Konzuli védelem: extra biztonság külföldön

Insura 2024. június 6. UTAS
Ha gyakran utazol külföldre, netán követed a külföldi beutazási feltételekkel kapcsolatos híreket, biztosan találkoztál már a konzuli védelem fogalmával. Cikkünkben eláruljuk, mit jelent ez pontosan, hogyan zajlik a regisztráció a konzuli védelemre, miben kérhetsz segítséget külföldi utazásod során, és miben különbözik a konzuli védelem az utasbiztosítástól.
Konzuli védelem

A konzuli védelem jelentése

Az elmúlt években bőven akadtak olyan események, amely során európai, vagy akár magyar állampolgárokat konzulátusi segítséggel kellett hazaszállítani, vagy más módon kisegíteni. A hírekben többnyire komolyabb természeti katasztrófák (pl. földrengés, tűz), balesetek vagy terrortámadások esetén hallhatunk ilyesmiről, ám a magyar Konzuli Szolgálatnak szerencsére nem ezek az esetek adják a legtöbb feladatot. Konzuli védelmet bármilyen külföldi utazás előtt igényelhetsz, sőt, ez ajánlott is, hiszen egy esetleges krízishelyzetben így már tudni fogják az illetékes hatóságok, hogy magyar állampolgárként a helyszínen tartózkodsz.

Milyen esetekben segíthet a konzuli védelem?

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az úti okmányaik (személyi igazolvány, útlevél) elvesztése, ellopása vagy megsemmisülése esetén konzulátusi segítség nélkül nem tudnának hazajutni. Ha megtörtént a baj, igénybe veheted a konzuli védelmet, és a helyi konzulátus kiállítja számodra a hazautazáshoz szükséges ideiglenes okmányt. Nagyobb krízishelyzet (pl. természeti katasztrófa, terrortámadás, járvány) esetén szintén a Konzuli Szolgálat segít az esetleges evakuálásban, egészségügyi ellátás megszervezésében, valamint hazaszállításban. Ha utazásod során kiraboltak vagy bármilyen más okból nem tudod felvenni a kapcsolatot a hozzátartozóiddal, szintén kérheted a konzulátus segítségét, csakúgy, mint egy esetleges letartóztatás esetén. Külföldi haláleset vagy súlyos baleset esetén a Konzuli Szolgálat felkutatja és értesíti a hozzátartozókat, valamint segít a hazaszállítás megszervezésében.  

Mikor nem támaszkodhatsz a konzulátus segítségére?

Jó, ha tudod, hogy a konzuli védelem elsősorban krízishelyzetekben nyújt segítséget, így általános utazásszervezési kérdésekben, szállás megszervezésében, repülőjegy foglalásában nem tud segíteni. Szintén nem a Konzuli Szolgálat az illetékes letelepedési, munkavállalási ügyekkel kapcsolatban, magánjogi viták rendezésében, különböző díjak és bírságok megelőlegezésében. Amennyiben tolmácsra vagy fordítóra van szükséged, azt csak konzuli hatósági eljárások esetén tudja biztosítani a konzulátus. Külföldön, ismeretlen helyen tartózkodó hozzátartozók felkutatásában, valamint hagyaték, örökség, vagy kifizetetlen munkabér behajtásában szintén nem tudnak segíteni.

Köss utasbiztosítást akár az indulás napján is!

Az Insurán pár perc alatt megkötheted utasbiztosításodat: kalkulálj és tudd biztonságban magadat, útitársaidat és akár gépjárművedet is!

Regisztráció konzuli védelemre: az igénylés menete

Konzuli védelmet rendkívül egyszerűen igényelhetsz, csupán internetkapcsolatra van szükséged hozzá, papír alapú ügyintézésre nincs lehetőség. A kérelmedet benyújthatod a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzinfo Ügysegéd nevű weboldalán előzetes regisztrációt vagy ügyfélkapus azonosítást követően, vagy használhatod az ingyenesen letölthető Konzinfo Utazom nevű telefonos applikációt. Konzuli védelemre csak a profil vagy ügyfélkapu tulajdonosa regisztrálhat, azonban amennyiben családtagjaiddal együtt utazol, rájuk is kiterjesztheted a regisztrációt. Ha barátokkal vagy ismerősökkel utazol, mindenképpen külön-külön regisztráljatok. A konzuli védelem igényléséhez ki kell töltened egy adatlapot, amelyben meg kell adnod az úti célodat, az utazás dátumát, a saját elérhetőségeidet, illetve annak a személynek a nevét és elérhetőségét, akit baj esetén a Konzuli Szolgálat értesíthet.

TIPP: A Konzinfo Utazom applikáció a konzuli védelem mellett számos hasznos utazási tippet és információt tartalmaz, veszélyhelyzet esetén pedig értesítést küld a telefonodra, amelyen azonnal visszajelezhetsz, ha bajban vagy.

Mi a teendő akkor, ha az úti célomon nincs konzulátus vagy nagykövetség?

Ha Európán kívül utazol, előfordulhat, hogy az adott országban nincs konzulátus – ebben az esetben Magyarország helyi nagykövetsége látja el a képviseletet. Ha nagykövetség sincs az adott országban, bármelyik EU-tagállam konzulátusát vagy nagykövetségét felkeresheted baj esetén: a képviselettel nem rendelkező uniós polgárok részére ezt alapvető uniós jog biztosítja. A konzuli védelem díja ekkor is – csakúgy, mintha a helyi konzulátust keresnéd fel – ingyenes.

Konzuli védelem és utasbiztosítás: kiválthatják-e egymást?

Bár mind a konzuli védelem, mind az utasbiztosítás hasznos és fontos védelmet nyújt külföldi utazás esetén, fontos, hogy a kettőt ne mossuk össze: a biztosítód például nem fog tudni hazaszállítani terrortámadás esetén, ugyanúgy, ahogy a Konzuli Szolgálat sem nyújt anyagi támogatást poggyászkár esetén, vagy ha lerobbant az autód. Akárcsak az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellé, a konzuli védelem mellé is meg kell kötnöd az utasbiztosítást, ha átfogó védelmet szeretnél külföldi utazásod során. Egy jól megválasztott utasbiztosítás nemcsak baleset, betegség vagy poggyászkár esetén segít, de az utazásodnak megfelelő, speciális káresemények esetén is téríthet – ezért is fontos, hogy az igényeidnek és az utazás módjának megfelelő biztosítást válaszd!

Hasznosnak találtad a cikket?

0

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.