A legolcsóbb kötelező biztosítást válasszam?

Insura 2023. május 17. KGFB jóváhagyott Szakértői cikk
Gyakran hallhatod, hogy az olcsó biztosítás általában nem a legjobb biztosítás, de vajon megállja-e a helyét ez az állítás az olcsó kötelező biztosításokkal kapcsolatban is? Cikkünkben eláruljuk, mi alapján alakítják a biztosítók a KGFB díjaikat, és körüljárjuk, hogy érdemes-e a legolcsóbb kötelező biztosítást választani.
Legolcsóbb KGFB

Hogy lehet, hogy két biztosító teljesen más ajánlatot ad?

A kötelező biztosítások piaca szigorúan szabályozott, ezért meglepő lehet azzal szembesülni, hogy két biztosító tarifái között jelentős különbségek is lehetnek ugyanazokkal a paraméterekkel. Jó tudni, hogy a biztosítók a törvényi kereteken belül, a vonatkozó szabályoknak megfelelve szabadon alakíthatják díjaikat, amelyhez jellemzően saját kárstatisztikáikat használják. Alacsonyabb díjuk azoknak az üzembentartóknak lesz, akiket a biztosító kevésbé kockázatosnak ítél meg például a kármentes évei, az életkora, a lakóhelye és a járműve alapján, azonban ezeknek a kockázatoknak a számítása biztosítónként eltérhet. Ezért fordulhat elő az, hogy míg az egyik biztosítónál kedvezőbb ajánlatot kapsz, a másik biztosítónál már csak az előző díj háromszorosáért köthetnél.

Ugyanazt nyújtja a legolcsóbb kötelező biztosítás is, mint a legdrágább?

Fontos tudnod, hogy bár a díjak változhatnak, a biztosítási fedezet a kötelező biztosítás esetén azonos, tehát a legolcsóbb és a legdrágább biztosítás is ugyanazt nyújtja kár esetén, és a kárrendezésre is azonos szabályok vonatkoznak. Ettől függetlenül természetesen a biztosítók folyamatosan versenyeznek az ügyfelekért, ezért elképzelhető, hogy egyes biztosítók például rugalmasabb ügyfélszolgálatot és jobb ügyfélélményt biztosítanak, így érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni. Összességében tehát az olcsó kötelező biztosítást is nyugodt szívvel megkötheted, hiszen kár esetén ugyanolyan mértékben támaszkodhatsz rá, mint bármelyik más ajánlatra.

Honnan tudhatom, hogy melyik a legolcsóbb kötelező biztosítás?

Ha kíváncsi vagy, hogy jelenleg melyek a számodra elérhető ajánlatok, legkorábban a biztosítási évfordulódat megelőző 60. naptól tudsz kalkulálni, ugyanis a biztosítók ennyivel előre hirdetnek tarifákat. Szerencsére nem kell minden biztosítónál vagy alkusznál külön kalkulálnod: az INSURA kötelező biztosítás kalkulátora az összes biztosító ajánlatát megjeleníti, ezért ha minden adatot pontosan töltöttél ki, mindegyik összehasonlító portálon ugyanazokat a díjakat fogod látni az adott biztosító ajánlataként.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Találd meg a legkedvezőbb kötelező biztosítást kalkulátorunkkal, és kösd meg a szerződésedet akár azonnal! Új szerződés kötése vagy biztosítóváltás – minden biztosító ajánlata egy helyen.

Mitől lehet olcsóbb egy kötelező biztosítás?

Jó, ha tudod, hogy számos tényező csökkenti – vagy épp növeli – a kötelező biztosításod díját. A legalapvetőbbek ezek közül a jármű kora, típusa, a szerződő lakóhelye, életkora, valamint a bonus-malus fokozat. Ezeket befolyásolni nem lehet, viszont van néhány olyan praktika, amellyel tovább csökkentheted a biztosításod díját: az e-kommunikáció és az átutalással vagy csoportos beszedéssel történő éves díjfizetés legtöbbször jelentős díjkedvezménnyel jár. Akkor is kedvezőbb lehet a díjad, ha hetente néhány alkalommal home office-ból dolgozol, illetve ha vállalod, hogy mindig az évszaknak megfelelő (vagy négyévszakos) gumiabronccsal közlekedsz.

TIPP: A legolcsóbb kötelező biztosítás megtalálásával kapcsolatban sok praktika és tévhit is kering a köztudatban. Éppen ezért összeszedtük, hogy mitől függ a KGFB díja, például hogy hogyan vedd igénybe a legtöbb kedvezményt és mire érdemes nagyon odafigyelned a spórolás mellett!

Egyes biztosítók kedvezményt adnak, ha az adott biztosítónál már rendelkezel más biztosítással (pl. lakásbiztosítás), vagy egyúttal CASCO-t is kötnél, sőt, akár még közalkalmazotti- vagy gyermekkedvezményhez is juthatsz. Kalkuláció során fontos, hogy gondosan ellenőrizd a kedvezmények körét és minden rád vonatkozó lehetőséget pipálj be, ugyanis csak így részesülhetsz a neked járó kedvezményekben, és így a lehető legkedvezőbb biztosítást kötheted meg.

Hasznosnak találtad a cikket?

1

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.