Extrém sport biztosítás: hasznos mentőöv az adrenalin szerelmeseinek

Insura 2024. június 14. UTAS jóváhagyott Szakértői cikk
Azok számára, akik utazásuk során előszeretettel kóstolnak bele az extrém sportokba, különösen fontos az utasbiztosítási védelem. Fontos részlet ugyanakkor, hogy a hagyományos utasbiztosítások nagy része kizárja a fedezetei közül az extrém sportokat, így az ezzel kapcsolatos károkat csak külön kiegészítővel lehet biztosítani. Cikksorozatunkban ezúttal az extrém sport biztosítást vesszük górcső alá: első cikkünkből megtudhatod, pontosan milyen sportágakat kell külön biztosítanod, és miért fontos, hogy tudatosan válassz.
Extrém sport biztosítás

Mit jelent az extrém sport biztosítás?

Sokszor olvashattad már, hogy utasbiztosítás megkötésekor nagyon fontos, hogy az úti célnak, az utazás módjának és a tervezett programnak megfelelő utasbiztosítást köss. Ez kifejezetten igaz azokra az esetekre, ha az utazáson valamilyen sporttevékenységet végzel, vagy sport célú utazást tervezel (pl. síelés). Ennek az oka igen egyszerű: sportolás közben sokkal nagyobb a sérülés kockázata, ráadásul felmerülnek olyan, speciális kockázatok, amelyekre egy hagyományos, alap utasbiztosítás nem, vagy csak korlátozottan nyújt fedezetet. Ezek a különleges fedezetek óriási segítséget nyújthatnak, ha sportolás közben valamilyen baleset ér, vagy megsérül a saját, vagy akár bérelt sportfelszerelésed, ezért ha – akár csak részben – aktívabb pihenést tervezel, érdemes ennek megfelelő utasbiztosítást kötni.

TIPP: Az INSURA utasbiztosítás kalkulátorában vízi sportokra, téli sportokra és extrém sportokra is köthetsz utasbiztosítást, az egyes opciókra kattintva pedig tovább szűkítheted a tervezett sporttevékenységet – így csak olyan ajánlatokat listázunk neked, amelyek az adott sportágra vonatkoznak!

Mit nevezünk extrém sportnak az utasbiztosítás vonatkozásában?

A biztosítók többnyire két csoportba sorolják a sportágakat, ezek a szabadidős és extrém sportok – utóbbit egyes biztosítók veszélyes vagy kockázatos sporttevékenységnek is nevezhetik. Az extrém sportokat ezen belül is sok biztosító bontja külön aszerint, hogy az adott sporttevékenység téli sportnak minősül-e – ez azért fontos, mert így egyértelműbbek a síbiztosítás feltételei. A szabadidős sporttevékenységek egy részét többnyire az alap utasbiztosítás is fedezi, azonban az, hogy pontosan mely sportágak számítanak szabadidős és extrém sportnak, biztosítónként változhat. Szabadidős sportok alatt többnyire olyan hobbitevékenységet értünk, amelyek nem igényelnek különös előképzettséget: ilyen például a horgászat, a kijelölt úton történő kerékpározás, az úszás, a tollaslabda, a gyalogtúra, a strandröplabda, a bowlingozás, vagy akár a szánkózás. Biztosítótól függően extrém sportnak minősül például valamennyi ejtőernyős ugrás, a sárkányrepülés, a búvárkodás, a hegymászás, a terepfutás, a vízisí és a szörf. Mivel az egyes biztosítók feltételei között jelentős különbségek is lehetnek, az utasbiztosításod kiválasztása előtt feltétlenül olvasd el a biztosítási feltételeket, a biztosítók ugyanis tételesen felsorolják, hogy milyen sportágakra vonatkozik – vagy épp nem vonatkozik – az adott fedezet.

Köss utasbiztosítást akár az indulás napján is!

Az Insurán pár perc alatt megkötheted utasbiztosításodat: kalkulálj és tudd biztonságban magadat, útitársaidat és akár gépjárművedet is!

Hogyan válasszam ki a megfelelő extrém sport biztosítást?

Mivel a feltételek nem egységesek, a megfelelő extrém sport biztosítás kiválasztása tudatosságot és némi türelmet igényel. Fontos ellenőrizni, hogy a kiválasztott biztosítás milyen feltételekkel térít az adott sportra, ugyanis hiába létezik a fedezet, az ehhez kapcsolódó kártérítési limitekben szintén lehetnek különbségek. Ugyancsak érdemes meggyőződni arról, hogy milyen széles a sporttevékenységhez köthető szolgáltatások köre: extrém sport esetén érdemes a magasabb védelmi szintű, átfogóbb csomagot választani. Nem mindegy például, hogy a biztosító fizeti-e a hiperbár-kamrás kezelést búvárbaleset esetén, vagy fedezi-e a bérelt SUP pótlását, ha az véletlenül megsérült használat közben. Extrém sporthoz köthető sérülések esetén gyakran van szükség speciális, esetenként helikopteres mentésre, amelynek költsége akár a több tízmilliós nagyságrendet is elérheti – ennek a fedezetére is érdemes figyelni. Az utasbiztosítás a kötelező biztosítással ellentétben az a szolgáltatás, aminél nem érdemes ár alapján dönteni – mivel az alap és prémium szintű utasbiztosítások között még extrém sport kiegészítővel is legfeljebb pár ezer forintos különbség van, érdemes inkább a nagyobb védelmet választani.

TIPP: Utasbiztosítás kalkulátorunkban szolgáltatási szint alapján is szűrheted az ajánlatokat: javasoljuk, hogy sport célú utazás esetén válaszd a Prémium opciót!

Hasznosnak találtad a cikket?

3

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.