Külföldön járva vedd igénybe a kedvezményes devizaváltást!

Insura 2024. június 28. BANK jóváhagyott Szakértői cikk
Itt a nyár, és a kedvező díjú biztosításon kívül sok minden máson is lehet, sőt, érdemes spórolni a nyaralás megtervezésekor. Sokáig szinte kikerülhetetlennek tűnt, hogy a bankok megkopasszanak a devizaváltások során, de mára a Revolut által elindított verseny meghozta a gyümölcsét a hazai bankok körében is.
Kedvezményes devizaváltás külföldön

A devizaváltás az egyik olyan terület a banki szolgáltatások között, amelyen stabil és nagy nyereséget érhetnek el a hitelintézetek. Jó pár forint, de akár még 10 forint különbség is lehet például eurónként a bankok átváltási árfolyama között, bár ezzel sajnos nem nagyon tudnak élni a hazai ügyfelek. Ezek az árfolyamkülönbségek ugyanis nem tartósak, hanem ingadoznak és kihasználásukhoz az éppen legkedvezőbb árfolyamot kínáló banknál vezetett devizaszámla is szükséges. Mégis van megoldás a kedvezményes váltásra a devizaváltási piac egyre élesebb versengése következtében.

A Revolut rúgta be az ajtót

A Revolut egyik első szolgáltatása a kedvezményes devizaváltás volt, mely az idők folyamán változott bár, de lényegében ugyanúgy kedvező maradt. Az ingyenes, Standard csomagot választó ügyfelek havonta 350 000 forintig válthatnak devizát kedvező árfolyamon a litván banknál hétköznapokon. E felett 0,5 százalékos díj lép életbe, hétvégén pedig ettől függetlenül 1 százalékos díj. Hétvégének számít magyar idő szerint a péntek 23 órától hétfő 0 óráig terjedő időszak. Az ingyenes keret havidíjas csomaggal jelentősen növelhető, a limit feletti díj pedig csökkenthető, illetve le is nullázható.

Az OTP Bank 2022 nyarán elsőként eredt a Revolut nyomába a hazai bankok közül. Kezdetben havi 300 000 – 300 000 forintig kínált kedvezményes devizaváltást OTP középárfolyamon, mely mára a verseny miatt havi 600 000 - 600 000 forintra emelkedett. Az egyik havi keret a forintszámláról indított devizaátutalásokra, a másik havi keret a külföldi forintkártyás költésekre vonatkozik, nem beleértve a külföldi internetes költéseket. A kedvezményes devizaváltás azonban nem automatikus: csak azok érhetik el, akik az Árfolyam+ díjcsomagelemet megrendelik az internetbankban vagy a mobilapplikációban. Ennek havidíja jelenleg 124 forint helyett akciósan ingyenes jövő tavaszig. Az ingyenesség későbbi meghosszabbítására azonban lehet számítani.

TIPP: Ha az OTP Bank ügyfele vagy, fontos tudnod, hogy az Árfolyam+ kedvezménye csak a megrendelést követő hónaptól él. Ezért időben rendeld meg a díjcsomagelemet a nyaralásod előtt!

Devizaszámlás megoldások

A tavalyi évben két másik hazai bank is belépett a devizaváltási versenybe. Az Erste Bank havi 500 000 forintig, míg a Gránit Bank havi 550 000 forintig váltja kedvezményesen, középárfolyamon a legnépszerűbb devizákat a forinttal szemben, devizaszámla megléte esetén. Ezeknél a bankoknál semmilyen kiegészítő díjcsomag megléte nem szükséges. Ezeknek a megoldásoknak a közös jellemzője, hogy szükséges hozzá devizaszámla és forintszámla együttesen, ezek azonban nem kerülnek pénzbe.

Az Erste Banknál egyetlen havi csomagdíjért az ügyfelek korlátlan számú számlát nyithatnak, köztük devizaszámlákat is. A forint alapú számlához használt bankkártyát pedig bármikor hozzárendelhetik a devizaszámlájukhoz a bank mobilapplikációjában. Amíg a bankkártya valamelyik devizaszámlához van hozzárendelve, devizakártyaként funkcionál, külön díj nélkül.

BiztosDöntés.hu - Utat mutat a biztos pénzügyi döntésekhez.

Független kalkulátoraival és szakértői tapasztalatával a BiztosDöntés.hu segít megtalálni a biztos válaszokat - legyen szó bankhitelekről, bankszámlákról, állami támogatásokról, egészségpénztárakról vagy befektetésekről!

A Gránit Banknál másképp biztosítják a díjmentességet. A bank ingyenes havidíjú devizaszámlát kínál akciósan 2025. május 31-ig, és a hozzá kapcsolódó devizakártya első éves díjára is vonatkozik a díjmentesség. Az eddigi gyakorlat alapján feltételezhető, hogy az akciót meghosszabbítják majd.

Az Erste Banknál euró, amerikai dollár, kanadai dollár, angol font és svájci frank devizanemek és forint közötti, munkanapokon, 8 és 17 óra között történő devizaváltások során, a Gránit Banknál euró, amerikai dollár, angol font és svájci frank devizanemek és forint közötti, munkanapokon 9 és 17 óra közötti devizaváltások során érhető el a kedvezményes középárfolyam, tehát csak a forint devizapárokra. Az OTP Banknál minden devizára vonatkozik a kedvezmény és egész nap érvényes, hétvégén is.

A Gránit Banknál devizakártya csak euró és amerikai dollár alapú devizaszámlákhoz kérhető.

TIPP: Ha a forintkártyádat külföldön használod és forintban látod a kijelzést az ATM-en vagy POS terminálon, akkor a helyi devizanemet válaszd, mert azt biztosan kedvezőbb árfolyamon váltják át, mint a forintot.

Melyikkel járhatsz a legjobban?

Elsőre az OTP Bank megoldása tűnik kedvezőnek, hiszen a megszokott forintszámlákkal használható és teljesen automatikusan működik. Ehhez azonban meg kell rendelni a kiegészítő díjcsomagelemet, ami később, az akció megszűntével pénzbe kerülhet azokban a hónapokban is, amikor nem használod. Természetesen az elérhető nyereség még így is jelentős lehet.

Az Erste és a Gránit megoldása azonban jobban hasonlít a Revolutéhoz, hiszen a kedvezményesen átváltott devizát tartani is lehet, illetve a havi keretet több hónapon át kihasználva az összes, nyaralásra szánt pénzt fokozatosan át lehet váltani kedvezményesen.

Ezen kívül a külföldi webshopokban is kedvezményes árfolyamon lehet vásárolni, amire az OTP Banknál nincs lehetőség. A Revolut devizaárfolyama, illetve az Erste, Gránit és OTP Bankok középárfolyamai általában közel vannak egymáshoz, így nagyjából mindegy, melyiket választod. Bármelyik megoldással is biztosan jobban jársz, mintha nem használnád ki a kedvezményes lehetőséget.

A bankok hagyományos devizaeladási árfolyama és a kedvezményes árfolyamként biztosított középárfolyama között minden banknál jelentős, mintegy 3-4, sőt, akár 10 forintos árfolyamkülönbség is lehet, például az euró esetében. Ebből könnyen ki tudod számolni, hogy a nyaralásra szánt pénzed esetében mennyit nyersz, ha kihasználod a kedvezményes devizaváltás előnyeit.

Ha olyan pénzintézetnél bankolsz, ahol nincs lehetőség kedvezményes devizaváltásra, akkor használd ki a Revolut által biztosított kedvezményt. A Revolutra bankkártyával teljesen ingyen át tudod tenni a pénzed a magyarországi forintszámládról, a jóváírás ráadásul azonnali.

TIPP: Ha külföldön jársz, ne feledkezz meg az általános, euróban végzett ATM készpénzfelvételi kedvezményről sem, az Európai Uniós és az EGT-tagállamok területén. A CIB, Erste és az OTP bankok ezen kívül kedvezményes ATM-készpénzfelvételt biztosítanak több külföldi országban is, ha a bankcsoporti ATM-eket használod. Ezekkel jelentős banki költséget spórolhatsz meg.

Szerző: Gergely Péter - pénzügyi szakértő

Hasznosnak találtad a cikket?

0

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.