Csőtörés és beázás - vízkárok a lakásban: kevesen ússzák meg!

Insura 2023. június 24. OTTHON
A különböző vízkárok, például a csőtörés és a beázás a leggyakoribb lakásbiztosítási káreseménynek számítanak, ezért különösen fontos, hogy a két káresetre átfogó, az ingatlanod igényeire szabott biztosítással rendelkezz. Cikkünkben sorra vesszük, mire kell figyelni a beázás és a csőtörés biztosításakor, és mi a teendő, ha bekövetkezik a baj.
Csőtörés és beázás, vízkárok a lakásban

Mi a teendő csőtörés esetén?

A csőtörés kemény dió, hiszen gyakran csak egy kis repedésről van szó, amely hosszú idő alatt okoz egyre nagyobb károkat. Fontos, hogy figyeld az intő jeleket, például a fal vizesedését és penészedését, az alattomosan növekvő vízfogyasztást, az indokolatlanul pörgő vízórát, vagy akár a kellemetlen csatornaszagot. Természetesen van, amikor a csőtörés megállapítása egyértelmű, hiszen láthatóan zubog a víz – mindegy, melyik helyzet áll fenn, a legfontosabb, hogy a probléma észlelését követően azonnal zárd el a központi vízcsapot, és hívj szakembert. Ha a cső sérülése látható helyen van és nem kiterjedt, egy szigetelőszalag segítségével a szerelő kiérkezéséig mérsékelheted a kárt, azonban előtte ne felejts el fotókat készíteni a csőtörés helyszínéről és az érintett helyiségekről. Ezek a fotók a kárrendezéshez kellenek majd, ezért ezt a lépést semmiképp se hagyd ki, ha rendelkezel lakásbiztosítással!

Mi számít beázásnak, és mit tegyek, ha bekövetkezett?

A legtöbb biztosító külön kárként kezeli a vezetékes vízkárt és a beázást – utóbbi akkor áll fenn, amikor az épületben vagy ingóságokban keletkezett károkat a beszivárgó csapadék okozta. Ezzel kapcsolatban fontos részlet, hogy a nyitva hagyott nyílászárón keresztül történő beázás szintén külön káresemény, amelyre eltérő limitek vonatkozhatnak, ezért ha a kár a nyitva hagyott ablak miatt következett be, a kárbejelentés során ezt kell megadnod a kár típusaként. Ha egy heves zivatar után azt látod, hogy foltos a plafon vagy csöpög a víz a mennyezetről, a legfontosabb teendőd, hogy elhárítsd a további károkat, amennyiben ez lehetséges. Ilyenkor bármilyen apróság segíthet, például egy vödör a beázás alá, hogy ne ázhasson el a padló, vagy egy fólia a tetőre, amíg kiér a szakember – természetesen ha ez a testi épségedet nem veszélyezteti. Beázás esetén is fontos, hogy készíts néhány fotót a kárbejelentéshez, és hacsak nem szükséges a további károk elkerülése érdekében, ne változtass a beázás helyszínén az esetleges szemléig. Káresemény esetén az észleléstől számított két napon belül kell bejelentened a kárt a biztosítódnak telefonon vagy online.

Mennyit fizet a lakásbiztosítás beázás és csőtörés esetén?

A kártérítés összege számos tényezőtől függ: nem mindegy például, hogy milyen lakásbiztosítással rendelkezel, hiszen a kártérítési limitek biztosítónként és termékenként is változhatnak. A kárrendezés során a biztosító a rendelkezésre álló információk és/vagy szemle alapján felméri a kár mértékét és megállapítja a helyreállítás várható költségét, kivéve, ha már rendelkezel számlával a helyreállításról. Mivel a kártérítés összege nagyban függ attól, hogy melyik lakásbiztosítást választod, nagyon fontos, hogy szerződéskötés előtt több ajánlatot is összehasonlíts, és ellenőrizd a különböző ajánlatok fedezeti összegeit.

Kösd meg lakásbiztosításodat egyszerűen!

Végezz egy gyors kalkulációt ingatlanra és ingóságra egyaránt, válassz kiegészítő fedezeteket és köss lakásbiztosítást egyszerűen, online!

Vízkár biztosítás: téríti-e a biztosító ez elfolyt víz összegét?

Csőtörés esetén külön kellemetlenséget okoz, hogy az elfolyt víz alaposan megdobja a vízszámlát, amely nem várt kiadást jelent, főleg nagy mennyiségű víz esetén. Jó hír, hogy számos lakásbiztosítás tartalmazza az elfolyt víz értékének megtérítését, azonban itt sem mindegy, melyiket választod, hiszen a különböző szintű lakásbiztosítási termékek eltérő limitösszegekkel járhatnak. Ez azt jelenti, hogy míg egy alapszintű lakásbiztosítási csomag nem téríti meg az elfolyt vizet, vagy csak alacsony összegben, egy magasabb szintű biztosítás akár kétszer-háromszor magasabb kártérítést is kínálhat ebben az esetben.

Fizet-e a társasházi biztosítás beázás esetén?

Társasházban nagyobb eséllyel történhet beázás, hiszen a közös falakban futó vezetékek, vagy akár a felső szomszéd vízhálózata bármikor felmondhatja a szolgálatot, amelynek gyakran a te otthonod is kárát láthatja. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon a társasház közös biztosítása fedezi-e a kárt: erre látatlanban sajnos nem lehet válaszolni, hiszen társasházi biztosításból is számos fajta létezik. Egyes biztosítások csak a közös használatú helyiségekre (pl. lépcsőház) nyújtanak fedezetet, bizonyos csomagok azonban a lakásokban bekövetkezett károkra is térítenek. Ha társasházi lakásod beázott, érdemes a közös képviselőnél érdeklődni, hogy pontosan mire nyújt fedezetet a közös épületbiztosítás, azonban ne feledd, hogy ha azonos fedezetre te is rendelkezel saját biztosítással, az többszörös biztosításnak számít, amelynek be kell tartanod a szabályait. Ha a társasház biztosítása és a saját lakásbiztosításod is fedezi a beázást, érdemes annál a biztosítónál bejelenteni a kárt, amely magasabb kártérítési limittel és szélesebb körű fedezettel rendelkezik. Ha nem rendelkezel lakásbiztosítással, vagy az nem nyújt kellő fedezetet a problémára, és a beázás a szomszéd lakásból történt, a szomszédod felelősségbiztosítása fedezheti a károdat, enélkül pedig saját forrásból kell rendeznie a kárt. Ennek a behajtása, főleg, ha a szomszéd nem együttműködő, gyakran meglehetősen nehézkes, ezért fontos, hogy alaposan bebiztosítsd magad erre az esetre, és rendelkezz megfelelő lakásbiztosítással.

TIPP: Ha van saját lakásbiztosításod, akkor is fennállhat az úgynevezett alulbiztosítottság - ilyenkor a lakásbiztosítás megkötésekor megadott biztosítási összegek alacsonyabbak, mint az ingatlan újjáépítési értéke vagy az ingóságok újrabeszerzési értéke. Ez azt is jelenti, hogy egy káreseménynél a kártérítés összege alacsonyabb lesz a vártnál. Kerüld el az alulbiztosítottságot - a biztosítóváltási időszakokban vizsgáld felül lakásbiztosításodat kalkulátorunkkal!

Hókár és hónyomás: kell-e emiatt aggódnom?

Bár ma már aligha van példa intenzív havazásra, a beázás mellett feltétlenül foglalkoznunk kell a hókárokkal és azon belül is a hónyomással, hiszen ez is komoly károkat okozhat az épületben. Havazást követően, a hó olvadásakor sajnos szintén történhet beázás, a nagy mennyiségű hó pedig akár a tetőszerkezetben is kárt okozhat, ha egyszerre túl nagy súly nehezedik az épületre. A tető sérülése mellett azt is hónyomáskárként tartjuk számon, amikor a tetőről hirtelen lezúduló hómennyiség kárt tesz a cserepekben vagy ereszcsatornában. Jó hír, hogy a legtöbb lakásbiztosítási csomag tartalmazza a hónyomás fedezetét, ezért ha még valaha visszatér az intenzív havazás a térségünkbe, emiatt már nem kell aggódnod.

Hasznosnak találtad a cikket?

5

Megosztás

Felelősségi nyilatkozat
A cikk tartalma tájékoztató jellegű, a publikálás időpontjában hatályos információk és adatok alapján készült. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontos és naprakész tartalmak jelenjenek meg az oldalon, azonban a cikkekben szereplő információk pontosságáért, és az esetleges téves tájékoztatásból fakadó jogvitákért felelősséget nem vállalunk.