A bonus-malus fokozatok

KGFB | 2022. március 25.

Ha kötelező biztosítás díjakról kérdezed ismerőseidet, nagyon eltérő díjakkal találkozhatsz hasonló korú, lakhelyű, akár azonos autóval rendelkező személyeknél. 

A kötelező biztosítás díja sok tényezőtől függ, ezek közül nézzük most meg az egyiket, ez pedig a bonus - malus besorolás, mely nagy díjkülönbséget okozhat két ránézésre nagyon hasonló autó/tulajdonos esetében. 

A biztosítási díj tükrözi, hogy a biztosító szemében - csúnyán fogalmazva - mekkora kockázatot jelent biztosítani a forgalom többi résztvevőjét az általad esetlegesen okozott károk ellen.

 

Mi ennek a lényege?

Röviden összefoglalva a rendszer jutalmaz / “büntet” Téged a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díján keresztül attól függően, hogy okoztál-e kárt.

 

Fokozatok

A besorolás A0 fokozatról indul és pozitív irányba B10 fokozatig, negatív irányba M04 fokozatig változhat. Minden fokozat befolyásolja a kötelező biztosítás díját. Természetesen minél magasabb fokozatban vagy, annál inkább csökken a díjad, hiszen ez azt jelenti, hosszabb ideje balesetmentesen vezetsz. Alapesetben minden baleset okozása nélkül eltelt év után 1 fokozattal feljebb lépsz. Amennyiben balesetet okozol, visszaesik a besorolás. A visszasorolás járműkategóriától függ, személyautók esetén 2, míg teherautók esetén 1 fokozat esik vissza.

3-nál több okozott baleset után a legrosszabb, M4 kategóriába kerülsz. 

 

Csak az okozott baleset számít?

Igen, amennyiben teljes mértékben vétlen vagy egy balesetben, az a fokozatodat nem érinti.

 

Ez a bonus-malus besorolás csak kötelező biztosítás esetén van?

Nem, a casco biztosítás esetén is létezik hasonló, de ott picit más a működése.

 

A bónuszfokozat a személyre, azaz Rád vonatkozik, nem az autóra, hiszen azt mutatja, hogy Te, mint sofőr, mennyire vezetsz balesetmentesen. 

 

Ami fontos, hogy az aktuális fokozatot egyszerre egy autón érvényesítheted, párhuzamos üzemeltetés esetén el kell döntened, hogy melyik autón legyen. Tehát ha van egy autód, aminek a biztosítása B5-ben van, veszel egy másik autót, annak a kötelező biztosítását A0 fokozatban tudod elindítani.

 

A bónuszt át tudod vezetni egy másik autóra: ha eladod az autódat, veszel egy másikat, átkérheted a bónuszfokozatot az új autóra. 

 

Szintén fontos, hogy a bónusz maximum 2 évig “tartható” autó nélkül. Tehát, ha eladod az autódat, maximum 2 éven belül át kell vezetned egy másik szerződésre (azonos járműkategóriában), különben lenullázódik.

A bonus-malus fokozat egy fontos, a kötelező biztosítás díját meghatározó tényező. Reméljük írásunkkal sikerült eloszlatni az esetleges tévhiteket és megtudtad a legfontosabb információkat.

Legújabb cikkek

KGFB | 2020. március 28.
Mindig a legolcsóbb kötelező biztosítást érdemes választani?
Ha autód van, kötnöd kell kötelező biztosítást, ez a törvény, illetve minden forgalomban résztvevőnek közös érdeke, hogy mindenkinek legyen biztosítás az autóján. A kötelező biztosítások tartalmilag megegyeznek, nincs olyan eset, hogy valakinek egyik kgfb megfelel, míg egy másik nem.Éppen ezért a bi ...
CASCO | 2020. október 20.
Félsz, hogy ellopják, feltörik az autódat?
Az autólopások, feltörések száma szerencsére évről évre csökken, de ha csak 1 eset történik egész évben, viszont az pont velünk, akkor ez a statisztika a legkevésbé sem fog vigasztalni.Arra, hogy minimalizáld az autód ellopásának, feltörésének kockázatát, számos módszer van.Íme néhány tipp, hog ...
KGFB | 2020. március 28.
KGFB vs. CASCO: mik a főbb különbségek?
Autók esetében a két leggyakrabban felmerülő biztosításfajta a casco és a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás, mely a köznyelvben egyszerűen " kötelező "-ként, " KGFB "-ként, esetleg " kötelező biztosítás " néven szokott szerepelni.A kettő között hatalmas különbség van több szempontból is, nézzü ...
OTTHON | 2021. december 1.
Melyek a magyar ingatlanokat leggyakrabban érő károk?
A Magyar Nemzeti Bank által megalkotott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egyik nagy előnye, hogy már az alapcsomagja is fedezetet nyújt a háztartásokat tipikusan érintő káreseményekre.
De mik is ezek a káresemények, miért jó, ha a lakásbiztosítás már az alapcsomagban nyújt fed ...
KGFB | 2020. június 6.
Milyen dokumentumok kellenek az autó átírásához?
Mire van szükség átíráshoz?Ha járművet vásárolsz, át kell azt íratnod, de mi is az átírás?Egy eljárás, melyet a jármű új tulajdonosa kezdeményez, ezáltal kerül bejegyzésre a tulajdonjog-változás, illetve ezután kerül kiadásra a törzskönyv az új tulajdonos adataival.Ki járhat el?Te, mint új tulajdono ...