Mit kell tudnod a casco biztosítás önrészről?

CASCO | 2021. február 6.
Kötelező biztosítás megkötése nem opció, ha autót használsz, biztosan rendelkezned kell ilyen biztosítással - innen a neve. Ennek a lényege, hogy ha Te másnak kárt okozol, akkor a Te kötelező biztosításod fogja fedezni a másik, vétlen fél kárát, illetve természetesen fordított esetben. Így mindenki - kicsit túlzóan fogalmazva - védi a forgalom többi résztvevőjét saját magától :)

A casco biztosítás ezzel szemben egy lehetőség, általában nem kötelező megkötni. Vannak bizonyos esetek, pl. finanszírozott autó, amikor viszont mindenképpen kell cascot is kötnöd, azonban ez nem törvényi előírás.

A casco biztosítást Te kötöd, a Te károdat téríti, függetlenül attól, hogy esetleg Te magad okoztad azt.

Ezen kívül fontos különbség a kötelező biztosítás és a casco között, hogy utóbbinak díját részben meghatározza az önrész, amivel kötelező biztosítás kalkulációja esetén nem találkozol.

A casco önrész jellemzően egy százalékos aránnyal és egy konkrét összeggel van meghatározva, például 10%, minimum 100.000 Ft, vagy 20%, minimum 200.000 Ft

Ennek mértékét Te döntöd el, jellemzően a magasabb vállalt önrész alacsonyabb casco biztosítási díjat jelent. Azonban ha olcsó casco biztosítás kötése a cél, akkor is érdemes megfontolni, mekkora önrészt választunk.

Az önrészt a biztosító nem téríti meg kár esetén, így a nagy vállalt önrész (ami mondjuk az olcsó casco díjat okozza) esetén nagyobb összeg nem lesz megtérítve káresemény során.

A kárösszegből a választott százalékos, vagy összegszerűen meghatározott minimális önrészesedés közül a magasabb összegű kerül levonásra.

Nézzünk néhány példát!

10%, minimum 100.000 forintos önrészt választottál.

Keletkezik egy 800.000 forintos töréskár: a biztosító 700.000 forintot térít, 100.000 forintot Neked kell állnod. A 10% itt csak 80.000 forint lenne, ami kevesebb mint a 100.000 forint, így utóbbi kerül levonásra.

Keletkezik egy 2.000.000 forintos töréskár: a biztosító 1.800.000 forintot térít, Neked 200.000 forintot kell állnod, hiszen jelen esetben a 10%, azaz 200.000 forint a nagyobb összeg, mint a 100.000 forint.

Ha keletkezik egy 90.000 forintos töréskár, akkor pedig nem térít a biztosító, hiszen az összeg nem éri el az önrészt, azaz a 100.000 forintot.

Ha a "szimpatikus járókelő" tovább húzza a kulcsot és ezzel 115.000 forintos kárt okoz, akkor a biztosító 15.000 forintot fog téríteni.

Egyszerűen fogalmazva, ha olyan casco biztosítás van az autódon, ahol 10%, minimum 100.000 ft önrészt vállaltál, akkor 100.000 forintot biztosan kell legalább fizetned káresemény során - természetesen amennyiben cascod terhére szeretnéd javíttatni autódat. 

Ez így talán nem hangzik olyan csábítóan, de fontos, hogy a casco biztosítás akkor is térít, ha Te magad vagy a károkozó, vagy pl. természeti csapás éri autódat.
Emellett, ha lehet választani, hogy egy félmillió forintos kár esetén 100.000 forintot (cascoval) vagy 500.000 forintot (casco nélkül) kell fizetni, szerintem sokan választanánk az előbbi lehetőséget :)

Természetesen a példák, helyzetek le lettek egyszerűsítve, az érthetőség kedvéért, de bízunk benne, hogy a casco biztosítások alapkoncepcióját át tudtuk adni Neked.

Ha érdekel, mennyibe kerülne egy casco biztosítás a Te autódra, KATTINTS IDE, ahol néhány perc alatt elvégezheted a kalkulációt!

Legújabb cikkek

KGFB | 2021. május 22.
Egy kötelező biztosítás létrejötte
"Kész, megkötöttem a kötelező biztosítást az autómra." Szeretjük, amikor kimondhatjuk ezt a mondatot, viszont nem feltétlenül egyértelmű, mikortól ez a helyes megfogalmazás. A kötelező biztosítás megkötésének több lépése van, nézzük ezeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó főbb időpontokat.A legelső l ...
KGFB | 2021. február 28.
Hogyan találd meg a legolcsóbb kötelező biztosítást? - Első rész
A mi küldetésünk, hogy segítsünk Neked megtalálni a számodra legmegfelelőbb biztosítást, legyen szó akár autód kötelező vagy casco biztosításáról, lakásodról vagy akár az utazásodról.Az, hogy mi a "legmegfelelőbb", számos tényezőtől függ, azonban nézzük a leggyakoribb esetet:- kötelező biztosít ...
KIEGÉSZÍTŐK | 2021. február 27.
A kötelező biztosításon túl #2 - a MiniCasco
Ha van autód, kötelező biztosítás biztosan van kötve (ugye?!?), hiszen ez nem opció. A név kötelez, ugyebár :)Azonban vannak egyéb opcióid, ha szeretnél további védelmet élvezni, hiszen "Akkor tudod gondtalanul élni a hétköznapokat, ha fontos dolgaidat biztonságban tudhatod."Ami elsőre eszünkbe jut ...
KGFB | 2021. február 13.
Szeretnél értékes ajándékot az olcsó kötelező biztosítás mellé?
Az Insuránál folyamatosan törekszünk arra, hogy a kötelező biztosítás megkötése gyorsabb, kényelmesebb, gördülékenyebb legyen.Miért?Egyszerűen azért, mert tudjuk, hogy nem "akarod" megkötni, hanem muszáj. Te csak azt szeretnéd, ha a lehető leggyorsabban ki lenne pipálva az "olcsó kötelező biztosítás ...
CASCO | 2021. február 6.
Mit kell tudnod a casco biztosítás önrészről?
Kötelező biztosítás megkötése nem opció, ha autót használsz, biztosan rendelkezned kell ilyen biztosítással - innen a neve. Ennek a lényege, hogy ha Te másnak kárt okozol, akkor a Te kötelező biztosításod fogja fedezni a másik, vétlen fél kárát, illetve természetesen fordított esetben. Így mindenki ...