Forgalmi engedély kódok: ezeket a hasznos információkat rejti a forgalmid

Insura 2024. február 22. ÁTÍRÁS
Bár a forgalmi engedély ma már nem akad mindennap a kezünkbe, rengeteg hasznos adatot és információt tartalmaz, amely számos helyzetben jól jöhet. A jármű adásvétele során és biztosításkötéskor kifejezetten nagy segítség lehet, ha tudod, mit hol kell keresned: nézzük is a forgalmi engedély kódok jelentését, és a forgalmival kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!
Forgalmi engedély hasznos információk

Milyen célt szolgál a forgalmi engedély?

A forgalmi engedély az egyik legfontosabb irat, amellyel egy jármű rendelkezik, hiszen ez igazolja, hogy a jármű műszaki és környezetvédelmi szempontból alkalmas a közúti forgalomban való részvételre. A forgalmi engedély érvényessége új autók esetén 4 év, ennek leteltét követően pedig 2 év, ilyen időközönként szükséges műszaki vizsgára vinni a járművet. Az érvényesség határidejét mindig feltüntetik a forgalmiban, az ügyfélkapuval rendelkező üzembentartók pedig automatikusan értesítést kapnak a következő műszaki esedékességéről.

Mit jelentenek a forgalmi engedély kódjai?

Ha megvizsgálod a forgalmi engedélyt, láthatod, hogy számos különböző kód szerepel rajta, amelyek hasznos információkat nyújtanak a jármű tulajdonságairól. A dokumentum első oldalán a jármű legfontosabb adatait találod, valamint a jobb felső sarokban olvasható a forgalmi engedély sorszáma, amely nem összetévesztendő az Eurotax-kóddal – utóbbi mező leggyakrabban üresen szerepel az iratban. Ezen az oldalon és a forgalmi kihajtását követően is számos betűvel és számmal jelölt kódot találsz – vegyük sorra röviden ezeknek a jelentését!

 • Rendszám (A)
 • Első nyilvántartásba vétel időpontja (B): az az időpont, amikor a gépjárművet először forgalomba helyezték, amely történhetett külföldön is.
 • Forgalmi engedély jogosultja (C.1): az üzembentartó adatai (név, lakcím, a jogosultság minősége (pl. tulajdonos)).
 • A jármű gyártmánya (D.1): a gépjármű márkája.
 • A jármű típusa (D.2): a jármű pontos típuskódja.
 • A jármű kereskedelmi leírása (D.3): a járműmodell neve (pl. Astra)
 • Alvázszám (E): a jármű egyik legfontosabb egyedi azonosítója.
 • A jármű együttes tömege (F.1): a legnagyobb megengedett tömeg, amely magában foglalja az utasok és a rakomány megengedett tömegét is.
 • A jármű saját tömege (G): a jármű önálló, utasok és rakomány nélküli tömege.
 • Az okmány érvényességének ideje (H): az irat érvényességének időtartama, csak ideiglenes forgalmi engedély esetén töltik ki. Nem azonos a műszaki vizsga esedékességével!
 • Első magyarországi nyilvántartásba vétel időpontja (I): külföldi jármű esetén eltér a B pontban szereplő dátumtól.
 • A jármű kategóriája (J): betűkkel és számokkal jelzett kategória, pl. M1 – személygépkocsi.
 • Típus-jóváhagyási szám (K): igazolja, hogy a jármű megfelel a vonatkozó uniós jogi szabályozásoknak és műszaki követelményeinek. A mező szerepelhet üresen is.
 • Vontatási adatok (O): a fékezett és fékezetlen vontatmány megengedett tömege kilogrammban, csak vonóhoroggal felszerelt járművek esetén.
 • A jármű hengerűrtartalma (P.1): a motor lökettérfogata köbcentiméterben megadva.
 • A jármű legnagyobb teljesítménye (P.2): a jármű legnagyobb leadott teljesítménye kilowattban megadva.
 • A jármű hajtóanyaga (P.3): az üzemanyag típusa.
 • Motorkód vagy motorszám (P.5): a motor egyedi sorszáma.
 • A jármű teljesítmény/tömeg aránya (Q): csak motorkerékpárokra vonatkozik.
 • A jármű színe (R)
 • Ülések száma (S.1)
 • Állóhelyek száma (S.2): csak autóbuszokra vonatkozik.
 • Környezetvédelmi osztályba sorolás (V.9): más néven EURO-besorolás.

A forgalmiban ezen kívül kód nélkül találod meg a jármű gyártási évét a Q mező alatt, és itt láthatod a sebességváltó fajtáját is kódszám alapján (0: mechanikus, 1: félautomata, 2: automata, 3: szekvenciális). A dokumentum másik felén a műszaki érvényességre vonatkozó információkat, a hivatalos feljegyzések helyét (pl. átalakítás), valamint a kódmagyarázatot találhatod.

Ezekben az esetekben jöhetnek jól a forgalmi adatai

A fenti listából láthatod, hogy rengeteg információt tudhatsz meg a forgalmiból, de vajon mikor lehet szükséged ezekre az adatokra? Autóvásárlás esetén például több esetben is jól jöhetnek: rendszám megadásával, ügyfélkapu használatával könnyedén ellenőrizheted a jármű kártörténetét, adatait, és összevetheted a műszaki vizsgán készült fotókat a hirdetésben szereplőkkel. Bizonyos fizetős szolgáltatások alvázszám alapján még részletesebb kártörténeti információt adnak, amit szintén érdemes megfontolni. Vételi szándék esetén a forgalmiban szereplő, vagy az ügyfélkapuval lekért adatokkal végezhetsz egy kalkulációt a járműre vonatkozó KGFB-tarifákról, az INSURA kötelező biztosítás kalkulátorában ráadásul el is mentheted a díjszámítást, így az adásvételt követően már csak be kell fejezned a biztosításkötést. Az adásvételt megelőző eredetiségvizsgálat során a forgalmi engedély adatait és annak eredetiségét is ellenőrzik, ezért ennek megléte feltétlenül szükséges egy jármű eladásához.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Találd meg a legkedvezőbb kötelező biztosítást kalkulátorunkkal, és kösd meg a szerződésedet akár azonnal! Új szerződés kötése vagy biztosítóváltás – minden biztosító ajánlata egy helyen.

Mikor kell magamnál tartanom a forgalmi engedélyt?

2023 óta országhatáron belül már nem kell magadnál tartanod a forgalmi engedélyt, így egyre kevesebb esetben van rá szükség a hétköznapokban. Külföldi utazáskor azonban feltétlenül legyen nálad, hiszen a szükséges úti okmányok listája országonként eltérő – ne feledd, hogy ha autóval készülsz külföldre, bizonyos országokban szükséged lesz zöldkártyára vagy határbiztosításra is! Ahogy azt előbb már említettük, mindenképpen szükséged van a forgalmira adásvétel és eredetvizsga esetén, valamint a kétévente esedékes műszaki vizsgán is elkérik a dokumentumot.

Ezekre figyelj, hogy szabályos legyen a forgalmid

Bizonyos esetekben szükség lehet új forgalmi engedély kiállítására: a leggyakoribb eset a gépjármű átírás, amely történhet adásvétel, ajándékozás, öröklés vagy üzembentartó váltás miatt is. Ekkor a kormányhivatalban azonnal kiállítják az új forgalmi engedélyt, amelynek költsége jelenleg 6000 Ft. A forgalmi engedély elvesztése, ellopása vagy megsemmisülése, valamint névváltozás esetén feltétlenül szükséges az irat pótlása, amelyet szintén a kormányhivatalokban kezdeményezhetsz. Ha a forgalmit ellopták, feljelentést kell tenned a rendőrségen, majd ezt az eljáró kormányhivatalban igazolnod kell a feljelentés másolatával vagy rendőrségi jegyzőkönyvvel. Nem kell megfizetned a 6000 forintos illetéket, ha a forgalmit ellopták, vagy családi állapotból eredő (pl. házasságkötés vagy válás) névváltozás történt.

TIPP: Ha új forgalmi engedélyre van szükséged (pl. átírást vagy átalakítást követően), az okmányirodában igazolnod kell a kötelező biztosításod meglétét biztosítási ajánlattal. Ha nálunk kötötted a KGFB szerződést, akkor ezt a MyInsura fiókodból könnyedén letöltheted!

Ügyelj arra, hogy ha a járművön átalakítás történik (pl. motorcsere, újrafényezés, karosszériafóliázás, vonóhorog felszerelése), annak szerepelnie kell a forgalmi engedélyben. Ennek a feltételei attól függően változnak, hogy pontosan milyen átalakításra kerül sor: színváltozás esetén például úgynevezett színszemle szükséges, vonóhorog felszerelése esetén ismételt műszaki vizsga történik, egyes átalakításokat pedig előre kell engedélyeztetni a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál.

Forgalmi engedély kódok - Infografika

Forgalmi engedély kódok

Hasznosnak találtad a cikket?

20

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.