Kazánrobbanás: így kerülheted el a súlyos káreseteket

Insura 2023. augusztus 27. OTTHON
A kazánrobbanás és a szén-monoxid-mérgezés a fűtési szezon legveszélyesebb következményei lehetnek, amelyeket azonban az esetek nagy részében meg lehetne előzni. Cikkünkben ezúttal a kazánrobbanás okait, a károk megelőzését, valamint a robbanás lakásbiztosítási vonatkozásait vesszük górcső alá – ha a te otthonodban is kazán biztosítja a fűtést vagy a meleg vizet, mindenképp olvass tovább!
Kazánrobbanás lakásbiztosítás

Melyek a kazánrobbanás okai?

A kazánrobbanás az év bármely időszakában és bármilyen típusú kazánnal előfordulhat, azonban jellemzően a fűtési szezonban, azon belül is a leghidegebb téli időszakban, és a vegyes tüzelésű kazánokkal fordul elő. Gázkazánok, és főleg kondenzációs kazánok robbanása szerencsére ritkább, azonban sajnos ez sem példa nélküli. A kazánrobbanás szinte mindig emberi mulasztás miatt következik be, részben a karbantartás elhanyagolása, részben a szakszerűtlen beszerelés miatt. Gyakori hiba, hogy a kazán méretét és teljesítményét nem megfelelően határozták meg a kiszolgálandó ingatlan méretéhez képest: az alul- és a túlméretezett kazán is gondot jelenthet. Vegyes tüzelésű kazánok esetén a két leggyakoribb veszélyforrás a túlfűtés és az áramszünet, ezért ezeknél a típusoknál különösen fontos, hogy az adott modellhez értő szakember szerelje be a készüléket, méghozzá a pontos biztonsági előírásoknak megfelelően.

Mit tehetek, hogy elkerüljem a kazánrobbanást?

A kazánrobbanással járó káresemények jelentős része elkerülhető lenne, ha mindenki gondoskodna a fűtési rendszere évenkénti karbantartásáról. Ezt nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, hiszen a legtöbben október-november környékén kapnak észbe, ilyenkor pedig a szakemberhiány mellett az is nehezítheti a dolgodat, hogy egy-egy ritkább alkatrészre akár heteket is várni kell. Emiatt érdemes már nyár végén, ősz elején kipipálni ezt a teendőt. Az éves karbantartás során a szerelő ellenőrzi a kazánt és a fűtési rendszer egyéb elemeit, a nyomást, megszabadítja a készüléket a felgyülemlett portól, és javítja a talált hibákat. Ezzel a gyors ellenőrzéssel nemcsak a balesetek egy részét kerülheted el, de a kazánod hatékonyságát is növelheted, ezért akár a rezsiköltséged is alacsonyabb lehet megfelelő karbantartással. Persze nem elég, ha a szerelő képben van, fontos, hogy te is ismerd a készülékedet: olvasd el és értelmezd a használati útmutatót, és ha eddig nem tetted, a következő karbantartás alkalmával kérd meg a szakembert, hogy röviden magyarázza el és mutassa meg a kazán működését, a leggyakoribb hibákat és a meghibásodásra utaló jeleket. Vegyes tüzelésű kazán esetén mondani sem kell, hogy csak a megengedett fűtőanyagokat használd, gondoskodj a megfelelő biztonsági szelepek és alkatrészek beszereltetéséről, valamint tudd, mit kell tenned áramkimaradás esetén. Ha albérletben élsz, a bérbeadóval kell megállapodnod arról, hogy ki viseli az éves karbantartás költségét, ám jellemzően ez a tulajdonos költsége – vannak bérbeadók, akik nem szívesen áldoznak erre minden évben, azonban az állagmegóvás az ő érdekük és kötelességük, ezért bérlőként is nyugodtan emlékeztesd a karbantartás esedékességére.

Mit jelent a robbanás, mint lakásbiztosítási káresemény?

A robbanás gyakori fedezete a lakásbiztosítási csomagoknak, ezért arról is fontos beszélni, hogy pontosan mit jelent a robbanás a lakásbiztosítások vonatkozásában, és mikor fizet a biztosító. A hivatalos definíció szerint a robbanás a gázoknak és gőzöknek rombolással és hanghatással együtt járó hirtelen, váratlan rendkívül gyors energia felszabadulása, erőhatása, amely hőtermeléssel, nagy nyomással és roncsolással jár, és a biztosított vagyontárgyakban kárt okoz. Ebbe a kazánrobbanás is beletartozik, azonban nagyon fontos, hogy tisztában legyél a kártérítés feltételeivel és az esetleges kizárásokkal. Robbanás esetén szinte valamennyi biztosító előírja az illetékes hatóságok – ez esetben a tűzoltóság – értesítését, és persze a szerződésben megszabott kárbejelentési határidőn belül a biztosítónak is be kell jelentened a kárt. A leggyakoribb kizárások közé tartozik, amikor a biztosított ingatlanban tűz- vagy robbanásveszélyes anyagot tárolnak, vagy ha a káresemény a karbantartás hiányára vagy szakszerűtlen beszerelésre vezethető vissza. Ne feledd, hogy szerződőként kármegelőzési kötelezettséget vállalsz, ezért kötelességed gondoskodni a gázkészülékek rendszeres karbantartásáról – ellenkező esetben a biztosító akár meg is tagadhatja a kártérítést.

Hogyan válasszak megfelelő lakásbiztosítást?

Sajnos vannak káresetek, amelyeket még a legnagyobb odafigyelés ellenére sem lehet elkerülni, ezért fontos, hogy rendelkezz lakásbiztosítással az ingatlanra és az ingóságaidra egyaránt, akár albérlőként is. A biztosítás megkötése előtt érdemes több ajánlatot is összehasonlítani, és ellenőrizni a biztosítás feltételeit és kizárásait, hogy biztos lehess abban, hogy baj esetén térít a biztosító. Bár a robbanás jellemzően a biztosítási alapcsomagok része, ugyanilyen fontos a fedezetekhez tartozó kártérítési limit összege, és a különböző, ingatlannak megfelelő kiegészítő fedezetek megkötése. A lakásbiztosítási szerződést 1-2 évente érdemes átnézni és szükség esetén aktualizálni, főleg, ha felújítás vagy nagyobb értékű berendezés beszerzése történt. Ne feledd: a kazán nem játék, mindig gondoskodj a biztonságos üzemeltetésről, és ne feledkezz meg a rendszeres karbantartásról!

Hasznosnak találtad a cikket?

2

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.