Autó átírás családon belül: ezek a teendők és költségek várnak rád

Insura 2023. augusztus 1. ÁTÍRÁS
Az autó ajándékozás családon belül kifejezetten gyakori, ezért fontos, hogy tisztában legyél a vonatkozó teendőkkel és a felmerülő költségekkel. Cikkünkben sorra vesszük a családon belüli autó átírás legfontosabb mozzanatait, és eláruljuk azt is, hogy milyen esetekben kell illetéket fizetned, valamint kell-e eredetvizsga, ha a gépjármű ajándékozás családon belül történik!
Autó átírás családon belül

Kell-e gépjármű ajándékozási szerződés családon belül?

Ha az autó vagy más gépjármű ajándékozása családon belül történik, felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e lepapírozni az ügyletet, vagy egyszerűen csak elég átadni az autót. Ne feledd, hogy az ajándékozási szerződés ebben az esetben is szükséges, hiszen ellenkező esetben az előző üzembentartó továbbra is anyagi felelősséggel tartozna a járműért, többek között az ő feladata lenne a kötelező biztosítás díjának befizetése. Ez károkozás esetén jelentős családi feszültséget okozhat, ezért minden esetben az a tiszta, ha készül hivatalos szerződés az ajándékozásról. Ha a tulajdonos személye változatlan marad, de az üzemeltetési jogokat szeretné átadni egy családtagnak, szintén készülhet szerződés, ebben az esetben két lehetőség is van. A legegyszerűbb, ha üzembentartói szerződés készül, amelyben rögzítik a felek, hogy az üzembentartói jogot ingyenesen adja át a tulajdonos. Ebben az esetben is járható út továbbá az ajándékozási szerződés, azonban ekkor fel kell tüntetni, hogy az ajándékozás tárgya nem vagyontárgy (tehát a jármű), hanem vagyoni értékű jog (tehát az üzembentartói jog).

Hogyan zajlik a családon belüli autó átírás?

Ha elkészült az ajándékozási szerződés, és alá is írták a felek a tanúkkal, az új tulajdonos – vagy üzembentartó – legfontosabb feladata a kötelező biztosítás megkötése. Az előző tulajdonos ezzel egy időben felmondhatja a szerződését az ajándékozási szerződés bemutatásával, és bejelentheti a tulajdonosváltozást a Webes Ügysegéd szolgáltatás segítségével. A kötelező biztosítás megkötésénél arra kell figyelni, hogy ne legyenek fedezetlen napok, tehát célszerű már az ajándékozás napján eleget tenni ennek a kötelezettségnek. Biztosításkötés előtt az új tulajdonos mindenképpen tájékozódjon a számára elérhető díjakról, hiszen az egyes ajánlatok között jelentős különbségek is lehetnek – ebben nyújt segítséget az INSURA kötelező biztosítás kalkulátora. Az ajándékozást követően az új tulajdonosnak 15 napja van, hogy kezdeményezze az átírást bármelyik kormányhivatalban, amelynek szintén feltétele a kötelező biztosítás megléte. Az átírásnál emiatt mindig legyen nálad a biztosítótól kapott ajánlat vagy kötvény, valamint természetesen a személyi okmányaid, a jármű papírjai, és az ajándékozási szerződés. Illetékmentesség esetén anyakönyvi kivonatokkal kell bizonyítanod a rokoni kapcsolatot, ezért erről se feledkezz meg.

Milyen költségekre kell számítani?

Egyenesági rokonok (szülő, nagyszülő, dédszülő, gyermek – beleértve az örökbefogadott gyermeket is –, unoka, dédunoka), valamint házastársak, bejegyzett élettársak és testvérek között az ajándékozás illetékmentes, függetlenül attól, hogy vagyontárgyról vagy vagyoni értékű jogról van szó. Ebben az esetben ráadásul eredetiségvizsgálatra sincs szükség, ezért az ajándékozás valóban minimális költségekkel jár. Csupán a forgalmi engedély és a törzskönyv kiállításának díját kell megfizetni az átírás során, amely 2023-ban összesen 12 ezer forint. Ha szeretnél új rendszámot a járműre, az átírási folyamat során jelezheted, azonban ebben az esetben a rendszámtáblák költségével is számolnod kell.

Szeretnéd tudni, mennyibe kerül az átírás?

Kalkulátorunkkal megtudhatod az átírás költségeit, valamint megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket, és segítünk elkerülni a buktatókat hasznos tippekkel!

Mi a helyzet távolabbi rokonság esetén?

Amennyiben a fent részletezett rokoni kapcsolatok közül egyik sem áll fenn, némiképp magasabb költségekre kell számítani, hiszen az illetékmentesség ezekre a kapcsolatokra már nem érvényes. Ilyen esetekben ajándékozási illetéket kell fizetni az ügylet után, amely a visszterhes vagyonátruházási illeték, más néven vagyonszerzési illeték összegének a kétszerese. Könnyedén kiszámolhatod a várható költségeket, ha beviszed a jármű adatait az INSURA gépjármű átírás kalkulátorába, és megduplázod a kapott vagyonszerzési illeték összegét. Ebben az esetben lehetőség az is, hogy ajándékozási szerződés helyett adásvételi szerződés készül egy alacsony, jelképes összeggel, ekkor ugyanis csak vagyonszerzési illetéket kell fizetned, a magasabb ajándékozási illeték összegével nem kell számolnod.

Hasznosnak találtad a cikket?

26

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.