Így zajlik az ideiglenes forgalomból kivonás, ha van érvényes kötelező biztosításod

Insura 2023. április 17. KGFB
Ideális esetben, ha egy járművet hosszabb ideig nem használnak, ideiglenesen kivonatják azt a forgalomból. Ez a gyakorlat hazánkban még nem jellemző, pedig számos előnye van, ráadásul az ügyintézés sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. De vajon hogyan zajlik a gépjármű forgalomból való ideiglenes kivonása érvényes kötelező biztosítással? Mi lesz a biztosítás sorsa és milyen terheket kell megfizetni a jármű után? Olvass tovább, rögtön eláruljuk!
Ideiglenes forgalomból kivonás és KGFB

Mikor hasznos a gépjármű forgalomból történő kivonása?

Egy jármű forgalomból történő kivonására számos okból szükség lehet: elképzelhető, hogy vettél egy másik autót, de még várnál az eladással, esetleg két jármű van a családban, és az egyikre csak időszakosan van szükség. Bármikor előfordulhat, hogy egy darabig nem tudod használni az autódat: egy külföldi megbízatás, távmunkára való átállás, de sajnos egy tartós betegség is indokolhatja, hogy kivonasd az autódat a forgalomból. Sokan akkor élnek ezzel a lehetőséggel, ha elkezdenek céges autót használni, a sajátjukra pedig emiatt határozatlan ideig nincs szükség. Az is elképzelhető, hogy a jármű hosszabb szervizelésre szorul, vagy egy nehezen beszerezhető alkatrészre vár: ilyenkor mind-mind élhetsz a forgalomból történő kivonás lehetőségével.

Hogyan zajlik az autó kivonása a forgalomból?

A kivonás folyamata rendkívül egyszerű, és online is kezdeményezhető: Ügyfélkapu segítségével a forgalomból történő ideiglenes kivonást, a kivonás meghosszabbítását, és az ismételt forgalomba helyezést is elintézheted. Fontos részlet, hogy az ügyintézésre csak a jármű üzembentartójának van lehetősége, ezért ha a tulajdonos és az üzembentartó személye különböző, ügyelj rá, hogy az üzembentartó kezdeményezze az eljárást. A kérelem benyújtásának feltétele 2023-ban a 2300 forintos igazgatási szolgáltatási díj megfizetése, amelyet a kivonás meghosszabbításakor és a forgalomba helyezéskor is meg kell fizetned. Az eljáráshoz szükséged lesz a forgalmi engedélyre, ezért ez feltétlenül legyen kéznél.

Mi lesz a forgalomból kivont autó biztosításával?

Szintén az ideiglenes kivonás mellett szól, hogy a tartama alatt mentesülsz a gépjárműadó, illetve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megfizetése alól. Az ügyintézést követően a biztosító értesül a kivonás tényéről, azonban célszerű ezt neked is jelezni a biztosító felé: ha megvan a kivonásról szóló határozat, küldd el a dokumentumot a biztosítódnak (a választott kommunikációs módtól függően akár beszkennelve, e-mailben), így megkezdődhet a szerződés szüneteltetése. Ha egy darabig nem használod az autót, semmiképp se hagyd megszűnni a kötelező szerződésedet úgy, hogy nem fizeted be a soron következő díjat: a díjnemfizetésnek számos negatív következménye lehet, ezért ilyen esetben is mindig gondoskodj az aktuális díjrészlet rendezéséről, akkor is, ha a kivonás pár nap múlva aktuális lesz.

Fontos! A KGFB szerződés szüneteltetésének felső határa egy év, tehát ha ennél tovább tartanád üzemen kívül az autódat, a szerződésed érdekmúlással megszűnik, és a forgalomba helyezést követően új biztosítást kell majd kötnöd.

Meddig tarthat az ideiglenes forgalomból kivonás?

Az ideiglenes kivonás időtartama 6 hónap, amelyet a határidő lejárta előtt újabb 6 hónappal meghosszabbíthatsz, akár többször is. Fontos, hogy ügyelj erre a határidőre, ugyanis ha nem hosszabbíttatod meg időben a kivonást, az autó a 6 hónap lejártával automatikusan visszakerül a forgalomba, és attól a naptól ismételten rendelkezned kell kötelező biztosítással. Ha nem szeretnéd kivárni a 6 hónapot, egy külön eljárással bármikor visszahelyeztetheted a járművet a forgalomba – a biztosító ugyan erről is értesül a nyilvántartón keresztül, hasznos, ha a forgalomba visszakerülés tényét te is jelzed a biztosítónak.

Ne feledd! A bonus fokozatod csak akkor fog növekedni, ha a jármű az adott biztosítási időszakban legalább 270 napig biztosítási fedezettel rendelkezett, méghozzá károkozás nélkül – ha tehát 95 napnál tovább tart a kivonás, a bonus fokozatod akkor is változatlan marad, ha nem okoztál kárt.

Hasznosnak találtad a cikket?

23

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.