanokat, ezért a leggyakoribb elemi károk (szél, beázás, villámcsapás) ellen érdemes lehet magasabb szintű biztosítást kötni.

Kiegészítő fedezetek
6

Vedd számításba a vállalásaidat!

Vedd sorra azokat a tényezőket, amelyek megnehezíthetik a biztosítóváltást! Ilyen lehet, ha a lakásbiztosítást hitelhez kötötted, vagy korábban vállaltad, hogy kedvezmény ellenében néhány évig nem mondod fel a biztosításodat (tartamkedvezmény). Ezek a tényezők nem akadályozzák meg a lakásbiztosítás váltást, azonban bizonyos vállalásoknak eleget kell tenned (pl. a választott biztosításnak meg kell felelnie a hitelt nyújtó bank követelményeinek).

TIPP: Lakáshitel esetén a kalkulációs folyamatban jelezheted, hogy az ingatlan finanszírozott, így mi automatikusan továbbítjuk a biztosítónak a zálogjogosult bejegyzéséhez szükséges adatokat.
Lakásbiztosítás hitelhez
7

Egy gyors kalkulációval rengeteg információhoz juthatsz

Végezz egy kalkulációt a fenti szempontok alapján, és ellenőrizd, hogy a jelenlegi szerződésedhez képest most milyen biztosítási összegeket javasolnak a biztosítók!

Kalkulálok

Miért fontos ez?

A 2 évnél régebbi szerződések esetén már fennállhat az alulbiztosítottság veszélye, mivel az éves indexálás nem tudja maradéktalanul lekövetni az építőipari árváltozásokat és az esetleges értéknövelő beruházásokat. Bár a biztosítók eltérő szempontok alapján számítják ajánlott biztosítási összegeiket, azok átlagolásával általános képet kaphatsz arról, hogy a jelenlegi szerződésed mekkora védelmet nyújt.

Hero 1
8

Meddig van lehetőséged a biztosítóváltásra?

A lakásbiztosítási kampányidőszak március 31-ig tart, így neked eddig van lehetőséged kalkulálni és az igényeidhez legjobban illő biztosításra váltani. Amennyiben március 31. hétvégére vagy ünnepnapra esik, a határidő a következő munkanapra módosul. Ha a lakásbiztosítás váltást az Insurán intézed, az előző szerződésed felmondását és az új lakásbiztosítás megkötését is átvállaljuk tőled – ugye, mennyivel kényelmesebb papírmunka nélkül?

Díjrendezettség: erre figyelj lakásbiztosítás váltáskor!

Ne feledd, hogy a rendkívüli felmondás csak akkor lesz érvényes, ha időben rendezed az esetleges lakásbiztosítási díjhátralékodat. Ennek határidejéről és mértékéről a biztosító fog tájékoztatni, miután továbbítottuk a felmondási igényedet.

Lakásbiztosítás váltás határideje
+1

Szakértői segítség egész évben az Insurától!

A szerződésed megkötése után sem engedjük el a kezedet: minden év márciusában ugyanígy lehetőséged lesz felülvizsgálni a biztosításodat, amelyre mi időben emlékeztetünk majd! Szerződéskötéseddel egy időben létrehozzuk MyInsura profilodat, ahol biztosítással kapcsolatos ügyeidet és szerződéseidet egy helyen kezelheted – így a biztosítóváltás is egyszerűbb lesz!

Van már MyInsura fiókod?

Bízd magad a már jól ismert felületre, és használd az Insura megbízható kalkulátorát lakásbiztosításod átkötésére is! A regisztrációhoz használt e-mail címmel beléphetsz MyInsura fiókodba, így kényelmesen, előre betöltött személyes adatokkal kötheted meg a szerződésedet.

MyInsura
Szakértői segítség

Lakásbiztosítás cikkek

OTTHON | 2024. április 18.
Legyen szó akár saját, akár bérelt ingatlanról, az otthon biztonságát és kényelmét a legtöbben természetesnek vesszük – egészen addig, amíg baj...
OTTHON | 2024. március 6.
Amikor lakásbiztosítást kell kötnöd, biztosan megfordul a fejedben, hogy pontosan melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a lakásbiztosításod...
OTTHON | 2024. március 4.
Március a lakásbiztosítás váltás hónapja: az idei év újdonsága, hogy március 1. és 31. között évfordulótól függetlenül lehetőséged van a...

További biztosítási lehetőségek

Kötelező biztosítás

Érdekel

CASCO biztosítás

Érdekel

Utasbiztosítás

Érdekel

Biztosító partnereink

11

Lakás Partner

11

Biztosító

Ajánlatunk nem teljes körű, nem a biztosítási piacon elérhető összes terméket tartalmazza, illetve elemzi. Kötelező MNB figyelmeztetés: az összehasonlító funkció nem alkalmas az összetett, bonyolult, vagy átlagostól eltérő, egyedi kockázatokat lefedő biztosítási fedezetek és szolgáltatások ajánlására!