Eurotax: mikor lehet hasznos, és mi az Eurotax kód?

Insura 2024. május 6. ÁTÍRÁS
Az Eurotax kifejezéssel legalább egyszer minden autóvezető találkozott már – ha máshol nem is, a forgalmi engedélyben található Eurotax kód rubrikát biztosan észrevetted. De vajon mit tegyen az, akinél ez a mező üresen szerepel, és mire jó egyáltalán az Eurotax adatbázis? Cikkünkben részletesen megvizsgáljuk az Eurotax szolgáltatást, annak elérhetőségét és előnyeit.
EUROTAX kód

Mit jelent az Eurotax?

Az Eurotax egy papír alapú katalógusként indult 1957-ben, és az egyes használtautók értékét tartalmazta, amely főként kereskedőknek szolgált hasznos információval. Azóta természetesen rengeteget fejlődött az adatbázis, így mára Európa legátfogóbb és legmegbízhatóbb értékbecslési szolgáltatását adja. A különböző statisztikai modellek és piaci elemzések alapján publikált adatokat már nemcsak kereskedők használják, de importőrök, biztosítók, lízingcégek, kárszakértők és hitelintézetek is. Az adatbázis valamennyi Európában forgalmazott járműtípust és -modellt tartalmaz, minden létező szériában és felszereltségben – ezekhez pedig egy-egy kód tartozik, ezt nevezzük Eurotax kódnak.

Mire használják az Eurotax kódot?

A 8 karakteres, betűk és számok kombinációjából álló Eurotax kód segítségével könnyedén beazonosítható az egyes járműmodellek felszereltsége és értéke, ráadásul egyedülálló módon a várható értékcsökkenés is nyomon követhető az adatbázis segítségével. Ezeket az információkat számos területen használják – például az INSURA kötelező biztosítás kalkulátorában is ez alapján tudsz szűrni az egyes modellek és kivitelek között, és a CASCO kalkulátorban is ebből az adatbázisból származik a jármű bruttó újkori értéke. A biztosítók által alkalmazott avultatáshoz és a maradványérték megállapításához is az Eurotax adatbázist használják, a bankok pedig a hitelösszeg megállapításában támaszkodnak rá.

Hogyan lehetséges az Eurotax kód lekérdezése magánszemélyeknek?

Az Eurotax kód magánszemélyek számára is számos hasznos információt rejt: ha például értékálló autót vásárolnál, vagy ritkább járművet adnál el, az adatbázisból lekérhető aktuális piaci ár és az értékcsökkenés előrejelzése kiváló támpontként szolgálhat az ügylethez. Rossz hír azonban, hogy az Eurotax adatbázis néhány éve már nem érhető el közvetlenül magánszemélyeknek, így ha mindenképpen szükséged lenne egy jármű Eurotax-kódjára, azt külsős szolgáltatáson, vagy esetleg egy jóindulatú autókereskedőn keresztül tudod lekérdezni. Jó, ha tudod, hogy az Eurotax adatbázis használata fizetős, és várhatóan a közvetítői szolgáltatásért külön is fizetned kell. Természetesen nem kizárt, hogy hamarosan újra elérhetővé válik az adatbázis magánszemélyeknek is, azonban várhatóan ekkor is csak költségtérítés ellenében érhető majd el a szolgáltatás – ez egy ekkora és ilyen pontos adatbázis esetén tökéletesen érthető.

Sokan félreértik: Eurotax kód vagy a forgalmi engedély száma?

Gyakran okoz félreértést a Magyarországon kiadott forgalmi engedélyekben található Eurotax kód rubrika: mivel közvetlenül a forgalmi engedély száma alatt helyezkedik el, sokan gondolják, hogy ez a kombináció valójában maga a kód. Sajnos ez a mező már évek óta üresen áll a forgalmikban, és nem is lehet tudni, hogy valaha elkezdődik-e az Eurotax kódok feltüntetése az okmányokban – bár a hivatalos egyeztetések elvileg elindultak erről, azóta sem született végleges döntés az ügyben. Ezzel kapcsolatban tehát teendőd nincs, teljesen normális, ha nem szerepel a kód a forgalmidban, így ennek pótlásáról sem kell gondoskodnod.

Hogyan becsülhetem meg járművem értékét az Eurotax adatbázis nélkül?

Ha szeretnéd korrekt áron meghirdetni az autódat, az Eurotax adatbázis nélkül is többféle lehetőség közül választhatsz. A legolcsóbb megoldás természetesen az, hogy felkeresel néhány használtautó-hirdetési portált, és megnézed, hogy a járműveddel megegyező, vagy legalábbis hasonló évjáratú, kivitelű, állapotú és felszereltségű járműveket milyen áron hirdetik jelenleg. Léteznek különböző használtautó-értékbecslési szolgáltatók is, akiket nemcsak eladáskor, de vitás kárrendezés esetén is megkereshetsz, például akkor, ha totálkár esetén nem értesz egyet a biztosító megajánlott kártérítési összegével.

TIPP: Ha autóvásárlás előtt állsz, gépjármű átírás kalkulátorunkkal könnyedén ellenőrizheted az átírás várható költségeit!

Hasznosnak találtad a cikket?

3

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.