Bankszámla mellé járó biztosítások: mennyire jó alternatívák ezek?

Insura 2024. május 9. BANK jóváhagyott Szakértői cikk
A legtöbb bankkártyához jár valamilyen utasbiztosítás, vagy ha mégsem, akkor tudsz vásárolni hozzá. De vajon megéri-e az önálló utasbiztosítás helyett?
Bankszámla mellé járó biztosítások

Az összehasonlításhoz az ingyenes, alapáras dombornyomású bankkártyákba beépített ingyenes utasbiztosításokat vettük figyelembe, hiszen külön pénzért a bankoknál is vásárolható olyan utasbiztosítás, melyet a piacról meg lehet szerezni. Ezek a beépített biztosítások általában kisebb biztosítási összegekkel rendelkeznek és a biztosítók gyakran lecsípnek a kiegészítő szolgáltatásokból is. A biztosítási védelem általában alkalomszerű, legfeljebb 30 napos külföldi utazásra szól – akár egy évben többször is – és külföldre távozáskor automatikusan életbe lép. A biztosítások csak a kártyabirtokosra terjednek ki, a családtagjaira nem, de néhol külön díjért köthető ilyen kiegészítés is.

Milyen biztosítási szolgáltatásokat nyújt egy bankkártya mellé járó utasbiztosítás?

Az Erste Banknál a biztosítás hatálya az egész világra kiterjed és baleset esetén 3 millió forintig, sürgős fogászati kezelésre 100 000 forintig, holttest hazaszállításra limit nélkül térít. Beteglátogatás utazási költségeit 100 000 forintig, a szállodai elhelyezést 5 napig napi 15 000 forintig fizeti ki. Baleseti halálra vagy rokkantságra 3 millió forintig fizet és egyéb összefüggő költségeket is vállal. A poggyászbiztosítás 50 000 forintra szól, úti okmányok pótlására 20 000 forintig térít. A biztosítás gépjármű balesetnél 500 000 forintig téríti az ügyvédi költségeket és ugyanekkora összegre nyújt személyi felelősségbiztosítást.

Az MBH Banknál sürgős megbetegedés orvosi költségeire 5 millió forintig térít, balesetre és a baleset miatti mentési költségekre pedig 7,5 millió forintig. Fogászati költségekre 40 000 forintot, baleseti halálra 1 millió forintot, baleseti (teljes) rokkantságra legfeljebb 1 millió forintot fizet a biztosító. Baleseti kórházi napi térítést legfeljebb 10 napra nyújt, 10 000 forinttal naponta. Poggyászbiztosításként 100 000 forintig térít, ellopott, megsemmisült útiokmányok pótlására 5 000 forintot, a konzulátusi költségekre 10 000 forintot ad. Poggyászkésésre 10 000 – 50 000 forint fizethető. Minden költséget megtérít a biztosítás a beteg sürgősségi gyógyászati költségeiből, a hazaszállításból vagy a holttest hazaszállításából. Ugyancsak megtéríti a 14 év alatti gyermek és az idő előtti hazautazás költségeit. A külföldi tartózkodás betegség, baleset miatti meghosszabbítására legfeljebb 100 000 forintot fizet (éjszakánként 15 000 forintot), legfeljebb ugyanennyi pénz jár a hozzátartozónak is. A biztosítás külön díj nélkül kiterjed az alábbi amatőr sportokra is: síelés (kijelölt pályán), snowboardozás (kijelölt pályán), amatőr búvárkodás 40 méter mélységig és rafting.

Az OTP Banknál baleseti halálra 100 000 forintot fizet a biztosító. Beteglátogatáskor az utazási költségeket 100 000 forintig fizetik ki, valamint a szállás díját legfeljebb 5 éjszakára 40 000 forintig vállalják. Ugyancsak 40 000 forinttal, legfeljebb 5 éjszakára hozzájárul a biztosító a szállásköltséghez a biztosított orvosilag igazolt külföldi tartózkodásának meghosszabbításakor. Amennyiben a biztosított Magyarországon élő közvetlen hozzátartozója meghal, a biztosítás a váratlan hazautazás miatti többletköltségeket 100 000 forintig átvállalja.

Az UniCredit Banknál a beépített utasbiztosítás a baleset vagy betegség miatt felmerült költségeket legfeljebb 4 millió forintig téríti. Sürgősségi fogászati ellátásra 150 000 forintig állja a költségeket a biztosító. A beteg hazaszállítását 2 millió forintig vállalják. Baleseti halálra 1 millió, 100 százalékos rokkantságra 2 millió forint jár. Poggyászbiztosítás keretében a biztosító legfeljebb 150 000 forintot fizet ki.

A CIB Banknál, a K&H Banknál, és a Raiffeisen Banknál jelenleg nincs beépített, ingyenes utasbiztosítás az alapszintű dombornyomású bankkártyához.

TIPP: okvetlenül ellenőrizd külföldre indulásod előtt, hogy a bankkártyádhoz tartozik-e beépített utasbiztosítás és annak biztosítási összegei megfelelők-e a számodra! Ha nem, hasonlítsd össze biztosító partnereink utasbiztosítási ajánlatait az INSURA kalkulátorával!

Milyen asszisztencia szolgáltatások kapcsolódnak ezekhez az utasbiztosításokhoz?

Az Erste Banknál az asszisztencia keretében segítséget nyújtanak az orvosi ellátásban, annak megszervezésében, betegszállításban, kapcsolattartásban és a hazaszállításban. Halálesetnél megszervezik a holttest hazaszállítását.

Az MBH Banknál az asszisztencia szolgáltatás kiterjed az orvosi ellátás, a betegség, baleset miatti váratlan hazautazás, továbbá a látogató hozzátartozó utazásának megszervezésére, illetve az információnyújtásra az úti okmányok elvesztése kapcsán. A biztosító megszervezi a meghibásodott gépjármű szervizbe szállítását is. Az asszisztencia része az egészségügyi segítségnyújtás is, így a biztosító egészségügyi tanácsadást is nyújt a szolgáltatás keretében, orvost küld a helyszínre, vagy közli a legközelebbi orvos címét. Vállalja emellett a biztosított által megjelölt hozzátartozó tájékoztatását is.

Az OTP Banknál a biztosítottat ért balesetről, megbetegedésről értesíti a szolgáltató a biztosított által megnevezett személyt Magyarországon. A biztosított megkaphatja a tartózkodási helyéhez legközelebb eső szerelők, tolmácsok és más szolgáltatók, illetve megfelelő orvosok, kórházak címét és telefonszámát. Az asszisztencia-társaság a biztosított kérésére vállalja színház- és koncertjegyek beszerzését, továbbá az elveszett, eltűntnek hitt poggyászok felkutatását is. Megszervezik továbbá a megbetegedett biztosított egészségügyi intézménybe szállítását, illetve hazaszállítását. A biztosított halála esetén az asszisztencia-társaság megszervezi a holttest hazaszállítását.

Az UniCredit Banknál nincs utasbiztosításhoz kapcsolt asszisztencia szolgáltatás, a CIB Banknál, a K&H Banknál és a Raiffeisen Banknál pedig sem utasbiztosítás, sem pedig asszisztencia szolgáltatás nincs beépítve az éves kártyadíjba, az alapszintű dombornyomású kártya esetében.

BiztosDöntés.hu - Utat mutat a biztos pénzügyi döntésekhez.

Független kalkulátoraival és szakértői tapasztalatával a BiztosDöntés.hu segít megtalálni a biztos válaszokat - legyen szó bankhitelekről, bankszámlákról, állami támogatásokról, egészségpénztárakról vagy befektetésekről!

Milyen kiegészítő szolgáltatásokat vehetsz igénybe?

Az MBH Banknál a beépített biztosítás mellé köthető külön, egy útra szóló biztosítás is, Iránytű néven, mely a családtagokra is kiterjeszthető.

Az UniCredit Banknál a beépített utasbiztosítás mellé a szélesebb körű védelemért Extra kiegészítő utasbiztosítás és Sport kiegészítő utasbiztosítás is választható, 1 éves határozott időtartamra.

Szerző: Gergely Péter - pénzügyi szakértő

Hasznosnak találtad a cikket?

4

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.