Hogyan kössek utasbiztosítást, ha gyerekkel nyaralunk?

Insura 2024. május 7. UTAS
A nyári szezon közeledtével egyre többen kezdik el aktívan tervezni a családi nyaralást, azoknak viszont, akik kisebb, vagy akár nagyobb gyerekekkel indulnak útnak, eltérő szempontokat is figyelembe kell venniük. Mivel a legkisebbekre teljesen más kockázatok jellemzőek, mint a felnőttekre, az utasbiztosítás megkötése előtt alaposan át kell gondolni, hogyan lehet teljes a család védelme. Cikkünkben eláruljuk, mire kell figyelned a biztosítások vonatkozásában, hogy a nyaralás gyerekkel is zökkenőmentes és biztonságos legyen.
Nyaralás gyerekkel

Más életkor, eltérő kockázatok

Egy utasbiztosítás csak akkor lehet megfelelő, ha azokra a kockázatokra térít, amelyek utazásod során a legnagyobb eséllyel következnek be veled. Ezeket a kockázatokat számos tényező befolyásolja: ilyen az úti cél, az utazás időpontja és módja, a tervezett program, a poggyász tartalma, sőt, még a biztosított személy életkora is. Természetes például, hogy az Egyesült Államokba olyan utasbiztosítással indulunk, amely megfelelő limitösszegekkel rendelkezik egészségügyi ellátás esetén, egy raftingtúrát pedig csak olyan termékkel biztosítunk, amely extrém sportok esetén is térít. Ugyanígy döntő tényező az is, hogy a biztosítást gyermekre vagy felnőttre kötöd, hiszen egy felnőttel bizonyos balesetek vagy káresemények kisebb vagy nagyobb eséllyel történhetnek meg, mint egy kisbabával vagy épp kisgyermekkel. Nézzük, melyek azok a káresemények, amelyekre jobban kell figyelned az apró útitársak esetén!

Ezekre az eseményekre érdemes felkészülni

Egy gyermek még csak most fedezi fel a környezetét, a kíváncsisága pedig csillapíthatatlan: minden szülő tudja, hogy ezek bizony még otthon, a megszokott környezetben is gyakran vezetnek kisebb-nagyobb balesetekhez. Egy idegen környezetben, megannyi izgalmas inger középpontjában azonban még nagyobb ezeknek az esélye: emiatt különösen fontos, hogy a kisebbeket bebiztosítsd csonttörés, zúzódás és egyéb, hirtelen orvosi ellátást – és esetleges képalkotó diagnosztikát – igénylő esetekre. Ugyanígy előfordulhat egy nem várt allergiás reakció ételre, rovarcsípésre vagy valamilyen légúti allergénre, amelyek ellátása szintén egyszerűbb, ha rendelkezel utasbiztosítással. Bár nyáron kisebb az esély rá, a közösségbe járó gyerekeknél bármikor benne lehet a pakliban egy vírusos megbetegedés – azt pedig ugye senkinek sem kell részleteznünk, hogy ezek mindig a legrosszabbkor jönnek?

Köss utasbiztosítást akár az indulás napján is!

Az Insurán pár perc alatt megkötheted utasbiztosításodat: kalkulálj és tudd biztonságban magadat, útitársaidat és akár gépjárművedet is!

Milyen az ideális utasbiztosítás gyerekeknek?

Jó hír, hogy a legtöbb utasbiztosítás már egészen csecsemőkortól megköthető, így nemcsak, hogy nem érdemes, de nem is ajánlott kihagyni őket az utasbiztosítási védelemből. Bizonyos életkor alatt ráadásul gyermekkedvezmény is igénybevehető, így az utasbiztosítás egyébként sem magas díjából további kedvezményt kaphat a gyermeked. Ha a fedezeteket nézzük, az egészségügyi ellátáson kívül hasznos lehet a telefonos egészségügyi tanácsadás vagy más néven asszisztencia azokra az esetekre, amikor nem vagy biztos benne, hogy van-e szüksége gyermekednek orvosi ellátásra. A biztosító partnere ilyenkor nemcsak összeköt egy egészségügyi szakemberrel, aki megválaszolja a kérdésedet, de szükség esetén az ellátás megszervezésében is segít – emiatt ne felejtsd el elmenteni vagy felírni a biztosító asszisztencia telefonszámát indulás előtt! Fontos, hogy az ajánlatok összehasonlításakor ne csak a különböző fedezeteket nézd, hanem az azokhoz tartozó limitösszegeket is, ugyanis ezek adják majd a kártérítés felső határát. Szintén érdemes átolvasni, hogy az adott biztosítónál vonatkoznak-e speciális feltételek a gyermekkorú biztosítottakra, és ha igen, pontosan miben tér el a felnőttekre vonatkozó feltételektől.

TIPP: Jó, ha tudod, hogy a poggyászbiztosításod fedezete vonatkozhat például a babakocsira vagy a gyerekülésre is, például lopás vagy elemi kár esetén. A pontos feltételeket és kizárásokat megtalálod a biztosítási feltételekben!

Így kerülheted el a nyári baleseteket

Bár a baleseteket gyakran nem tudjuk elkerülni, némi elővigyázatossággal megelőzhetsz néhány kellemetlen orvosi látogatást a nyaralásod során. Kisgyermekek esetén kiemelten figyelni kell a megfelelő fényvédelemre, ugyanis a kicsik nemcsak könnyebben kapnak napszúrást, de az sokkal veszélyesebb is lehet számukra – emiatt a megfelelő napvédő krém használata mellett adj a gyerkőcre egy könnyű kalapot, és kerüld vele a napsütést azokban az órákban, amikor a legintenzívebb az UV-sugárzás. Egy alap házipatikát mindenképpen tarts magadnál az utazás során, amelybe érdemes legalább egy gyermekeknek szánt fájdalom- és lázcsillapító szirupot, egy antihisztamin cseppet, fertőtlenítő szert és sebtapaszokat, valamint kipirosodás elleni krémet pakolni. A fertőzések és bőrirritáció elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy pancsolás után ne maradjon a gyermek vizes fürdőruhában vagy úszópelenkában, ezeket azonnal cseréld száraz ruhára. Sok szülő nem gondol rá, de a fürdőruha színének megválasztásával is sokat tehetsz a balesetek ellen: kerüld a kék és túlságosan neutrális színeket (halványzöld, barna, szürke), helyettük válassz élénk, mintás darabokat. Így amellett, hogy sokkal könnyebben kiszúrod a tömegben az elkóborolt gyereket, vízbe merülés esetén is gyorsabban segítséghez juthat. Fő az óvatosság!

Hasznosnak találtad a cikket?

2

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.