Jó választás-e a legolcsóbb CASCO biztosítás?

Insura 2024. április 8. CASCO jóváhagyott Szakértői cikk
Egy autó fenntartási költségei nem mondhatók alacsonynak, ráadásul a széles körű védelem csak CASCO-val lehet teljes, így ezt is bele kell számolni az állandó kiadások közé. De vajon elég-e, ha kiválasztod a legolcsóbb CASCO biztosítást, és érdemes-e kizárólag díj alapján dönteni? Cikkünkben nemcsak erre adunk választ, de azt is eláruljuk, hogyan faraghatsz a CASCO-d díján.
Legolcsóbb CASCO biztosítás

Mitől függ a CASCO-m díja?

A CASCO biztosítás díját számos tényező befolyásolja. Ilyen a jármű kora, típusa és teljesítménye: értelemszerűen egy kis városi autó biztosítása olcsóbb, mint egy nagy teljesítményű SUV-é. Ugyanígy számít, hogy ki a szerződő, ő hány éves, hol lakik, mennyit vezet, és milyen életkorú személyek ülnek még a jármű volánja mögé. Ezek az adatok azért fontosak, mert a biztosító ebből számítja ki a várt kockázatot: elképzelhető, hogy az adott biztosító statisztikáiban a 35-45 év közötti, budapesti férfiak több töréskárt okoznak, Pest megyében pedig több autólopás történik – ezek mind beleszámítanak a biztosítás díjába. A jármű védelmi szintje és felszereltsége szintén fontos szempont, és természetesen nagyban befolyásolja a díjat az önrész mértéke is.

Érdemes-e a legolcsóbb CASCO-ra utazni?

A kötelező biztosításnál már megszokhattad, hogy mindenki a legolcsóbbra vadászik, így a CASCO vonatkozásában is felmerülhet, hogy egyszerűen csak kiválasztod a legalacsonyabb árú konstrukciót. Ne feledd azonban, hogy a kötelező biztosítások piacát törvények szabályozzák, a biztosítási fedezetek között nincsenek lényegi különbségek, így nyugodtan választhatod belőle az olcsóbbat. A CASCO esetén ez már nem állja meg a helyét, hiszen CASCO tarifáikat és fedezeteiket szabadabban alakíthatják a biztosítók, ami azt jelenti, hogy két ajánlat között jelentős szolgáltatásbeli különbségek is lehetnek. Ebből következik, hogy CASCO esetén nem érdemes automatikusan a legolcsóbbat választani, főleg, miután bekerül a képbe az önrész kérdése. Szintén fontos különbség, hogy míg a kötelező biztosítás az általad másoknak okozott károkat téríti meg, egy jó CASCO-val a saját járműved védelmét vásárolod meg, így jól meg kell gondolnod, melyiket választod.

Magas önrész, alacsonyabb díj: jó-e ez nekem?

A CASCO egyik legfontosabb díjbefolyásoló tényezője az önrész: ha magasabb önrészt vállalsz, alacsonyabb lesz a biztosítási díjad, és fordítva. Első ránézésre valóban kedvező kompromisszumnak hangzik a magasabb önrész, azonban érdemes fejben levezetni, hogy a különböző önrészek levonása után mekkora kártérítésre számíthatnál. Tegyük fel például, hogy egy heves jégveréstől bereped az autód szélvédője, amit cserélni kell. A kár összege 250 ezer forint, te pedig 20%-os és 200 ezer forintos önrészt vállaltál – nem nehéz kiszámolni, hogy az önrész levonását követően csupán 50 ezer forint ütné a markodat. Természetesen az is érthető, ha te inkább a nagyobb károkra (pl. lopáskár, totálkár) felkészülve kötöd meg a CASCO-dat, és a kedvezőbb díjért cserébe bevállalod a magasabb százalékos önrészt – ez teljes mértékben a te döntésed, azonban ha teheted, magasabb önrész helyett érdemes inkább egyéb praktikákkal csökkenteni a biztosításod díját.

TIPP: A Mini CASCO megkötésével rendkívül alacsony éves díjért cserébe felkészülhetsz a kisebb töréskárokra, sőt, még a teljes körű CASCO önrészének kiváltására is használhatod!

Lehet-e alacsonyabb díjam kedvezőbb feltételekkel?

Milyen lehetőségei vannak tehát annak, aki szeretne olcsóbb CASCO-t kötni, de nem szeretne magas önrészt fizetni, vagy lejjebb adni a fedezetekben? Elsősorban érdemes élni az összehasonlítás lehetőségével, hiszen ahogy azt már említettük, a biztosítók egyedi szempontok alapján számítják ki kockázataikat. Emiatt előfordulhat, hogy ugyanarra az autóra, ugyanazzal a szerződővel két biztosító merőben más ajánlatot kínál, mind díjban, mind fedezetben.

Szintén érdemes kihasználni a különböző kedvezményeket: már azzal is sokat spórolhatsz, hogy csekkes díjfizetés helyett csoportos beszedéssel vagy átutalással rendezed a biztosítás díját, és hasonló díjkedvezménnyel jár az e-kommunikáció vállalása is. A biztosítók általában jelentős kedvezményt adnak KGFB-CASCO együttkötés esetén, ezért újonnan vásárolt autóra vagy évfordulós biztosítóváltás esetén érdemes fejben tartani ezt az opciót is, és egyszerre megkötni a két szerződést. Az INSURA CASCO kalkulátorában részletesen áttekintheted az elérhető kedvezmények listáját és feltételeit, így ha szeretnél spórolni a díjon, erre mindenképpen érdemes szánni 5-10 percet.

CASCO biztosítás kalkulátor

Kalkulálj és biztosítsd átfogóan gépjárművedet törés-, lopás- és elemi károkra, választható önrésszel – több biztosító ajánlata egy helyen!

Kiegészítő fedezetek és részcasco: sok esetben kiváló kompromisszum

Ha úgy érzed, hogy most nem fér bele egy teljes körű CASCO, vagy épp idősebb az autód, és már nem biztosítható CASCO-val, ideális megoldást nyújthatnak az úgynevezett részcascók vagy kiegészítő fedezetek, amelyek csak egy-egy káreseményre, vagy káresemények egy csoportjára vonatkoznak. Ilyen például az Asszisztencia Plusz, amely lerobbanás esetén nyújt assistance szolgáltatást, vagy a Lopás CASCO, amely kizárólag lopáskár esetén térít. Amennyiben csak bizonyos károkra szeretnéd biztosítani járművedet, az INSURA kalkulátorában lehetőséged van ezeket megjelölni: létezik például lopásra és elemi kárra vonatkozó konstrukció, és olyan csomag is, amely állattal való ütközés esetén is térít. Ezeknek a megoldásoknak az előnye az, hogy a teljes körű CASCO-nál lényegesen alacsonyabb a díjuk, így nem kell lemondanod a járműved kiterjesztett védelméről. Természetesen egy ilyen megoldás nem tudja kiváltani az átfogó védelmet nyújtó, teljes körű CASCO biztosításokat, azonban számos esetben nyújtanak ideális kompromisszumot. Csak rajtad áll, melyiket választod!

Hasznosnak találtad a cikket?

2

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.