Meghúzták az autómat a parkolóban, mit tegyek?

Insura 2023. július 26. CASCO
A parkoló autóban okozott kár mindig nagy bosszúság, azonban különösen kellemetlen, ha a károkozó személye ismeretlen, hiszen ilyenkor gyakran csak a CASCO biztosításodra számíthatsz. Mivel már egy összekarcolt autó javítása is elérheti a többszázezres összeget, fontos, hogy jól válassz biztosítást: nézzük, mire kell figyelned, ha meghúzták az autódat, és hogyan köthetsz tudatosan CASCO-t!
Parkoló autóban okozott kár

Az első lépések parkoló autóban okozott kár esetén

Nincs is rosszabb, mint amikor a parkoló autódhoz visszatérve azzal szembesülsz, hogy meghúzták a járművet. Legyen szó akár kisebb vagy súlyosabb károkról, az ügy kimenetele nagyban függ attól, hogy ismert-e az elkövető személye, vagy sikerül-e megtalálni tanúkon vagy akár kamerafelvételen keresztül. A kár észlelése után a legfontosabb, hogy készíts néhány fotót a sérülésről közelről és távolabbról is, majd ellenőrizd, hogy hagyott-e a károkozó betétlapot, vagy bármilyen elérhetőséget. Ha ez megtörtént, vedd fel vele a kapcsolatot, majd a részletek egyeztetését követően meg is kezdődhet a kárrendezési folyamat, a károdat pedig teljes egészében fizeti a károkozó kötelező biztosítása.

Mi a teendő, ha nem ismert az elkövető személye?

Sokkal kellemetlenebb helyzet, ha a károkozó – akár azért, mert nem észlelte a károkozást, akár szándékosan – elhagyta a helyszínt, és nem hagyott semmilyen elérhetőséget. Ebben az esetben érdemes azonnal körbejárni a helyszínt és leszólítani az esetleges tanúkat, valamint zárt parkoló esetén megkérdezni, hogy vannak-e biztonsági kamerák a parkolóban. Amennyiben igen, kérelmezheted a felvételek megtekintését vagy a másolat kiadását – gyakori tévhit, hogy ehhez mindenképpen a rendőrség közreműködése szükséges, valójában a káreset érintettjeként neked is jogod van hozzá. Természetesen a felvétel csak a károkozást tartalmazhatja és nem sértheti mások személyiségi jogait. A kár mértékétől függetlenül lehetőséged van rendőrségi feljelentésre, amely azonban gyakran hosszadalmas és eredménytelen eljárásba torkollik. A legbiztosabb, ha rendelkezel töréskárra is vonatkozó CASCO biztosítással, ugyanis erre akkor is érvényesítheted a károdat, ha később megkerül az elkövető, vagy rendőrségi feljelentésre kerül sor. Ha van CASCO-d, ne felejtsd el betartani a szerződésben foglalt kárbejelentési határidőt!

CASCO biztosítás kalkulátor

Kalkulálj és biztosítsd átfogóan gépjárművedet törés-, lopás- és elemi károkra, választható önrésszel – több biztosító ajánlata egy helyen!

Ezt tedd, ha te vagy az elkövető

Megesik, hogy parkolás közben pont te vagy az, aki véletlenül meghúz egy autót. Ne ess pánikba, ilyesmi előbb-utóbb minden autóvezetővel megtörténik, azonban fontos, hogy korrekten és szabálykövetően járj el az ügyben. Amint észlelted a károkozást, állj biztonságos helyre, és próbáld meg felkutatni az érintett jármű tulajdonosát. Amennyiben ez nem vezetett sikerre, hagyj egy cetlit vagy névjegykártyát a tulajdonosnak az elérhetőségeiddel. Fontos, hogy ezt olyan helyre tedd, hogy a jármű tulajdonosa biztosan megtalálja, és az időjárás elemei se tehessenek kárt benne – esős időben jobb híján egy nejlonzacskó is megteszi. Miután jelentkezett a károsult, sort kell keríteni a kárbejelentésre egy kárbejelentő lap kitöltésével, vagy az E-kárbejelentő applikáció segítségével. A kárösszeget a kötelező biztosításod fogja fedezni, így hacsak nem rendezed a kárt a biztosító felé, a következő biztosítási időszakban romlani fog a bonus-malus besorolásod.

Hogyan válaszd ki a megfelelő CASCO biztosítást?

Egy teljes körű CASCO-ra olyan helyzetekben is számíthatsz, amikor semmi más nem segít: ilyen például, ha valaki meghúzta az autódat, és nem kerül elő az elkövető. Mivel már az apró sérülések kijavítása is nagy anyagi megterhelést jelenthet, fontos, hogy a CASCO-dat körültekintően válaszd ki. Ne feledd, hogy a CASCO önrész mértékét mindig levonja a biztosító a kártérítés összegéből, ezért érdemes lehet alacsonyabb önrésszel rendelkező biztosítást választani, vagy Mini CASCO-val kiváltani az önrészt – utóbbi idősebb jármű esetén is kiváló választás, de akkor is, ha nem szeretnél teljes körű CASCO-t. Bár az alacsonyabb önrész magasabb díjakkal járhat, így elkerülheted azt a bosszantó helyzetet, amikor a biztosítás ellenére neked kell kifizetned a kár helyreállítását. Ahhoz, hogy igazán tudatos döntést hozhass, érdemes egy gyors kalkulációval összehasonlítani néhány ajánlatot: az INSURA CASCO kalkulátorával könnyű lesz a választás!

Hasznosnak találtad a cikket?

0

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.