Így zajlik az ideiglenes forgalomból kivonás, ha van érvényes kötelező biztosításod

Insura 2023. április 17. KGFB jóváhagyott Szakértői cikk
Ideális esetben, ha egy járművet hosszabb ideig nem használnak, ideiglenesen kivonatják azt a forgalomból. Ez a gyakorlat hazánkban még nem jellemző, pedig számos előnye van, ráadásul az ügyintézés sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. De vajon hogyan zajlik a gépjármű forgalomból való ideiglenes kivonása érvényes kötelező biztosítással? Mi lesz a biztosítás sorsa és milyen terheket kell megfizetni a jármű után? Olvass tovább, rögtön eláruljuk!
Ideiglenes forgalomból kivonás és KGFB

Mikor hasznos a gépjármű forgalomból történő kivonása?

Egy jármű forgalomból történő kivonására számos okból szükség lehet: elképzelhető, hogy vettél egy másik autót, de még várnál az eladással, esetleg két jármű van a családban, és az egyikre csak időszakosan van szükség. Bármikor előfordulhat, hogy egy darabig nem tudod használni az autódat: egy külföldi megbízatás, távmunkára való átállás, de sajnos egy tartós betegség is indokolhatja, hogy kivonasd az autódat a forgalomból. Sokan akkor élnek ezzel a lehetőséggel, ha elkezdenek céges autót használni, a sajátjukra pedig emiatt határozatlan ideig nincs szükség. Az is elképzelhető, hogy a jármű hosszabb szervizelésre szorul, vagy egy nehezen beszerezhető alkatrészre vár: ilyenkor mind-mind élhetsz a forgalomból történő kivonás lehetőségével.

Hogyan zajlik az autó kivonása a forgalomból?

A kivonás folyamata rendkívül egyszerű, és online is kezdeményezhető: Ügyfélkapu segítségével a forgalomból történő ideiglenes kivonást, a kivonás meghosszabbítását, és az ismételt forgalomba helyezést is elintézheted. Fontos részlet, hogy az ügyintézésre csak a jármű üzembentartójának van lehetősége, ezért ha a tulajdonos és az üzembentartó személye különböző, ügyelj rá, hogy az üzembentartó kezdeményezze az eljárást. A kérelem benyújtásának feltétele 2023-ban a 2300 forintos igazgatási szolgáltatási díj megfizetése, amelyet a kivonás meghosszabbításakor és a forgalomba helyezéskor is meg kell fizetned. Az eljáráshoz szükséged lesz a forgalmi engedélyre, ezért ez feltétlenül legyen kéznél.

Mi lesz a forgalomból kivont autó biztosításával?

Szintén az ideiglenes kivonás mellett szól, hogy a tartama alatt mentesülsz a gépjárműadó, illetve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megfizetése alól. Az ügyintézést követően a biztosító értesül a kivonás tényéről, azonban célszerű ezt neked is jelezni a biztosító felé: ha megvan a kivonásról szóló határozat, küldd el a dokumentumot a biztosítódnak (a választott kommunikációs módtól függően akár beszkennelve, e-mailben), így megkezdődhet a szerződés szüneteltetése. Ha egy darabig nem használod az autót, semmiképp se hagyd megszűnni a kötelező szerződésedet úgy, hogy nem fizeted be a soron következő díjat: a díjnemfizetésnek számos negatív következménye lehet, ezért ilyen esetben is mindig gondoskodj az aktuális díjrészlet rendezéséről, akkor is, ha a kivonás pár nap múlva aktuális lesz.

Fontos! A KGFB szerződés szüneteltetésének felső határa egy év, tehát ha ennél tovább tartanád üzemen kívül az autódat, a szerződésed érdekmúlással megszűnik, és a forgalomba helyezést követően új biztosítást kell majd kötnöd.

Meddig tarthat az ideiglenes forgalomból kivonás?

Az ideiglenes kivonás időtartama 6 hónap, amelyet a határidő lejárta előtt újabb 6 hónappal meghosszabbíthatsz, akár többször is. Fontos, hogy ügyelj erre a határidőre, ugyanis ha nem hosszabbíttatod meg időben a kivonást, az autó a 6 hónap lejártával automatikusan visszakerül a forgalomba, és attól a naptól ismételten rendelkezned kell kötelező biztosítással. Ha nem szeretnéd kivárni a 6 hónapot, egy külön eljárással bármikor visszahelyeztetheted a járművet a forgalomba – a biztosító ugyan erről is értesül a nyilvántartón keresztül, hasznos, ha a forgalomba visszakerülés tényét te is jelzed a biztosítónak.

Ne feledd! A bonus fokozatod csak akkor fog növekedni, ha a jármű az adott biztosítási időszakban legalább 270 napig biztosítási fedezettel rendelkezett, méghozzá károkozás nélkül – ha tehát 95 napnál tovább tart a kivonás, a bonus fokozatod akkor is változatlan marad, ha nem okoztál kárt.

Hasznosnak találtad a cikket?

29

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.