Elveszett rendszám: hogyan zajlik a rendszámtáblák pótlása?

Insura 2024. április 16. ÁTÍRÁS
2023-ban közel megduplázódott a pótolt rendszámtáblák száma: míg 2022-ben 8886 ilyen kérelmet nyújtottak be, tavaly ez a szám meghaladta a 16 ezret. Bár az rejtély, hogyan emelkedhetett ilyen mértékben az elhagyott rendszámok mennyisége, az biztos, hogy a vonatkozó teendőkkel minden autósnak tisztában kell lennie. Cikkünkben eláruljuk, mennyibe kerül az elveszett rendszám pótlása, hogyan zajlik az ügyintézés, és mikor kell a rendőrséghez fordulnod.
Elveszett rendszám

Nem mindegy, hogy egy vagy két rendszám

Ha egy ütközés, vihar, vagy akár egyszerűen csak egy meglazult rendszámtartó keret miatt elhagyod a rendszámodat, az ügyintézés nagyban függ attól, hogy csak egy azonosítónak veszett nyoma, vagy mindkettőnek. Ha az egyik rendszám megvan, az adott azonosítót fogják újragyártani, így a rendszámod nem változik. Abban a ritkább esetben, ha mindkét rendszámtábla elveszett, mindenképpen új rendszámot fogsz kapni. Amennyiben a jármű csak egy rendszámtáblával rendelkezik, vagy korábban már legalább egyszer elhagytad az adott rendszámot, szintén nem lehetséges az újragyártás – de ezekről majd később. Fontos, hogy mivel egy jármű beazonosítása elsősorban rendszám alapján történik, annak minden esetben láthatónak kell lennie – ha tehát a rajta lévő szöveg lekopott vagy nehezen olvasható, szintén szükséges a rendszámcsere.

A közösségi média segíthet

Ha azzal szembesültél, hogy eltűnt az egyik rendszámtáblád, első körben érdemes a közösségi oldalakon érdeklődni, hiszen a helyi, városi, kerületi csoportok mellett kifejezetten talált rendszámokkal foglalkozó csoportok is léteznek. Érdemes azt a helyszínt is bejárni, ahol elhagyhattad a rendszámot, ugyanis a megtalálók gyakran helyezik azt el egy oszlopnak vagy fának támasztva. Jó tudni, hogy ebben az időszakban a közlekedési szabályok értelmében nem közlekedhetsz a járművel, ezért ha 1-2 napon belül nem kerül elő a rendszámtábla, kezdeményezned kell az újragyártást bármelyik kormányhivatalban.

Az elveszett rendszám pótlásának ára és az ügyintézés menete

Ha úgy döntesz, hogy nem keresgélsz tovább és felkeresel egy kormányhivatalt, még mindig van némi esély arra, hogy viszontlátod a régi rendszámtábládat: az új rendszám megrendelése előtt egy központi nyilvántartásból ellenőrzik, hogy leadta-e valaki egy okmányirodában vagy kormányablakban. Ügyintézéskor az okmányaid (személyi igazolvány, lakcímkártya), valamint a jármű iratai feltétlenül legyenek nálad. A rendszámtábla pótlása szerencsére nem kifejezetten bonyolult: az újragyártás díját, ami 2024-ben is 12300 Ft, ügyintézéskor ki kell fizetned, ekkor megrendelik az új rendszámot, amelynek gyártása körülbelül három hetet vesz igénybe. A rendszámtábla átvételéig az ügyintézéskor kapott igazolással egy rendszámmal is közlekedhetsz, azonban ezt a papírt mindig tartsd magadnál, ugyanis egy esetleges közúti ellenőrzés során enélkül büntetésre számíthatsz. Ezt az igazolást 30 napig használhatod, ha ennyi idő alatt nem érkezik meg az újragyártott rendszámtábla, újat kell igényelned.

Szeretnéd tudni, mennyibe kerül az átírás?

Kalkulátorunkkal megtudhatod az átírás költségeit, valamint megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket, és segítünk elkerülni a buktatókat hasznos tippekkel!

Ha mindkét rendszámtábla érintett

Abban az esetben, ha mindkét rendszámtábla eltűnt, elsősorban bűncselekményre kell gondolni, ezért amint észrevetted a rendszámok hiányát, azonnal tegyél rendőrségi feljelentést. Ez azért fontos, mert az eltulajdonított rendszámokat saját járműre felszerelve gyakran használják újabb bűncselekmények vagy szabálysértések elkövetéséhez, amelyet hatósági bejelentés nélkül a te nyakadba varrhatnak. Amennyiben a két rendszámtábla egyszerre vált olvashatatlanná, vagy a járműnek eleve egy rendszáma volt (pl. motorkerékpár), és nem merült fel bűncselekmény gyanúja, rendőrségi feljelentésre nincs szükség, azonban az ügyintézés menete azonos. Mindkét rendszámtábla együttes sérülése esetén a rendszámtáblákat ügyintézéskor le kell adnod.

Jó hír, hogy az új rendszám olcsóbb, mint a meglévő azonosító újragyártása: egy pár rendszámtábla ára 8500 forint, egy darabért (pl. motorkerékpár, pótkocsi esetén) pedig 5500 forintot kell fizetni. Az új rendszám miatt új forgalmi engedély kiállítása is szükséges, amelynek 6000 forint a költsége. Ha van raktáron kiadható rendszámtábla, azonnal lezárul az ügyintézés – ha teheted, telefonon érdeklődj a kiadható rendszámok elérhetőségéről, és válassz egy olyan kormányhivatalt, ahol azonnal kaphatsz rendszámot. Az ekkor kiadott rendszámtábla már mindenképpen új formátumú lesz (ABCD-123), függetlenül attól, hogy az ellopott vagy megrongálódott rendszám régi vagy új típusú volt-e.

TIPP: Ha új rendszámtáblákat kapsz, ne felejtsd el átíratni az autópályamatricádat, ugyanis az rendszámhoz kötődik. Ha mobilparkolást használsz, szintén módosítanod kell a rendszámot a parkoláshoz használt applikációban!

Egy-két praktikával elkerülheted a bosszúságot

Bár sok esetben elkerülhetetlen a rendszámtáblák elvesztése, néhány praktikával csökkentheted az esélyét. A legfontosabb, hogy rendszeres időközönként ellenőrizd a rendszámtartó keret állapotát, és ha elhasználódott az anyag, vagy a rögzítés bárhol hiányos, vásárolj új keretet. Kisebb koccanás vagy ütközés esetén a jármű állapota mellett ellenőrizd a rendszámtáblák és az azokat tartó keretek épségét is, ugyanis gyakran ez az első, ami egy óvatlan mozdulat során megsérül. Gyakran veszik nyoma rendszámtábláknak viharok alatt vagy esős időben, miután belehajtottál egy mélyebb pocsolyába. Ezeket nehéz elkerülni, azonban az autód épsége miatt is fontos, hogy kerüld a mély pocsolyákat, főleg, ha nem tudod, hogy az milyen úthibát rejthet, villámárvíz esetén pedig ne hajts bele a vízbe, ugyanis az a jármű komoly károsodását okozhatja – ráadásul egy rendszámtáblával is szegényebb lehetsz!

Hasznosnak találtad a cikket?

3

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.