Vagyonszerzési illeték autóra: 5 kérdés, 5 válasz

Insura 2023. május 5. ÁTÍRÁS jóváhagyott Szakértői cikk
A vagyonszerzési illetéket autó vagy más gépjármű megvásárlásakor is meg kell fizetni, illetve ajándékozás és öröklés esetén is számolnod kell vele. Honnan tudhatod, hogy mennyi a gépjármű vagyonszerzési illeték összege? Mennyi az elektromos autó vagyonszerzési illetéke? Hogyan kell befizetni? Milyen esetekben van illetékmentesség? Cikkünkben megválaszoljuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.
Vagyonszerzési illeték autóra

Mi a gépjármű vagyonszerzési illeték és mikor kell megfizetni?

Az úgynevezett visszterhes vagyonátruházási illeték, ismertebb nevén vagyonszerzési illeték nem csak a járműveidet érinti: többek között lakásvásárlás, illetve vagyoni értékű jogok megszerzése (pl. üzembentartó váltás) esetén is meg kell fizetni. Az illetéket minden esetben a vagyonszerzőnek, tehát a vevőnek kell megfizetnie, így eladás esetén természetesen nem kell ilyen költségekkel számolnod. Amennyiben az ügylet ingyenes, tehát ajándékozás vagy öröklés útján jutottál az ingó vagyonhoz, ajándékozási vagy öröklési illeték a hivatalos megnevezés. Az átírás során felmerülhet, hogy gépjármű vagyonszerzési illetéket hol kell befizetni: a legkényelmesebb, ha közvetlenül az átíráskor rendezed a kormányablakban vagy okmányirodában, így pár másodperc alatt, bankkártyával is letudhatod ezt a fontos teendőt.

Hogyan számolható ki az autó átírási illetékének összege?

A gépjármű átírási illetéke nem egy fix összeg, annak mértéke függ a jármű korától és teljesítményétől: minél fiatalabb és nagyobb teljesítményű egy autó, annál magasabb lesz az illeték összege. A gépjárművek illetékét a kilowattban meghatározott teljesítmény és a gyártási évtől számított kor alapján számolják ki, pótkocsik esetén pedig az össztömeg számít: 2,5 tonna alatt egységesen 9 ezer, afelett pedig 22 ezer forintot kell fizetned. Ezeket az adatokat a forgalmi engedélyen tudod ellenőrizni – előfordulhat, hogy a jármű teljesítményét csak lóerőben határozták meg, ebben az esetben ezt az értéket kell elosztanod 1,36-tal, majd a kapott számot egészre kell kerekítened, így megkapod a kilowattban meghatározott teljesítményt.

TIPP: Szerencsére ma már nem kell bonyolult egyenleteket alkalmaznod - az INSURA gépjármű átírás kalkulátora segítségével könnyedén kiszámolhatod az illeték és más átírási költség várható összegét, többféle gépjárműtípusra is!

Milyen esetben illetékmentes az autóvásárlás?

A gépjármű illetékmentessége szerencsére számos esetben érvényesíthető: amennyiben az ügylet egyenesági rokonok (szülő, nagyszülő, dédszülő, gyermek, unoka, dédunoka), házastársak vagy bejegyzett élettársak között történt, nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni. A zöld közlekedés híveinek jó hír, hogy a környezetkímélő gépkocsik vásárlása szintén illetékmentes: ide tartoznak a tisztán elektromos gépkocsik (5E környezetvédelmi osztály), a legalább 25 kilométeres elektromos hatótávolsággal rendelkező plug-in hibridek (5P környezetvédelmi osztály), a legalább 50 km elektromos hatótávolsággal rendelkező, úgynevezett növelt hatótávolságú hibridek (5N környezetvédelmi osztály), valamint a nulla emissziós gépjárművek (5Z környezetvédelmi osztály). Szintén illetékmentességet élveznek a tisztán elektromosan működtethető motorkerékpárok.

Mennyi az autó ajándékozási illetéke?

Amennyiben ingyenes vagyonátruházás, azaz ajándékozás történt, a legfontosabb kérdés, hogy van-e egyenesági, házastársi (esetleg bejegyzett élettársi), vagy testvéri kapcsolat a két fél között, ugyanis ebben az esetben nem kell illetékkel számolnod. Ha ez a kapcsolat nem áll fenn, például a nagynénéd vagy egy kedves ismerősöd ajándékozza neked az autóját, a vagyonszerzési illeték kétszeresének megfelelő ajándékozási illetéket kell fizetned. Ez nemcsak a tulajdonjog, de például az üzembentartói jog ajándékozására is vonatkozik, tehát ilyen esetekben sokat spórolhatsz, ha egy jelképes összeggel inkább visszterhes vagyonátruházás történik.

Hogyan számoljam ki a gépjármű öröklési illetéket?

Az autó öröklési illeték mértéke gyakorlatilag megegyezik az ajándékozási illetékével, tehát a fent említett rokoni kapcsolatok esetén illetékmentes az öröklés, egyéb esetben pedig a vagyonszerzési illeték kétszeresével kell számolnod. Természetesen ha örökösként visszautasítod az örökséget, vagy ingyenesen lemondasz arról, a vonatkozó illetéket sem kell megfizetned.

Hasznosnak találtad a cikket?

2

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.