Mit kell tudni a CASCO biztosítás önrészéről?

Insura 2023. május 5. CASCO
A CASCO önrész fogalma elsőre bonyolultnak tűnhet, hiszen szó van összegekről, százalékokról, levonásról és az ezek közötti összefüggésekről. Cikkünkben tisztázzuk a CASCO önrész jelentését, megmutatjuk, hogyan néz ki az önrész levonása a gyakorlatban, és eláruljuk, melyik megoldással járhatsz jobban, ha CASCO-t kötsz.
CASCO önrész

Mi a CASCO önrész jelentése?

Bizonyára te is találkoztál már ezzel a fogalommal, azonban talán még nem tudod, mit jelent a CASCO önrész. Szerencsére a válasz nagyon egyszerű: az önrész a kár azon része, amit a biztosított magára vállal, és ami a kártérítés összegét csökkenti olyan mértékben és módon, ahogyan azt a szerződés kiköti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy CASCO kár esetén a kárösszeg egy bizonyos részét te fizeted, az önrész összegénél alacsonyabb károkat pedig nem téríti meg a biztosító.

Milyen CASCO önrészek léteznek?

Hazánkban egyszerre alkalmazzák a százalékos és az összegben meghatározott önrészt is, és általában a magasabbat vonják le a kárösszegből. A leggyakoribb a 10 és a 20 százalékos, valamint a 100 és 200 ezer forintos önrész, de előfordulhat 30 százalékos CASCO önrész is. Fontos részlet, hogy minél magasabb az önrész, annál alacsonyabb a biztosítás díja, azonban értelemszerűen az önrész mértékével arányosan nőnek a saját költségeid kár esetén, ezért alaposan mérlegelni kell, hogy melyik megoldást választod.

Hogyan történik a CASCO önrész számítása?

Ha tudod a kárösszeget, egyszerűen megállapíthatod, hogy mekkora önrészt kell fizetned kár esetén. Tegyük fel, hogy 10 százalékos és 100 ezer forintos önrésszel kötöttél CASCO-t, és a viharban fa dől az autódra, amely következtében 400 ezer forintos károd keletkezik. 400 ezer forint 10 százaléka 40 ezer, ami alacsonyabb, mint az összegben meghatározott önrész, ezért a biztosító utóbbit, azaz a 100 ezer forintot fogja levonni a kárösszegből. 20 százalékos, 200 ezres önrésznél ugyanennél a kárnál 200 ezer forintot kellene fizetned, tehát látszik, hogy a magasabb önrész sokat dob a kiadásaidon. Nézzünk egy másik példát: ha egy kis koccanás következtében 70 ezer forintos kár keletkezik a karosszérián,az összeg nem éri el sem a 100, sem a 200 ezer forintos önrészt, ezért a helyreállítást ez esetben neked kell rendezned.

Tudtad? A Mini CASCO biztosítást a kisebb káresetek fedezete mellett arra is használhatod, hogy kiváltsd a teljes körű CASCO önrészfizetési kötelezettségét!

Honnan tudhatom, hogy melyik megoldással járok jobban?

Mielőtt megkötnéd a CASCO-t, számos szempontot érdemes mérlegelned. Ahhoz, hogy valóban tudatos döntést hozhass, gondolatban vedd sorra, mely káresetek történhetnek meg veled, és azok milyen kiadással járnának. Ez minden esetben egyedi, hiszen az, aki zárt garázsban tartja a kocsiját, sokkal kevésbé teszi ki a járművet lopás és elemi károk veszélyének, mint az, aki a szabadban, fák közelében parkol. Szintén érdemes ellenőrizni a lopási statisztikákat, ugyanis vannak olyan márkák, amelyeket gyakrabban tulajdonítanak el – 2022-ben Opel, Suzuki és Ford személygépjárművekből loptak el a legtöbbet, bár fontos megemlíteni, hogy ezek egyúttal a legnépszerűbb márkák is, így ezekből található a legtöbb az utakon. Fontos, hogy képben legyél az autód javítási költségeivel is: nézz utána, hogy mennyibe kerülnének a karosszéria sérüléseinek javításai töréskár esetén, hiszen gyakran már a fényezés kijavítása is igen magas költségekkel jár. Azt is érdemes átgondolni, hogy mennyire vagy tapasztalt és óvatos sofőr, és volt-e már korábban bármilyen károkozásod, akár a saját autódban is, valamint milyen gyakran közlekedsz jeges, esős időben, vagy kátyús utakon. Ha nagyjából felmérted a kockázatokat, könnyebb lesz eldöntened, hogy milyen CASCO biztosításra van szükséged.

Mire figyeljek a biztosítás megkötésekor?

CASCO biztosítások esetén különösen fontos, hogy több ajánlatot is összehasonlíts, hiszen az egyes biztosítók díjai között igen nagy különbségek lehetnek. Kalkulálj többféle önrésszel, különböző fizetési módokkal és ütemekkel, és ne feledd, hogy a hagyományos, csekkes díjfizetés és a havi vagy negyedéves fizetési ütem lényegesen drágább, mintha online tartanád a kapcsolatot a biztosítóval és évente rendeznéd a biztosítási díjat. Ahogy nő a jármű kora, úgy egyre olcsóbb a CASCO, amelyet biztosítótól függően a jármű 10-15 éves koráig köthetsz meg. A legtöbb biztosító a kötelező biztosításhoz hasonló bonus-malus rendszerrel nyújt kedvezményt a kármentes vezetésre, tehát hosszú távon ez is csökkentheti a biztosítás díját.

CASCO biztosítás kalkulátor

Kalkulálj és biztosítsd átfogóan gépjárművedet törés-, lopás- és elemi károkra, választható önrésszel – több biztosító ajánlata egy helyen!

Megéri-e CASCO-t kötni magasabb önrésszel?

Ha minden kutakodás ellenére sem találtál szimpatikus ajánlatot alacsony önrésszel, felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán van-e értelme magasabb önrésszel megkötni a biztosítást. Természetesen senki sem fogadja örömmel, ha önrészt kell fizetnie, azonban gondolj bele, hogy mennyibe kerülne, ha az ellopott vagy totálkáros autód helyett hirtelen egy másikat kellene venned – ilyen esetekben az önrész mértéke már-már elenyésző. Emiatt akár magasabb önrésszel és idősebb autóra is megéri megkötni a CASCO-t, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy kalkulálj és hasonlítsd össze az ajánlatokat, hiszen ha tudatosan keresel, sokkal kedvezőbb ajánlatokat találhatsz.

Hasznosnak találtad a cikket?

0

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.