Hol érdemes utasbiztosítást kötni? A különböző módszerek előnyei és hátrányai

Insura 2024. március 13. UTAS jóváhagyott Szakértői cikk
Utazásaid megtervezésének fontos mozzanata az utasbiztosítás megkötése, hiszen nem mindegy, milyen védelemmel rendelkezel te, az autód, a poggyászod, vagy akár a magaddal vitt eszközeid. Ha nem tudod, hol köss utasbiztosítást, olvass tovább: cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen lehetőségeid vannak, és milyen előnyökkel vagy akár hátrányokkal járhat az adott módszer!
Hol érdemes utasbiztosítást kötni?

Hitelkártya és bankkártya mellé járó utasbiztosítások

Egyes bank- és hitelkártyák mellé – jellemzően a magasabb kategóriájú számlacsomagokban – automatikusan jár utasbiztosítás, más számlák esetén pedig önkéntesen választható ez a lehetőség. Ha igénybe vennéd a bankkártyád mellé járó utasbiztosítást, utazás előtt feltétlenül olvasd át a biztosítás feltételeit, és győződj meg arról, hogy kár esetén megfelelő összegeken térítene az adott termék.

A bankkártyák mellé kínált biztosítások buktatója leggyakrabban az, hogy bizonyos országokra nem terjednek ki, nem rendelkeznek megfelelő fedezetekkel és limitösszegekkel, vagy túlságosan szigorúak a kizárás feltételei. A biztosítási üzletággal is rendelkező bankok kivételével a pénzintézetek többnyire egy konkrét biztosítóval szerződnek le, az ő terméküket kínálják az ügyfeleknek. Mindig ellenőrizd, hogy ki a bankod biztosítási partnere, hiszen kár esetén őket kell majd felkeresned, és a biztosítással kapcsolatos kérdéseidre is ők tudnak válaszolni.

Az utazási irodák és légitársaságok ajánlatai

Ha a vakáció megszervezését utazási irodára bízod, bizonyára az ajánlat részeként az utasbiztosításra is kapsz egy javaslatot. Ez egy kényelmes lehetőség, hiszen így az adott dátumnak, úti célnak és az utazás módjának megfelelően kapod az ajánlatot, azonban mielőtt automatikusan jóváhagynád, ellenőrizd a biztosítás legfontosabb paramétereit.

A legtöbb légitársaságnál szintén köthető utasbiztosítás, ők az utazási irodákhoz hasonlóan szerződött partneren keresztül kötik a biztosításokat, amelynek megvannak a maga hátrányai. Ebben az esetben ugyanis elesel az összehasonlítás lehetőségétől, és elképzelhető, hogy nem az igényeidhez legközelebb álló termék véd majd az utazásod során. Arról nem is beszélve, hogy hacsak nem keresed fel a biztosító ügyfélszolgálatát, nem elérhető olyan biztosítási szakértő sem, akinek menet közben fel tudnád tenni a kérdéseidet.

Ne feledd, hogy nem kell azonnal döntened: nyugodtan hasonlítsd össze az irodától vagy légitársaságtól kapott ajánlatot további termékekkel, így tudatosabban választhatsz! Ebben a helyzetben kifejezetten hasznos, ha az utasbiztosítás tartalmaz útlemondás fedezetet, így ha valamilyen okból nem tudsz utazni, mérsékelheted az ezzel járó kiadásokat.

Mit kell ellenőriznem? Utasbiztosítás megkötése előtt ezeket a paramétereket érdemes ellenőrizned: a biztosítás területi és időbeli hatálya, a pontos fedezetek, a fedezetekhez tartozó limitösszegek, a kárbejelentés menete, valamint a kizárás esetei.

Biztosítási ügynökök és a biztosító saját felületei

Sokak számára bevált módszer, hogy egy adott biztosítónál kötnek utasbiztosítást, akár személyesen, akár a biztosító weboldalán, vagy biztosítási ügynökön keresztül. Ennek a módszernek az előnye, hogy azonnal választ kaphatsz a kérdéseidre, így szakértői segítséggel, tudatosabban dönthetsz. Elképzelhető azonban, hogy más biztosítóknál a te igényeidre sokkal kedvezőbb termékek is elérhetők, ami nem fog kiderülni, ha egyetlen biztosítóhoz ragaszkodsz. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy míg a biztosítási ügynök az adott biztosítóval áll megbízásos jogviszonyban, az alkusz mindig az ügyfél képviseletében jár el, és az ő érdekeit tartja szem előtt az egyes ajánlatok összehasonlításakor.

Független biztosításközvetítő vagy alkusz

Akármelyik néven is ismered a kettő közül, a független biztosításközvetítők tevékenységét szigorúan szabályozzák, ezért kötelesek számodra elegendő mennyiségű ajánlatot kínálni utasbiztosítás esetén is. Ezzel hatalmas előnybe kerülsz, hiszen így a saját szempontjaid alapján hasonlíthatod össze több biztosító ajánlatát. Az alkuszok ráadásul ingyenes szakértői segítséget is nyújtanak, ezért ha a díjszámítás vagy összehasonlítás során bárhol elakadnál, bátran felteheted a kérdéseidet.

Mondjunk jobbat? Mindezt már az otthonod kényelméből is elintézheted, hiszen az INSURA utasbiztosítás kalkulátorával könnyedén összehasonlíthatod partnereink ajánlatait az úti célodnak, az utazásod módjának, és a saját biztosítási igényeidnek megfelelően. Ne elégedj meg az első szembejövő ajánlattal: válassz tudatosan, és rendelkezz olyan védelemmel utazásod során, amit megérdemelsz!

Köss utasbiztosítást akár az indulás napján is!

Az Insurán pár perc alatt megkötheted utasbiztosításodat: kalkulálj és tudd biztonságban magadat, útitársaidat és akár gépjárművedet is!

Európai Egészségbiztosítási Kártya

A kék kártyaként is ismert dokumentum némiképp kakukktojás a felsorolásban, hiszen ebben az esetben nem utasbiztosítási termékről van szó, hanem a hazai TB-jogviszonyod kiterjesztéséről. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a megjelölt országokban is jogosulttá válsz a helyi társadalombiztosítás által finanszírozott ellátásra, azonos feltételekkel, mint az adott ország állampolgárai. Bár mindenképpen ajánlott a kártya kiváltása, fontos, hogy ez nem helyettesíti a megfelelően kiválasztott utasbiztosítást: nem tartalmaz például poggyászra és felszerelésre vonatkozó fedezeteket, nem vonatkozik a magánellátásra, és jellemzően a mentés költségeit sem téríti meg.

TIPP: Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát online, postai úton és személyesen is igényelheted. A kormányablakokban rendezett TB-jogviszony esetén azonnal kiállítják!

Hasznosnak találtad a cikket?

5

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.