Mire jók a lakásbiztosítás kiegészítő fedezetei? 1. rész: Kiterjesztett biztonság

Insura 2024. május 13. OTTHON
Gyakran hallhatod, hogy érdemes személyre szabni a lakásbiztosításodat kiegészítő fedezetekkel, ám elképzelhető, hogy nem ismered ezeket a plusz szolgáltatásokat, és ezek részleteit. Cikksorozatunkban sorra vesszük a lakásbiztosítás kalkulátorunkban elérhető kiegészítő fedezeteket és ezek funkcióját: első cikkünkben azokra koncentrálunk, amelyekkel átfogóbbá tehetjük az alapcsomag általános fedezeteit.
Napelem biztosítás

Melyek az alap- és kiegészítő fedezetek?

Lakásbiztosításnál megkülönböztetünk alapfedezeteket és kiegészítő fedezeteket. Az alapfedezetek azok a káresemények és szolgáltatások, amelyeket a biztosító adott terméke alapértelmezetten magában foglal. A kiegészítő fedezetek ezzel szemben opcionálisak, a saját és otthonod igényei alapján válogathatod össze őket. Az alapcsomag jellemzően a leggyakrabban előforduló, illetve a legsúlyosabb anyagi kárral járó káreseményeket tartalmazza: ilyen például a tűz, a robbanás, a villámcsapás, a viharkárok, az árvíz, a vezetékes vízkár, vagy a betörés. A kiegészítő fedezetek listája igen változatos, balesetbiztosítást ugyanúgy találsz benne, mint zárcserére vonatkozó szolgáltatást – fontos, hogy tudd, mikor támaszkodhatsz ezekre, hiszen sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem is emlékeznek arra, hogy a biztosításuk pontosan mely káresetekre terjed ki.

TIPP: A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) alapfedezetei egységesek, és tartalmazzák a leggyakoribb káreseményekre vonatkozó fedezeteket. Ennek az előnye, hogy egyszerűbben összehasonlíthatók, és a hagyományos lakásbiztosításokhoz hasonlóan ezek is bővíthetők kiegészítő fedezetekkel!

Mire kell figyelni a kiegészítő biztosítások megkötésekor?

Természetesen a kiegészítő fedezetek kiválasztásakor más szempontokat is érdemes figyelembe venni. Nagyon fontos, hogy a biztosítás megkötése előtt átolvasd az adott termék feltételeit, és ismerd a káreseményhez tartozó limitösszeget, valamint azt, hogy biztosítási időszakon (általában egy éven) belül hányszor térít a biztosító az adott káreseményre. A biztosítók szabadon alakíthatják az egyes kiegészítő szolgáltatásokhoz tartozó feltételeiket, ezért elképzelhető, hogy két biztosító szolgáltatása között nagyobb eltérések is vannak, és az is előfordulhat, hogy bizonyos kiegészítők egyes biztosítóknál nem elérhetők. Ezek után érthető, ha kíváncsi vagy, pontosan mi közül válogathatsz: nézzük is, hogy melyek azok a kiegészítők, amelyekkel további védelmet adhatsz otthonodnak!

Beázás

A beázás annyiban különbözik a vezetékes vízkártól, hogy míg az előbbi oka többnyire egy csőtörés, a beázás jellemzően a csapadékvíz által okozott károkat jelenti. Ilyen lehet, amikor egy felhőszakadás miatt beázik a plafon, de ide soroljuk a panelhézagok szigetelésén és a csukott nyílászárón keresztül beszivárgott vizet is. Egyes biztosítók akkor is térítenek, ha a csapadék a nyitva felejtett ablakon vagy erkélyajtón keresztül áztatja el a lakást. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a biztosító csak a megfelelően épült és karbantartott épület esetén fizet beázásra, tehát egy hiányos, rossz állapotban lévő tető vagy ereszcsatorna esetén nem számíthatsz kártérítésre.

Besurranás

Igen kellemetlen, amikor egy nyitva felejtett ajtón vagy ablakon keresztül valaki bejut a lakásodba, és magával viszi a pénztárcádat, ékszereidet, vagy más ingóságokat. A besurranás fedezet ezekben az esetekben térít, azonban ennek feltétele, hogy a rendőrségen is feljelentést tegyél. Ne feledd, hogy biztosításkötéskor külön kell nyilatkoznod a kiemelt értékű ingóságokról, amelyek előszeretettel válnak a betörők, besurranók célpontjává – ezeket feltétlenül biztosítsd!

TIPP: Az INSURA lakásbiztosítás kalkulátorában kategóriákra bontva adhatod meg kiemelt ingóságaid értékét, így könnyebb dolgod lesz az egyes értéktárgyak besorolásában.

Különleges üvegek biztosítása

Egyes biztosítóknál a különleges üvegfelületeket külön kell biztosítanod. Ha van akváriumod, terráriumod, üvegkerámia főzőlapod, üveg zuhanykabinod vagy otthonodat speciális üveg elemekkel díszítetted (pl. nagyobb tükrök, üveglapok, üvegtégla, díszüveg), feltétlenül pipáld ki ezt a fedezetet a kalkuláció során!

Vandalizmus, leszerelés

Ezt a kiegészítőt akkor érdemes választani, ha rendelkezel különböző vagyonvédelmi eszközökkel (pl. riasztó, kamera, tűzvédelmi eszközök) és kültéri berendezésekkel (pl. kapunyitó rendszer, kaputelefon), valamint a bejárati ajtóban, garázsajtóban nagyobb eséllyel tesznek kárt, például azért, mert utcafrontos az ingatlan. A fedezet graffiti jellegű esztétikai károkra is vonatkozhat!

Klímaberendezés biztosítása

Egy klíma nem olcsó mulatság, főleg, ha több is van az ingatlanban: ezt a kiegészítőt akkor választhatod, ha szeretnéd megvédeni a klímaberendezések kültéri egységeit a különböző károktól. Jó tudni, hogy az elemi- és tűzkárokra a legtöbb biztosító az épület részeként biztosítja a klímaberendezéseket, ezért érdemes a biztosítási feltételekben külön is meggyőződni a pontos feltételekről. Ne feledd: itt is fontos a megfelelő karbantartás és a rendeltetésszerű használat!

Napkollektor, napelem, hőszivattyú biztosítása

A különböző napelemek, napkollektorok és hőszivattyúk hosszú távon kiváló beruházásnak számítanak, viszont magas költségük miatt nagyon fontos, hogy kiegészítő biztosítással is védd ezeket. Mivel ezek a rendszerek a lopás mellett a szélsőséges időjárásnak is kiszolgáltatottak, olyan kiegészítőt válassz, amely átfogó védelmet nyújt ezekre. Természetesen ez a kiegészítő is csak szakszerűen telepített és karbantartott elemekre érvényes!

Kerti bútorok

Az elemi károk a kültéri bútorokat sem kímélik, ráadásul ezek egy része könnyen elmozdítható, így betörés, besurranás esetére is érdemes védeni. A kerti bútorok kiegészítővel felkészülhetsz ezekre a károkra is!

Garázsban tárolt gépjárművek biztosítása

Ennek a kiegészítőnek akkor veheted hasznát, ha szeretnéd a zárt garázsban tárolt járművedet is biztosítani a különböző, alapcsomagban felsorolt biztosítási események (pl. tűz, robbanás, vezetékes vízkár) esetén. A kiegészítő csak akkor érvényes, ha az adott káreseményt nem téríti egyéb biztosítási szerződés (pl. CASCO). A fedezet a biztosított épület tulajdonosa, tulajdonostársa, valamint a velük élő közeli hozzátartozóik gépjárműveire vonatkozik.

Épülettartozékok lopása

Ez a fedezet kifejezetten az épület külső tartozékainak (pl. antenna, kaputelefon, csatorna, kapunyitó rendszer, riasztó, csapadékelvezető, klímaberendezés) védelmére szolgál vandalizmus és lopás esetére. Érdemes átolvasni a biztosító feltételeit, ugyanis az utcafrontos ingatlanok kizárás alá tartozhatnak.

Kerti dísznövények biztosítása

Bizonyos növények (pl. lábon álló növények, saját fogyasztásra szánt haszonnövények) egyes biztosítóknál háztartási ingóságnak minősülnek, és az alapfedezetekbe sorolt káresemények esetén, bizonyos limitösszegig kiegészítő fedezet nélkül is járhat a kártérítés. Kiegészítő biztosítással a telken belül telepített dísz- és haszonnövények ellopása vagy megrongálása esetén is térít a biztosító.

Graffiti

A vandalizmus kiegészítővel ellentétben ez a fedezet kifejezetten a homlokzat graffiti, firkálás és összefestés okozta kárait téríti meg a feltételekben szereplő összegig.

Lábon álló növényi kultúra (haszonnövények)

Akkor válaszd ezt a fedezetet, ha az alapcsomagban szereplő limitösszegen felül szeretnéd biztosítani szabadon álló növényeidet (pl. fák, bokrok, sövények, tuják, saját célra termesztett haszonnövények), vagy ha olyan biztosítást szeretnél, amely ezekre a növényekre is kiterjed. Ez a kiegészítő kifejezetten az elemi károkra vonatkozik (pl. szélvihar, jégverés).

Lakóépületek rejtett hibáiból eredő károk

Nincs is kellemetlenebb, mint amikor adásvétel és beköltözés után derül ki, hogy az ingatlannak olyan épületszerkezeti vagy gépészeti hibája van, amiről nem tudtál. Bár egyes esetekben kárigényt az előző tulajdonossal szemben is érvényesíthetsz, abban az esetben, ha ez nem opció, erre a kiegészítőre is támaszkodhatsz. A pontos feltételekről és limitösszegekről mindig tájékozódj!

Hasznosnak találtad a cikket?

1

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.