Motor CASCO: plusz védelem két kerékre is!

Insura 2023. augusztus 28. CASCO
Amikor meghalljuk a CASCO kifejezést, leggyakrabban autókra asszociálunk, azonban a motorkerékpárokra is ugyanannyira hasznos megkötni a biztosítást, hiszen az elemi-, törés- és lopáskárok a két keréken közlekedők számára is igen nagy kiadást jelentenek. Természetesen az autó és a motor CASCO biztosítása között vannak különbségek – cikkünkben mutatjuk, mire kell figyelned!
Motor CASCO biztosítás

Milyen járművekre köthető meg a motor CASCO?

Általánosságban a motor CASCO biztosítása csak kis- és nagymotorra köthető meg, tehát olyan motorkerékpárokra, amelyeknek lökettérfogata meghaladja az 50 cm3-t, saját tömegük nem haladja meg a 400 kg-t, tervezett sebességük pedig nagyobb, mint 50 km/h. Vannak biztosítók, amelyeknél a segédmotoros kerékpárok és a mopedautók is hasonló feltételekkel biztosíthatók, azonban ezeknek mindig feltétele a rendszám megléte – ez a motorkerékpároknál egyébként is kötelező. Jó, ha tudod, hogy új, 0 kilométeres motorkerékpárt jellemzően könnyebb biztosítani, ugyanis egyes biztosítók csak ezzel a feltétellel vállalják a motor CASCO biztosítását.

Miért hasznos a motor CASCO biztosítása?

Egy motorkerékpár sokkal kiszolgáltatottabb a természeti-, lopás- és töréskároknak, mint egy személyautó, ezért ha motort vásárolsz, mindenképpen meg kell fontolnod a CASCO megkötését. Egy motorkerékpárt gyakran hagysz hosszabb-rövidebb időre a szabad ég alatt, ahol nemcsak a lopás veszélyének van kitéve, de egy hevesebb zivatar vagy egy másik gépjármű is könnyedén kárt tehet benne. Évente több mint 1300 motoros szenved személyi sérüléssel járó balesetet az utakon, a töréskárok pedig ennél is sokkal gyakoribbak. Elég csak arra gondolni, hogy egy motor sokkal nehezebben vehető észre az utakon, mint egy autó, ráadásul a tömegéhez képest lényegesen nagyobb sebességre képes, ezért a sérülés mértéke is nagyobb lehet. Váratlan helyzetekben még egy tapasztalt motoros is könnyen felborulhat a járművel, és további rizikót jelent, hogy a motorkerékpárt sokan szezonálisan használják, a motor vezetéséhez szükséges képességek azonban már néhány hetes kihagyás alatt is megkophatnak. Szintén a CASCO mellett szól, hogy elég csak egy nagyobb esés, és akár komolyabban is sérülhet a motor, amelynek javítását CASCO nélkül neked kell kifizetned – kivéve persze, ha a kárt más okozta.

Létezik-e motor CASCO kalkulátor?

Természetesen, sőt, az Insurán is kalkulálhatsz CASCO-t motorodra, csupán meg kell adnod a szerződőre és a járműre vonatkozó legfontosabb adatokat! A kalkulációs folyamat szinte megegyezik azzal, mintha autóra számolnád ki a CASCO-d díját, azonban olyan, plusz információkat is meg kell adnod, mint pl. a bukósisakok vagy motoros ruházatok száma, hiszen egy jól megválasztott, teljes körű CASCO ezek sérülése esetén is térít. Gondolj csak bele, mekkora kiadást jelent egy bukósisak vagy protektor cseréje, főleg, ha azt nézed, hogy egy esetleges sérülés esetén ezeket mindenképp le kell cserélni, ugyanis védelmi funkciójukat csak sértetlenül tudják ellátni. Kalkuláció során ügyelj arra, hogy minden adatot pontosan adj meg, részletesen jelöld a motor felszereltségét, és ügyelj a kártörténeti információk helyességére. Mint minden CASCO biztosítás esetében, motorkerékpár biztosításakor is érdemes többféle önrésszel és fizetési ütemmel is kalkulálni (ezt az INSURA kalkulátorában az ajánlati oldalon teheted meg), ezek ugyanis nagyban befolyásolhatják a díjakat.

CASCO biztosítás kalkulátor

Kalkulálj és biztosítsd átfogóan motorkerékpárodat vagy más járművedet törés-, lopás- és elemi károkra, választható önrésszel – több biztosító ajánlata egy helyen!

Mire kell még figyelni kalkuláció esetén?

Elképzelhető, hogy egyes modellekre kevesebb ajánlatot látsz a személygépjárművekhez képest – ennek az oka egyszerűen az, hogy kevesebb biztosító vállalja a motorkerékpárok CASCO biztosítását. Gondolj csak bele: egy motorkerékpár esetében sajnos jóval nagyobb a töréskár és a lopás esélye, ezért a biztosítók kockázatvállalása is jelentős mértékben nő, amelyet már nem lehetne megfizethető díjakkal kompenzálni. Fontos részlet, hogy a motorkerékpár CASCO megkötése védelmi berendezés(ek) meglétéhez kötött: új motor esetén kormányzárral, használt motor esetén pedig gyári indításgátlóval, vagy gyári, esetleg utólag beszerelt riasztóval kell rendelkeznie a járműnek. A CASCO szerződés megkötésének gyakran feltétele a helyszíni szemle, amelyre motorkerékpár esetén is szükség lehet – erről mindig tájékoztatunk az ajánlati oldalon, ezért azonnal tudni fogod, hogy kell-e még plusz lépésekre számítanod. A bonus-malus rendszer motorkerékpárokra is vonatkozik, így a bónusz fokozatod befolyásolhatja a biztosítási díjat – ne feledd azonban, hogy a CASCO bónusz fokozatok eltérnek a kötelező biztosításnál megszokott rendszertől, ezért ne lepődj meg, ha biztosítónként eltérést tapasztalsz.

Milyen esetekben fizet és nem fizet a motor CASCO?

A teljes körű CASCO, akárcsak az autók esetén, töréskárra, elemi károkra és lopáskárra térít, amely további fedezetekkel egészülhet ki. A biztosítóknak ugyanakkor számos kártérítési feltételük lehet, amelyeket érdemes még biztosításkötés előtt átolvasni, így kár esetén nem érhet meglepetés. A lopáskárokat természetesen csak akkor téríti meg a biztosító, ha a motor le volt zárva, és a védelmi berendezést rendeltetésszerűen használtad. A biztosító általában a kár kapcsán felmerülő plusz költségeidet is téríti egy bizonyos limitig, például a tréler, a kölcsönjármű vagy a tárolás költségét. Érdemes olyan biztosítást választani, amely a motoros felszerelés sérülésére is fizet, hiszen ezek nem elhanyagolható kiadást jelentenek. Motorkerékpárok esetén egyes biztosítók az esztétikai károkra nem fizetnek, csak akkor, ha a sérülés a mindennapi használatot akadályozza, illetve előfordulhat, hogy a károk kifizetésére csak közúti közlekedés során szerzett kár esetén kerül sor. Ha a szerződés tartama alatt átalakítást végeztél a járművön, és azt nem jelentetted be a biztosítónak, szintén mentesülhet a biztosító a kártérítés kifizetése alól. Láthatod tehát, hogy nem mindegy, melyik CASCO-t választod: biztosításkötés előtt mindenképp kalkulálj és válaszd ki azt az ajánlatot, amely a legközelebb áll az igényeidhez!

Hasznosnak találtad a cikket?

1

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.