Mindig elfogadom a biztosító index díját, vajon ez elég az otthonom védelméhez?

Insura 2024. február 15. OTTHON
Bár a lakásbiztosítások vonatkozásában mindenkit érint az úgynevezett index díj, a jelentésével már kevesebben vannak tisztában, még annak ellenére is, hogy a legtöbben minden évben elfogadják az esedékes díj befizetésével. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy maradéktalanul elkerüld az alulbiztosítottságot: cikkünkben tisztázzuk az index díj jelentését, és eláruljuk, mit tehetsz a szerződésed naprakészen tartásáért!
Index díj elfogadása

Mi az index díj?

Az index díj kifejezést nem csak a lakásbiztosítások kapcsán ismerheted, hiszen szinte minden olyan, határozatlan idejű biztosítási szerződést érint, ahol a biztosított vagyon értékét befolyásolja az infláció. Ilyen például a kötelező biztosítás is: a biztosító minden évben, az évforduló előtt kiküldi az úgynevezett indexlevelet vagy index díjértesítőt, amelyben értesít a biztosítási díj következő időszakra vonatkozó változásáról. Pontosan ilyen elven működik a lakásbiztosítás index díja is, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a biztosítási összegeket is a megfelelő arányban emeli a biztosító, így alkalmazkodva az inflációhoz. Az index díj tehát a következő biztosítási időszakra (többnyire évre) vonatkozó biztosítási díj, amely jellemzően magasabb, mint az előző biztosítási időszak díja.

El kell-e fogadnom az index díjat?

Lakásbiztosítás esetén az index díj elfogadása nem kötelező, azonban erősen ajánlott. Ha túl magasnak érzed a következő időszakra megállapított díjat, az index díj elutasítása helyett érdemes kalkulálni és ellenőrizni, hogy biztosítóváltással jobban járhatsz-e. Az INSURA lakásbiztosítás kalkulátorában könnyedén összehasonlíthatod biztosító partnereink ajánlatait, azonban ügyelj a megfelelő biztosítási összegek megadására – ha gyorsabb díjszámítást szeretnél, kalkulálhatsz a biztosító által ajánlott biztosítási összegekkel is.

Kösd meg lakásbiztosításodat egyszerűen!

Végezz egy gyors kalkulációt ingatlanra és ingóságra egyaránt, válassz kiegészítő fedezeteket és köss lakásbiztosítást egyszerűen, online!

Miért nem elég az indexálás az alulbiztosítottság ellen?

Az éves értékkövetést a biztosítók az alulbiztosítottság elkerülése érdekében alkalmazzák, azonban ennek az elfogadása nem minden esetben elég. A biztosítók jellemzően az inflációnak megfelelő mértékben alakítják ki index díjaikat, amely egyúttal a biztosítási összegek emelésével jár – ez jó hír, hiszen fontos, hogy az otthonod és az ingóságaid védelmét naprakészen tartsd. A rossz hír az, hogy az építőanyagok és tartós fogyasztási cikkek árának, valamint az építőipari munkások bérének az emelkedése gyakran meghaladja az infláció mértékét, így egy 2-3 éves szerződésnél önmagában az éves indexálás alulbiztosítottságot eredményezhet. Ha ezen felül még értéknövekedés is történt az ingatlanban, pl. beszereltél egy klímát, lecserélted a konyhabútort vagy felújíttattad a fürdőszobát, még nagyobb az alulbiztosítottság esélye.

Miért nem emel többet a biztosító?

Természetesen joggal merül fel benned a kérdés, hogy ha előbb-utóbb úgyis alulbiztosítottá válik egy szerződés, miért nem emel többet a biztosító a biztosítási összegeken. Ennek több oka is van: egyrészt a biztosítók nem tudják megbecsülni, hogy te pontosan milyen módosításokat végzel az ingatlanon és milyen vagyontárgyakat vásárolsz. Ezek kapcsán a biztosítási összeg naprakészen tartása a te felelősséged. Fontos szempont továbbá, hogy a biztosítók statisztikák, átlagok és területi kockázatok alapján állapítják meg az ajánlott biztosítási összegeiket, így biztosítva, hogy az a lehető legtöbb igényt lefedjen, de még olyan mértékű díjakkal járjon, amelyet a szerződők meg tudnak fizetni. Ha a te otthonod és életmódod ettől eltér, például azért, mert prémium alapanyagokat és építészeti megoldásokat alkalmazol, vagy nagyobb értékű ingóságokat és eszközöket vásárolsz, neked kell gondoskodnod a biztosítási összeg kiigazításáról.

Hogyan tarthatom naprakészen a szerződésemet?

Laikusként nem egyszerű értelmezni az alulbiztosítottság és az index díjak kapcsolatát, hiszen egyre több bonyolult biztosítási fogalom kerül képbe – talán a legegyszerűbb, ha egy fiktív példával szemléltetjük a helyzetet.

PÉLDA: Attila 3 éve kötötte lakásbiztosítását, és minden évben elfogadta a biztosító index díját, így az épület biztosítási összege a 3 év alatt összesen 35%-kal emelkedett. Ugyanebben az időszakban az építőanyagok ára és a szakmunkások bére 60%-kal lett magasabb, ezért ha Attila háza holnap megsemmisülne, az indexált szerződés nem fedezné maradéktalanul az újjáépítés költségeit.

A példából látszik, hogy a megfelelő védelmi szint kialakítása csak pontos és rendszeresen aktualizált biztosítási összegekkel lehetséges. Friss, 1-2 éves szerződések esetén elegendő lehet az index díjak elfogadása, azonban csak akkor, ha nem történt nagyobb beszerzés vagy felújítás. Minden más esetben aktualizálni kell a szerződést, vagy meg kell fontolni az évfordulós vagy rendkívüli biztosítóváltást.

Természetesen nem elvárható, hogy tisztában legyél az aktuális építőipari árakkal, azonban jó támpont, ha készítesz egy friss kalkulációt az Insurán, és a biztosítók ajánlott biztosítási összegeit összehasonlítod a sajátoddal, így láthatod, mekkora elmaradásban vagy a biztosítók jelenleg számított összegeihez képest. Felújítás és egyéb értéknövekedés esetén egyszerű a dolgod: csupán emeld meg a biztosítási összeget annyival, amennyibe a felújítás vagy vásárolt ingóság került! Láthatod, hogy ha igazán tudatosan szeretnéd kezelni a lakásbiztosításodat, kicsit el kell mélyülnöd a témában, azonban ne feledd: ha bárhol elakadnál, telefonon és online is örömmel segítünk!

Hasznosnak találtad a cikket?

26

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.