Melyik a legjobb utasbiztosítás? 5 szempont, amit érdemes mérlegelni

Insura 2023. április 26. UTAS
Utazásod előtt érthető, ha te is a lehető legjobb utasbiztosítást szeretnéd megkötni, de vajon melyek azok a szempontok, amely alapján meg tudod állapítani, hogy valóban a legelőnyösebb megoldást választod? Cikkünkben eláruljuk, hogyan döntheted el, hogy melyik a legjobb utasbiztosítás, és segítünk a különböző tényezők rangsorolásában is!
Legjobb utasbiztosítás

1. Az utazás célja

Az utasbiztosítás kiválasztásakor nagyon fontos, hogy az utazás céljának megfelelő ajánlatok közül válogass. Gondolj csak bele, nem mindegy, hogy egy olaszországi városnéző túrára indulsz, vagy Szlovéniába mész raftingolni: minden utazásnak és úti célnak más a kockázata, ezért ennek megfelelően kell választanod. Az INSURA utasbiztosítás kalkulátorában könnyedén megadhatod, hogy hova készülsz, és meg tudod jelölni az utazás célját is, tengerparti nyaralástól egészen a hegymászásig – így biztos lehetsz benne, hogy az utasbiztosítás a számodra fontos káresetekre nyújt fedezetet, így az igényeidre szabott ajánlatok közül tudsz válogatni.

Köss utasbiztosítást akár az indulás napján is!

Az Insurán pár perc alatt megkötheted utasbiztosításodat: kalkulálj és tudd biztonságban magadat, útitársaidat és akár gépjárművedet is!

2. A fedezetek köre

Ha már fedezetek, a legjobb utasbiztosítás kiválasztásakor természetesen azt sem lehet kihagyni, hogy pontosan milyen káreseményekre biztosít kártérítést az adott konstrukció. Ez biztosítónként, de akár termékenként is eltérő lehet, ezért nem elég csak rábökni egy szimpatikus ajánlatra, ellenőrizni kell a biztosítási feltételeket is. Gondolatban vedd sorra, hogy milyen káresetektől tartasz leginkább: lopás, betegség, értékek vagy poggyász elvesztése, bérelt eszközök sérülése? Egy jó utasbiztosítás széles körű biztosítási védelmet nyújt az utazás módja és célja alapján, ezért ahogy nincs két egyforma út, úgy egyforma utasbiztosítások sincsenek – ami korábban bevált, egy másik utazáson már nem biztos, hogy elég. Természetesen az sem mindegy, hogy mivel utazol, hiszen autós utazás esetén hatalmas segítség lehet az autós asszisztencia, ha pedig repülővel mész, a járatkésés vagy a poggyász elkeveredése esetén számíthatsz a biztosító segítségére.

3. A kártérítés maximális összege

Bizony, nem elég csupán a fedezetek körét nézni, a maximális kártérítési összegeket is érdemes ellenőrizni. Hiába nyújt egy biztosítás fedezetet minden elképzelhető káreseményre, ha a várható kártérítés összege elenyésző: egy amerikai út során például többmilliósra is rúghat az orvosi ellátás költsége, de a mentés, vagy akár egy autójavítás költségei Európán belül is igen magasak lehetnek. Emiatt az ajánlatok összehasonlításakor ellenőrizd azt is, hogy az egyes fedezetekhez milyen kártérítési összegek tartoznak, így kár esetén sem fog meglepetés érni!

4. A feltételek és kizárások

Mint minden biztosításnak, az utasbiztosításnak is vannak feltételei, illetve kizárásai. A biztosításokra jellemzően igaz, hogy a súlyosan gondatlan, alkoholos vagy kábítószeres befolyás alatt bekövetkezett károkra nem fizet, tehát ha a tengerparti buli hevében elesel és eltöröd a lábad, vagy a síbaleseted előtt alaposan feltankoltál a hüttében, a biztosító megtagadhatja a kártérítést. Az utazásra nem javasolt térségekre szintén nem vonatkozik a biztosítási fedezet, sportok esetén pedig kiemelten fontos, hogy betartsd a biztosítási feltételeket, hiszen könnyedén elúszhat a kártérítés, ha nem a kijelölt pályán síelsz, vagy nem az engedélyezett mélységig búvárkodsz. Káresemény esetén fontos, hogy betartsd a kárbejelentési határidőt, ugyanis ha ebből kicsúszol, a biztosító szintén megtagadhatja a kártérítés kifizetését.

5. A biztosítás díja

Természetesen az utasbiztosítás kiválasztásakor nem elhanyagolható szempont a biztosítás díja sem, azonban ne ez legyen a döntő szempont. Amennyiben találsz két azonos fedezettel és kártérítési összegekkel rendelkező ajánlatot, nyugodtan választhatod az olcsóbbat, azonban nem a legjobb döntés gondolkodás nélkül megkötni a legolcsóbb biztosítást. Ugyanígy az sem biztos, hogy a legdrágább ajánlat egyben a legjobb is, hiszen felesleges olyan fedezetekre kötni, amelyre nincs szükséged. Láthatod, hogy a legjobb utasbiztosítás kiválasztása alapos mérlegelést igényel, azonban kár esetén hálás leszel magadnak, amiért rászántad az időt és tudatosan hasonlítottad össze az ajánlatokat. Biztonságos utazást!

Hasznosnak találtad a cikket?

3

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.