Mire jó a CASCO? Ezeket fizetheti a biztosításod

Insura 2023. május 17. CASCO
A biztosításod megkötése előtt bizonyára benned is felmerül a kérdés, hogy mire fizet a CASCO, hiszen nem mindegy, hogy milyen helyzetekben számíthatsz a biztosító segítségére. Cikkünkből megtudhatod, hogy mire terjed ki a CASCO biztosítás, milyen kiegészítő fedezeteket választhatsz, és melyek azok a helyzetek, amikor a CASCO sem húzhat ki a bajból.
Mire fizet a CASCO?

Mire fizet a CASCO általában?

A teljes körű CASCO-ra számos esetben számíthatsz, ezek közül a legismertebbek a töréskár, a lopáskár és az elemi károk. Töréskár alatt az autó azon sérüléseit értjük, amelyek baleset következtében, hirtelen külső erőhatás bekövetkezésével történtek, tehát ide tartozik egy ütközés, egy koccanás, de akár az is, ha véletlenül nekitolatsz valaminek. A lopás- és rabláskár jelentése egyértelmű, a kettő között csak annyi különbség van, hogy rablás esetén erőszakkal vagy fenyegetéssel történik a jármű elvétele – szerencsére ezekben az esetekben is támaszkodhatsz a biztosításodra. A legtöbb teljes körű CASCO rongálás ellen is véd, tehát ha valaki szándékosan kárt okoz a járművedben, a biztosításod fedezheti a helyreállítás költségét. Az elemi károk a természeti erők által okozott károkat jelentik, amely biztosítótól függően leggyakrabban a tüzet, a villámcsapást, a szélvihart, a felhőszakadást, a különböző víz- és jégkárokat, a földrengést, valamint az omláskárokat foglalja magában. Ezeken kívül gyakran találkozhatsz még az üvegkár fedezettel, amely azokra az esetekre vonatkozik, amikor csak az ablaküvegek sérülnek, a karosszéria nem.

Lehetnek-e különbségek az egyes ajánlatok között?

CASCO megkötésekor nagyon fontos, hogy több ajánlatot is összehasonlíts és alaposan ellenőrizd a fedezetek körét, ugyanis az egyes biztosítók és termékek között igen nagy különbségek lehetnek. A díj akár az adott ajánlaton belül is változhat, ha más fizetési módot vagy CASCO önrészt választasz, így hasznos, ha többfélével is kalkulálsz, és összehasonlítod a kapott díjakat. Kalkulációt követően érdemes használni az összehasonlítás funkciót és letölteni a biztosítási feltételeket is, így pontos képet kaphatsz arról, hogy melyik ajánlattal járhatsz a legjobban. Egyes biztosítók például megtérítik a rágcsálók (pl. nyest) okozott károkat, miközben a legtöbb biztosítónál ez továbbra is a kizárások közé esik, de a kiegészítő fedezetek köre is változhat, ezért elképzelhető, hogy egy bizonyos biztosítónál az igényeidhez sokkal közelebb álló CASCO-t tudsz kötni.

CASCO biztosítás kalkulátor

Kalkulálj és biztosítsd átfogóan gépjárművedet törés-, lopás- és elemi károkra, választható önrésszel – több biztosító ajánlata egy helyen!

Milyen kiegészítő fedezetek léteznek?

A CASCO-dat többnyire különböző kiegészítő fedezetekkel teheted még teljesebbé, amelyeknek a köre ajánlatonként változik. Igen gyakori kiegészítő a poggyászbiztosítás, a balesetbiztosítás és az assistance szolgáltatás, amely egy esetleges műszaki meghibásodás esetén nyújt azonnali segítséget. Egyes biztosítóknál választhatsz olyan kiegészítőt, amely fedezi a hibás üzemanyag tankolásából eredő károkat, valamint a mentés vagy hazaszállítás költségét. Eszközeidre, értékeidre is választhatsz kiegészítő biztosítást, például szabadidős eszközökre és kiegészítőkre, kisgyermekes családoknál pedig a gyerekek felszerelésére (pl. babakocsi, gyerekülés) kötött kiegészítő fedezet jöhet jól.

Mit jelent a részcasco?

Kalkuláció során gyakran találkozhatsz úgynevezett részcasco ajánlatokkal is, amely csak az ajánlatban megnevezett károkat foglalja magában, például az elemi károkat vagy az ütközéskárokat. Ezeket akkor választhatod, ha csak bizonyos káreseményekre szeretnél biztosítást kötni, vagy a teljes körű CASCO díjánál kevesebbet szánnál a jármű védelmére. Ha 10-12 éves az autód, és nem szeretnél rá teljes körű CASCO-t kötni, szintén jó kompromisszum lehet egy részleges CASCO, azonban ebben az esetben is ügyelj a fedezetekre és kizárásokra.

Mennyit fizet a CASCO?

Az, hogy kár esetén mennyit fizet a CASCO biztosítás, függ a kár és a jármű típusától, korától, a biztosítási szerződéstől, az önrésztől, és attól is, hogy az adott biztosítási időszakban volt-e már korábban CASCO károd. A kárkifizetéssel kapcsolatos legfontosabb fogalom a CASCO önrész, amelyet kárkifizetés esetén magadra kell vállalnod – ennek mértéke lehet százalékos vagy összegben meghatározott. Ha egy biztosítási időszakon belül már érvényesítettél kárkifizetést a CASCO-d terhére, a biztosítási összeg – tehát a kártérítésként maximálisan kifizethető összeg – a korábban már kifizetett kár összegével csökken. Ezt úgynevezett fedezetfeltöltéssel küszöbölheted ki, amely a biztosító által kiszabott díjkiegészítés. Szintén gyakran felmerülő fogalom az avultatás, amely azt jelenti, hogy kár esetén a biztosító a jármű korának és állapotának megfelelő mértékben csökkenti a kártérítés mértékét – szerencsére egyes biztosítóknál már ezt a jelenséget is elkerülheted egy vonatkozó kiegészítő biztosítás megkötésével. Annyit általánosságban elmondhatunk, hogy egy jól megválasztott CASCO biztosítással nagyobb károk (pl. töréskár, elemi károk, lopáskár) esetén százezreket, de akár milliókat is megspórolhatsz, amelyet biztosítás nélkül saját zsebből kellene előteremtened.

Mikor nem fizet a CASCO?

Természetesen vannak helyzetek, amikor a CASCO-d sem húz ki a bajból: általánosan ilyenek azok a károk, amelyek terrorizmussal, háborús helyzettel vagy különböző tömegmegmozdulásokkal kapcsolatban keletkeztek, és kizárás alá tartoznak a szándékosan, súlyos gondatlansággal és alkoholos befolyásoltság alatt keletkező károk is. Figyelned kell arra is, hogy a járművet rendeltetésszerűen, a szerződésben foglaltak szerint használd: például egy hétköznapi használatra szánt személyautót ne használj árufuvarozásra.

Fontos! Soha ne tartsd a jármű kulcsait és iratait (forgalmi, törzskönyv) sem az autóban, ugyanis ebben az esetben eleshetsz a kártérítéstől.

Szintén nem számíthatsz kártérítésre, ha a járművön olyan módosításokat végeztek, amelyek engedélykötelesek lettek volna. Mentesülhet a biztosító a kártérítés alól, ha elhanyagolod az autódat, és az elvárható műszaki karbantartásokat sem végezteted el a járművön, vagy nem gondoskodsz a jármű műszaki vizsgáztatásáról. A fentiek miatt is fontos, hogy biztosításkötés előtt alaposan olvasd át a feltételeket és tájékozódj a kizárások köréről is, hogy kár esetén ne kerülhess kellemetlen helyzetbe – ne feledd, ha kérdésed van, az Insura ügyfélszolgálata örömmel segít neked!

Hasznosnak találtad a cikket?

0

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.